ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόντο από τη θέα της Ακρόπολης παίρνουν οι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σε Συγγρού, Πλάκα και Κουκάκι, όπως μαρτυρούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για φέτος, μία χρονιά κατά την οποία η Αθήνα έχει κάνει δυναμικό comeback και μέσω του συνεδριακού τουρισμού.
Τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού δείχνουν μέση πληρότητα της τάξης του 78% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 142,19 ευρώ.
Το Divani Acropolis Palace
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάκαμψης είναι το Divani Acropolis Palace της οικογένειας Διβάνη. Το 2022 τα έσοδα του ξενοδοχείου πίσω από το μουσείο της Ακρόπολης έφτασαν τα 10,5 εκατ. από 3,6 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ παρουσίασε κέρδη 6 εκατομμυρίων. Ο στόχος που τέθηκε για το 2023 ήταν η αύξηση του τζίρου της μονάδας μέσα από την αυξημένη τουριστική κίνηση και των αυξημένων τιμών πώλησης που εφάρμοσε η εταιρεία μετά τις ανακαινίσεις και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως σημειώνει στις οικονομικές της καταστάσεις για την προηγούμενη χρήση.
Το νέο Grand Hyatt
Στον άξονα της Συγγρού, το Grand Hyatt διανύει το πέμπτο έτος λειτουργίας του αφότου αγοράστηκε (λειτουργούσε έως τότε ως Ledra Marriott) από την κοινοπραξία των αμερικανικών Hines – Henderson Park. Τη διοίκηση έχει αναλάβει η Knossian Group. Το 2022, λοιπόν, το ξενοδοχείο είχε έσοδα 19,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,2 εκατ. ευρώ από τα δωμάτια, ενώ η χρονιά αποτέλεσε ορόσημο για τη μονάδα. Ολοκληρώθηκε η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Grand Hyatt της Ευρώπης, μετά την επέκταση στο όμορο ακίνητο που φιλοξενούσε προηγουμένως τον κινηματογράφο Odeon Starcity. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2023 εκτιμήθηκε ως μία πολύ καλή χρονιά με δεδομένο ότι το πρώτο εννεάμηνο οι πληρότητες παρέμειναν σε πολύ ψηλά επίπεδα, καθώς επίσης υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση, εκτός από τα δωμάτια, για συνέδρια και εκδηλώσεις. Ωστόσο, κατόπιν ζημιογόνων χρήσεων (το 2022 οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 3,68 εκατ.) ως αποτέλεσμα περιορισμένης λειτουργίας λόγω πανδημίας, τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά, με τη διοίκηση να εξετάζει τη λήψη σχετικών μέτρων.
Το Athens Gate
Τζίρο 4,5 εκατομμυρίων και κέρδη 940.000 ευρώ πέτυχε το τετράστερο Athens Gate στη Συγγρού. Την εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχείο είχε εξαγοράσει το 2006 από το Δημήτρη Κοντομηνά η οικογένεια Μουρούζη, η οποία το 2019 ξεκίνησε επένδυση άνω των 2 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το 2022, με μειωμένους όμως ρυθμούς της κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για το 2023, αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών ενώ τα αποτελέσματα θα είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, ιδιαίτερα κερδοφόρα λόγω εξάλειψης του περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας η οποία έπληξε τον κλάδο του τουρισμού.
Το Electra
Σχεδόν 55.000 πελάτες επισκέφθηκαν πέρσι το Electra στην οδό Ερμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ηλέκτρα των Σβυριάδη, Ρέτσου και Φωκά, στο ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκαν 33.317 διανυκτερεύσεις με μέση πληρότητα δωματίων 84% αντί 57% το 2021, ενώ τα έσοδα ανά πελάτη διαμορφώθηκαν πέρσι σε 89,64 ευρώ. Η δραστηριότητα της εταιρείας (η οποία ελέγχει και το Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης) στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν πολύ καλύτερη της αναμενόμενης, με αποτέλεσμα τα έσοδα της εταιρείας να προσεγγίζουν το 122% των αντίστοιχων εσόδων του πρώτου τρίμηνο του 2019 που ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά, με αυξημένη μέση τιμή δωματίου σε σχέση με το 2019 περίπου κατά 16%. Για το έτος 2023, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει έσοδα που αντιστοιχούν στο 107% των εσόδων του 2022.
Το Royal Olympic
Πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα ανέμενε για το 2023 το Royal Olympic της οικογένειας Παπαδημητρίου. Το 2022 το ξενοδοχείο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός σημείωσε αύξηση του τζίρου κατά 282% καθώς επήλθε η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σημειωτέον ότι η διοργάνωση επαγγελματικών συνεδρίων, που διακόπηκε κατά τη διάρκεια των lockdowns, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της δραστηριότητας του ξενοδοχείου, καθώς διαθέτει 18 συνεδριακούς χώρους. Το 2023 η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του χρέους της, αφού το 2021 πλήρωσε μερικές δόσεις κεφαλαίων και τόκους και το 2022 πλήρωσε τους τόκους. Επίσης, είχε έρθει σε επαφή με βασικούς πιστωτές για τις δανειοδοτήσεις, με σκοπό να διατηρηθούν οι γραμμές πίστωσης όπως είχαν διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των συμβάσεων από το 2019, ενώ το 2022 ρυθμίστηκαν επιπλέον φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές με ευνοϊκότερους όρους. Ο τραπεζικός δανεισμός έφτανε σε σχεδόν 16 εκατ. στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα έσοδα του Royal Olympic, το 2022 άγγιξαν τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ το 2023 φέρεται να υπερκαλύπτει τις απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών.
Τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση είναι το Athens Cocomat BC που λειτουργεί η Hotel Cluster της οικογένειας Ευμορφίδη, η οποία συνολικά είχε έσοδα 9,4 εκατ. από πέντε ξενοδοχεία το 2022. Με φόντο το ξενοδοχείο έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ιδιοκτητών, δήμου Αθηναίων και υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από την προσφυγή ιδιοκτητών γειτονικών ακινήτων, με αιτία την απόκρυψη της θέας της Ακρόπολης. Από τον δήμο Αθηναίων έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και ένα ακόμη ύψους 2,3 εκατ. για τη διατήρηση και επί του παρόντος εξετάζεται αν είναι δυνατή η κατεδάφιση των δύο ορόφων καθώς και το από ποιον μπορεί ένα τέτοιο έργο να εκτελεστεί. Πάντως, η αξία του ακινήτου έχει απομειωθεί κατά περίπου 20 εκατομμύρια.
Διαβάστε επίσης
ΕΤΑΔ: Προχωρά στην αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου Ξενία Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας
Μινιόν: Δείτε πώς θα είναι όταν ανοίξει τις πύλες του (video)
Estée Lauder: Η κούρσα για τη διαδοχή φέρνει κόντρες στην ισχυρή δυναστεία