ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείωση κατά τουλάχιστον 50% προβλέπουν για τον φετινό ετήσιο τζίρο τους οι ιδιωτικές κλινικές, εξαιτίας της πανδημίας.
Κατά το τρίμηνο της έξαρσης της επιδημίας στη χώρα, καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες, ενώ το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος διαμορφώνει ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.
Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά την περίοδο 17/3 – 3/5, σε συνδυασμό με τον φόβο των πολιτών για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, οδήγησε σε απώλειες ύψους 70-80% στα έσοδα, τη στιγμή που οι δαπάνες αυξήθηκαν με την προσθήκη του κόστους μέσων ατομικής προστασίας, μία αύξηση η οποία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ανέρχεται σε περίπου 10%.
«Παρά την παύση των τακτικών χειρουργείων και την δραστική μείωση της προσέλευσης για άλλες ιατρικές πράξεις, τα λειτουργικά έξοδά μας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Με το ενδεχόμενο να επιταχθούμε, όπως προέβλεπε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), να παραμένει ανοιχτό, δεν ήταν δυνατό να θέσουμε το προσωπικό μας σε αναστολή, ούτε να προχωρήσουμε σε ευέλικτες μορφές εργασίας, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαμε να κληθούμε να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας», αναφέρει στο mononews, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός.
Παρότι η σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων έχει ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου, η προσέλευση εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και άλλων ιατρικών πράξεων, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εκτιμούν ότι η επάνοδος αναμένεται προς το τέλος του έτους.
«Το καλοκαίρι, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πάντα υπήρχε μία κάμψη, εντούτοις ο Μάιος και το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου ήταν διαχρονικά μια καλή περίοδος. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς αναβάλουν τα χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις ακόμα και σήμερα, εξαιτίας του φόβου τους να εισέλθουν σε δομές υγείας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να καταγράφουμε απώλειες στα έσοδά μας, της τάξεως του 50%. Χωρίς έξαρση και χωρίς δεύτερο κύμα της επιδημίας, υπολογίζουμε να επανέλθουμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα γύρω στο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο», αναφέρει ο κος Σαραφιανός, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση δεύτερου κύματος της επιδημίας, οι απώλειες του τζίρου για τον κλάδο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 70%, σε δωδεκάμηνη βάση.
Οι ιδιωτικές κλινικές αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα από τα χρόνια των μνημονίων, με τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων να διακυβεύεται, κυρίως λόγω των αυτόματων επιστροφών (clawback). Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, τονίζει ότι η ένταξη του ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, ενώ εάν δεν υπάρξει η ενίσχυση που προβλέπεται από τη σχετική ΠΝΠ, από Σεπτέμβριο, αναμένονται λουκέτα στο 10-15% των γενικών και ψυχιατρικών ιδιωτικών κλινικών.
Ο κος Σαραφιανός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα μιας συντονισμένης με το υπουργείο Υγείας προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο