«Με τη νέα κυβέρνηση το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό και η αγορά αξιολογεί θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον» δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).
Ο Yasuhiro Shimizu επισήμανε ότι «στο παρελθόν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο καλό και ακόμα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων».
«Καθώς πλησιάζει η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, είναι πολύ σημαντικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να βρίσκομαι εδώ, συνοδευόμενος από συνεργάτες, εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, η παρουσία των οποίων είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντός τους για την περιοχή. Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα είναι πολύ σημαντική, καθώς επίσης και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και οι άλλες δραστηριότητες που γίνονται παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Έτσι λοιπόν, η νέα προοπτική ανάπτυξης εδώ, είναι μία σημαντική ευκαιρία για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της περιοχής», διευκρίνισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται τόσο στον σχεδιασμό για τα ενεργειακά, όσο και στις μεταφορές, τα ναυτιλιακά και τη σιδηροδρομική σύνδεση, επισημαίνοντας και την παρουσία στη σημερινή επίσκεψη και του εκπροσώπου της εταιρίας Hitachi, η οποία, όπως είπε, κατασκευάζει τώρα το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
«Μετά τη σημερινή συνάντηση και την ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan)», κατέληξε ο Ιάπωνας πρέσβης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζημιχαήλ, δήλωσε ότι «η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο στην οποία το λιμάνι βρίσκεται ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίησή του, αναμένοντας το μοντέλο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή η αξιοποίηση. Με τις μεθοδικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, καθιστώντας τη χώρα και την περιοχή μας ως ένα τόπο μεγάλων ευκαιριών. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της περιοχής και αναδείχθηκε ο γεωστρατηγικός ρόλος του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ως φυσική απόληξη της διώρυγας του Σουέζ και ως ασφαλής οικονομική και στρατιωτική πύλη πρόσβασης σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε με την αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία, μία σειρά από ζητήματα, στα οποία θα μπορούσε να έχουν εμπλοκή οι ιαπωνικές επιχειρήσεις και θα μπορούσαμε να ορίσουμε το ενδιαφέρον αυτό σε τρεις τομείς: λιμάνι, ενέργεια και FSRU και σιδηρόδρομο, τρία μεγάλα πρότζεκτ τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους και καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική τη δική μας περιοχή».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Χατζημιχαήλ και στον «μετασχηματισμό της περιοχής σε Διεθνές Ενεργειακό Hub, υπεύθυνο για το ενεργειακό της Ευρώπης και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, αν έχει ολοκληρωθεί στο ελληνικό έδαφος και να έχει ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία, τον αγωγό IGB, έργο PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινά η κατασκευή του και να αναμένουμε εδώ στο λιμάνι τις σωλήνες του, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι το καλοκαίρι θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία της Gastrade για τη δημιουργία του FSRU».
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, υπογράμμισε πως «υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους των ιαπωνικών εταιριών, αναπτύχθηκε ένας πολύ χρήσιμος διάλογος, γνώρισαν πραγματικά τη γεωγραφία της περιοχής και έμειναν εντυπωσιασμένοι. Τα δεδομένα όπως αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν εντυπωσίασαν τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των ιαπωνικών εταιριών και δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε, στο σύντομο μέλλον, να εκδηλώνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον στα πρότζεκτ τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. Ήταν μία πολύ χρήσιμη επίσκεψη και μόνο το γεγονός ότι σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην οικονομία της περιοχής μας».