ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tο 2016 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, αν και εμφάνισε μικρή σχετικά αύξηση στον κύκλο εργασιών του, κατάφερε μέσω καλύτερης διαχείρισης του κόστους να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ειδικής έκδοσης της ICAP Group «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας».
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016/15 και διαμορφώθηκε σε περίπου 117,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε έξι από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των Κατασκευών (10,8%) και ακολούθησε ο κλάδος του Εμπορίου (8,2%) και των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (7,0%). Επίσης, χαμηλό αλλά θετικό πρόσημο μεταβολής εμφάνισε ο κλάδος των Μεταφορών-Επικοινωνιών (1,9%), των Λοιπών Υπηρεσιών (1,2%) και της Γεωργίας-Αλιείας (1,1%). Αντίθετα, υποχώρηση έστω και οριακή εμφάνισαν οι πωλήσεις στην Ενέργεια-Ύδρευση (-2,7%), στα Ορυχεία-Λατομεία (-1,5%) και στη Μεταποίηση (-0,4%).
Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων, η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους πωλήσεων είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε αξιόλογη βελτίωση του μεικτού αποτελέσματος (αύξηση κατά 6,1%). Ταυτόχρονα, οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν οριακά, μόλις κατά 0,85%.
Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε σημαντικότατη βελτίωση (45,7%) του λειτουργικού αποτελέσματος και τελικά στην εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας (72,5%). Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (το 63,2%) ήταν κερδοφόρες το 2016, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.
Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους, οι περισσότεροι ήταν κερδοφόροι το 2016. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν ο κλάδος της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης. Από την άλλη πλευρά, οι ζημιογόνοι κλάδοι το 2016 ήταν αυτοί των Κατασκευών και των Ορυχείων-Λατομείων (ήταν ζημιογόνοι και το 2015).
Ειδικότερα, ο τομέας της Μεταποίησης αν και εμφάνισε οριακή επιδείνωση (-0,36%) σε επίπεδο κύκλου εργασιών (γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον κλάδο Διύλισης Πετρελαίου και σχετίζεται με την πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος), η περικοπή του κόστους πωλήσεων με υψηλότερο ρυθμό οδήγησε σε αξιόλογη αύξηση (10,46%) των μεικτών κερδών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (μεταβολή μόλις 0,01%) είχαν σαν αποτέλεσμα την αξιόλογη αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος (74,86%) καθώς και των συνολικών καθαρών (προ φόρου) κερδών (81,77%).
Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, παρατηρείται σημαντική μείωση των ζημιών το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 2016 τα συνολικά έσοδα των 14 Τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 11,1% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 8,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η σημαντικότατη μείωση των λειτουργικών εξόδων (κατά 49,1%) οδήγησε στην ανατροπή του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος το οποίο κατέστη θετικό το 2016 από αρνητικό το 2015. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις αισθητά μειωμένες προβλέψεις (κατά 72,5%) οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση των ζημιών οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 98,7 εκατ. ευρώ το 2016 από 13,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Σχετική επιδείνωση παρουσίασε ο κλάδος των Ασφαλειών. Τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 3,4 δισ. ευρώ το 2016, μειωμένα κατά 4,5% έναντι του προηγούμενου έτους. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (-18,4%). Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσμα, με τα κέρδη (προ φόρου) να διαμορφώνονται σε 381,6 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένα κατά 17,8% σε ετήσια βάση.
Ζημιογόνος παραμένει ο σύνθετος κλάδος των Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις προερχόμενες από κλάδους συμμετοχών, χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike