Μαγνήτης επενδυτικού ενδιαφέροντος από παραδοσιακούς και νέους παίκτες της ξενοδοχειακής αγοράς γίνεται το κέντρο της Αθήνας. Μοναστηράκι, Σύνταγμα και Ομόνοια έχουν μπει στο ραντάρ των αλυσίδων, όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού.

Στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής παρατηρούμε συνεχή αύξηση ξενοδοχείων φτάνοντας τις 697 μονάδες και 34.686 δωμάτια βάσει των στοιχείων Οκτωβρίου 2023 του ΙΤΕΠ. Οι επισκέπτες βαθμολογούν τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Αττικής με βαθμό 8,8, ενώ η σχέση ποιότητας – τιμής είναι 8,4 στα 10. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των 5άστερων αυξάνεται στα 55 από 32 στην πρωτεύουσα.

1

Στο τέλος της θερινής σεζόν αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το νέο κατάλυμα της Λάμψα, το οποίο θα λειτουργήσει ως επέκταση του Athens Capital, ιδιοκτησίας της Λάμψα. Και το δεύτερο ακίνητο θα ενταχθεί στη συλλογή MGallery της γαλλικής Accor.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επένδυση ύψους έως 3 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού η αδειοδοτική διαδικασία ήταν δαιδαλώδης, δεδομένης της ιστορικότητας του κτιρίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού το έχει κηρύξει διατηρητέο, καθώς ήταν παρακείμενο των κρατητηρίων της Γκεστάπο στην Κριεζώτου και λειτουργούσε επίσης ως τόπος βασανιστηρίων στην Κατοχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

To 1.854 τετραγωνικών μέτρων κτίριο, στον πεζόδρομο της οδού Ζαλοκώστα, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και ήταν στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Το ακίνητο πέρασε εν συνεχεία κάτω από την ομπρέλα του EΦΚΑ, και στη συνέχεια της Λάμψα, που επικράτησε στον διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης για 30 συν 10 χρόνια.

Πολυσυζητημένη είναι η άφιξη του νέου πεντάστερου του ομίλου Μήτση στην Πανεπιστημίου, λόγω και του λουκέτου της κινηματογράφου Ιντεάλ, που θα παραμείνει κλειστός έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης.

Η Mitsis Hotels θα δαπανήσει 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν, ενός ακόμα ασφαλιστικού ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη.

Η σύμβαση εκμίσθωσης υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2023 με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η εταιρεία θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο και θα προτείνει λύσεις,

ιδιαίτερα προς το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων. Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, ενώ αναμένεται η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας.

Οι ξένοι επενδυτές

Οι επενδυτές που έχουν πιστέψει περισσότερο από κάθε άλλον στις προοπτικές της Ομόνοιας είναι οι επιτελείς της Brown.

Το επόμενο εγχείρημα στο κέντρο της Αθήνας είναι το Brown Domino στην οδό Θεμιστοκλέους, δυναμικότητας 46 δωματίων.

Το ακίνητο σε στυλ Bauhaus κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το σχέδιο ανάπλασης της Brown θα το μετατρέψει σε ένα boutique ξενοδοχείο που θα αποτίει φόρο τιμής στη σχεδιαστική προέλευση του κτιρίου.

Στις εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνεται εστιατόριο που θα λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, κάβα, γυμναστήριο, αίθουσες μασάζ και roof garden.

Με καθυστέρηση, αλλά εντός του 2024, υλοποιείται και η επένδυση της ισραηλινής Gnosis Investments για τη δημιουργία ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Υπατίας και Μητροπόλεως.

Η εταιρεία συνεργάζεται και σε αυτή την περίπτωση με τη Radisson, που θα υπογράψει το ξενοδοχείο των 112 δωματίων.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και την κατασκευή έχει αναλάβει η Έπακρον, τεχνική εταιρεία του Πέτρου Πολίτη.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο μετά το 1936 και είναι τυπικό δείγμα κτιρίου της εποχής του μεσοπολέμου. Πρόσφατα, η μελέτη ανακατασκευής έλαβε την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας προέβλεπε τη δημιουργία 94 serviced apartments κάτι που προκάλεσε, ωστόσο, την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων.