ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Την πόρτα για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στα τεράστια ιαπωνικά κεφάλαια άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξώντας να δει ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία στην επόμενη έκδοση ομολόγων, στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και θεσμικά κεφάλαια στο ελληνικό Χρηματιστήριο και συμπράξεις με ελληνικές βιομηχανίες.
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της επενδυτικής βαθμίδας και της πολιτικής σταθερότητας, καθώς η αξιοπιστία είναι προαπαιτούμενο για κάθε κίνηση των Ιαπώνων επενδυτών, που δεν αγαπούν το ρίσκο.
Εφόσον η Ελλάδα λάβει επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές, η Ιαπωνία μπορεί να γίνει ένας σημαντικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος για την Ελλάδα. Η πολιτική σύγκλιση και η θετική υποδοχή της ελληνικής αποστολής από την ιαπωνική κυβέρνηση, δείχνει τις δυνατότητες να επωφεληθεί σημαντικά η Ελλάδα από την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο και φαίνεται πως η επενδυτική βαθμίδα, η σημαντική αυτή αναβάθμιση της οικονομίας που αναμένεται μετά τις εκλογές, μπορεί να φέρει ένα boost στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες.
Η συγκυρία είναι κατάλληλη και γεωπολιτικά, αφού σήμερα υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της Ιαπωνίας, αποκόπηκε από τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα και σήμερα κοιτάζει πιο ενεργά προς την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει αυτές τις δυνατότητες που δημιουργεί η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία και θέλει να τις αξιοποιήσει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ώστε η χώρα να παίξει ένα ρόλο γέφυρας της Ιαπωνίας προς την Ευρώπη, εφόσον θεωρηθεί αξιόπιστος οικονομικός εταίρος, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις.
Η γεωπολιτική συγκυρία
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις και δε θέλει να είναι μόνη της, έχοντας απέναντί της Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα. Στην Ελλάδα βλέπουν ένα αξιόπιστο σύμμαχο που μπορεί να τους βοηθήσει στις σχέσεις τους με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, σήμερα, εν όψει των διεθνών εξελίξεων που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια συντονισμού όλων των δημοκρατιών που βρίσκονται απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα με πρώτο τη Ρωσία. Ο σκοπός της επίσκεψης του Σόλτεμπεργκ στην Ιαπωνία και την Κορέα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας και η οικοδόμηση πολιτικών σχέσεων στο ανώτατο επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, κόσμο των δυτικών δημοκρατιών υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία που θέλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στο τρίγωνο Ευρώπη-Ιαπωνία-Αμερική, οι δύο πλευρές είναι πολύ ανεπτυγμένες, η πλευρά Αμερική-Ιαπωνία όπως και η Αμερική-Ευρώπη. Αντίθετα, έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή – Ιαπωνική πλευρά και στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο, εφόσον πληροί τις προδιαγραφές που θέτουν οι τυπικοί και πολύ προσεκτικοί με τις λεπτομέρειες Ιάπωνες.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο γιατί έχει αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και τάχθηκαν ξεκάθαρα στα ελληνοτουρκικά γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα, έχουν ζητήματα με θαλάσσιες ζώνες και δικά τους θέματα με νησιά και η στρατηγική συμφωνία δίνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό δείχνοντας μια διεθνή συμμαχία όσο και στο εσωτερικό, κινητοποιώντας τους Ιάπωνες επενδυτές.
Τρεις τρόποι επενδύσεων
Τα ιαπωνικά κεφάλαια μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία με τρεις τρόπους, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές με το πέρας της ελληνικής αποστολής, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός και οι Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους και με μεγάλα θεσμικά κεφάλαια. Όπως τόνισαν, η πολιτική βούληση αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για να στοχεύσουν τα τεράστια ιαπωνικά κεφάλαια προς την ελληνική οικονομία.
Συναντήσεις έγιναν με όλους τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που σήμερα απλά δεν ακουμπάνε την Ελλάδα για λόγους κανονιστικούς αφού δεν έχει η χώρα επενδυτική βαθμίδα, ενώ από τη στιγμή που θα την αποκτήσει η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο επίκεντρο του ιαπωνικού ενδιαφέροντος.
Ανοίγεται η δυνατότητα ενεργοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων τους που είναι μεσάζοντες ανάμεσα στο κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν δράσεις και στην Ελλάδα ενώ και οι μεγάλοι Διαχειριστές κεφαλαίων τους, διαθέτουν τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων που σήμερα είναι παρκαρισμένα με ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια και θα μπορούσαν να βρουν ελκυστικές αποδόσεις επενδύοντας στην Ελλάδα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά, τόσο τα ομόλογα, όσο και εταιρείες για νέα project, για εξαγορές, για την τεχνολογία, ιδιωτικοποιήσεις ή την πώληση μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Τεχνολογία, ενέργεια, υποδομές, είναι τομείς που μπορούμε να δούμε νέες επενδύσεις και συμπράξεις, ενώ μπορεί στην επόμενη έκδοση χρέους να δούμε να μπαίνουν γιαπωνέζικες τράπεζες και τα γιαπωνέζικα ταμεία.
Εταιρείες όπως η Jappan Tobacco που εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ για 1,2 δισ. ευρώ σχεδιάζει και άλλες επενδύσεις, ενώ η Hitachi που προμηθεύει το μετρό Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αναλάβει με παραχώρηση για τη λειτουργία του και τη διαχείρισή του για κάποιο διάστημα, ενώ πόλο έλξης αποτελούν και τα πολλά σιδηροδρομικά έργα που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία. Γιγάντιοι όμιλοι όπως οι Itochu, η Marubeni, η Sumitomo αλλά και η Mitsubishi βλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
Τους Ιάπωνες, φάνηκε να απασχολεί η επένδυση της Cosco, αλλά η απάντηση της κυβέρνησης, ήταν ότι αυτή η επένδυση έχει γίνει, σεβόμαστε τα συμφωνηθέντα και ότι δεν υπάρχει πλέον ιδιαίτερο κινέζικο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, ότι ο σκοπός της χώρας είναι να διαφοροποιήσει τις πηγές προέλευσης κεφαλαίων, οπότε τους ειπώθηκε «ελάτε κι εσείς να επενδύσετε, δεν θα διώξουμε αυτούς που έχουν έρθει».
«Οι Γιαπωνέζοι είναι πάρα πολύ τεχνικοί. Τους κάναμε πολύ λεπτομερείς παρουσιάσεις και μπαίνουν στις λεπτομέρειες, όπως το προφίλ του χρέους, πότε θα εκδώσουμε τι θα εκδώσουμε γιατί έτσι γιατί όχι αλλιώς. Δεν μασάνε τα λόγια τους και είναι πολύ to the point», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές που φαίνεται πως θα πρέπει να ανεβάσουν τον πήχη… για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που τους θέτει η ιαπωνική πλευρά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα