• Business

    IBM: Εκτός Κίνας τα τμήματα R&D της – Επηρεάζονται 1.000 εργαζόμενοι

    • Bloomberg

    Ο Διευθύνων σύμβουλος της IBM, Άρβιντ Κρίσνα (Christopher Goodney/Bloomberg)


    Λουκέτο αποφάσισε να βάλει στα τμήματα R&D της στην Κίνα η International Business Machines (IBM), επηρεάζοντας τη θέση 1.000 εργαζομένων, σύμφωνα με το Bloomberg και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    O αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας, κλείνει δύο τμήματα που ειδικεύονται σε έρευνα και ανάπτυξη και δοκιμές, ανέφερε το κινεζικό Yicai, επικαλούμενο δήλωση της IBM.

    Στο μέλλον, θα στραφεί προς την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιλεγμένων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Η IBM, πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που περιορίζουν τα σχέδιά τους στην Κίνα, λόγω οικονομικής ύφεσης και αυξημένων ρυθμιστικών ελέγχων.

    Εταιρείες της Wall Street όπως η Morgan Stanley έχουν μεταφέρει ορισμένες δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, ενώ οι ξένες επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι το Πεκίνο ευνοεί τους τοπικούς “παίκτες”.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η τεχνολογία είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη “αρένα”, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε μια σύγκρουση για κρίσιμους τομείς, από τους ημιαγωγούς έως την τεχνητή νοημοσύνη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει την ανάπτυξη εγχώριων ονομάτων όπως η Huawei, ενώ επιβάλει περιορισμούς στις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες θεωρεί ότι παρεμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας και την γεωπολιτική της επιρροή.

    Από πλευράς της, η IBM σχεδιάζει να μεταφέρει τα τμήματα σε γραφεία αλλού, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη μια ενημέρωση εργαζομένων από τον Jack Hergenrother, αντιπρόεδρο της εταιρείας.

    Η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε ορισμένους υπαλλήλους της ότι προσθέτει μηχανικούς και ερευνητές σε μέρη όπως το Μπανγκαλόρ της Ινδίας, σημειώνει η  WSJ.

    Διαβάστε επίσης: 

    IBM: «Έξυπνο» deal με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι είναι τα εργαλεία «ανοικτού κώδικα»

    Κίνα κατά ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση να ενταχθούν κινεζικές εταιρείες σε «black list»

    Φεύγουν επενδύσεις από την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ