Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ
Ανάρπαστα τα ελληνικά assets! Σε τέτοιο που βαθμό που οι διοικήσεις των εταιρειών που αποφάσισαν εκδόσεις ομολογιακών έδωσαν το πράσινο φως στους αναδόχους να αυξήσουν το προς άντληση ποσό για να καλυφθεί η ζήτηση.
Πρωτοφανές για ελληνικούς τίτλους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αφού η κατάρα των πέτρινων χρόνων των μνημονίων και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα, άνω του 8%.
Τόσο την προηγούμενη εβδομάδα η Μότορ Όιλ, όσο και χθες η ΔΕΗ, εκμεταλλεύθηκαν τη θετική συγκυρία και το κλίμα που υπάρχει στις αγορές για την Ελλάδα (σ.σ. που για την ώρα δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου), αντλώντας κεφάλαια σε κοστολόγηση δανεισμού επιχειρήσεων άλλων χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Σημειωτέον ότι αύριο μετά το κλείσιμο της Wall Street αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch σχετικά το ελληνικό αξιόχρεο. Από το τι θα πει ο αμερικανικός οίκος θα κριθούν πολλά για την πορεία της οικονομίας και την πιθανότητα πρόωρης αναβάθμισης. Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με “ΒΒ” και σταθερές προοπτικές, ενώ με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% πριν ανέλθει σε 7,6% το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση βλέποντας τη ζήτηση που υπήρχε -ήδη είχε καταγραφεί από το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατά ορισμένες πληροφορίες-, έδωσε το «ok» στους αναδόχους να δώσουν επιπλέον περιθώριο 150 εκατ. ευρώ. Το αρχικά ζητούμενο ποσό ήταν 350 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της έκδοσης 7ετής. Το range του επιτοκίου που έγινε γνωστό ήταν μεταξύ 3,5-3,7%. Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές γράφτηκαν κοντά στο 3,5%, αλλά όταν η ζήτηση ξέφυγε στα 2 δις. ευρώ μοιραία το επιτόκιο υποχώρησε κάτω από 3,5% για να κλείσει τελικά στο 3,375%.
Πολλοί από τους ξένους που ήθελαν να εγγραφούν, όταν είδαν να υποχωρεί περαιτέρω η απόδοση, απέσυραν τη θέση τους, αναφέρει Έλληνας διαχειριστής που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.
Ίδιο κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικράτησε πριν από μία εβδομάδα και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Μότορ Όιλ.
Το διυλιστήριο ζητούσε αρχικά 350 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση, όμως, ήταν τέτοια που ανάγκασε τη διοίκηση του ομίλου να ανεβάσει το προς άντληση ποσό κατά 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 400 εκατ., τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Η αρχική τιμολόγηση ήταν μεταξύ 2,5-2,75%, αλλά η προσφορά ήταν τόσο ισχυρή που τελικά τιμολογήθηκε στο 2,125%.
Τα ελληνικά assets είναι ανάρπαστα, αφού ομολογιακά και αυξήσεις κεφαλαίου από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τα 4 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΕΗ προ τριμήνου εξέδωσε ομολογιακό για άλλα 750 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος άντλησε 500 εκατ. ευρώ, η Μότορ Οιλ, είχε εκδώσει ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α., 7ετούς διάρκειας για 200 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%.
Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τέσσερις ελληνικοί τίτλοι, από το έντοκο γραμμάτιο 1 μηνός μέχρι το 5ετές, γράφουν αποδόσεις που είναι αρνητικές. Η αρνητική απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται πια στο -0,010%, τη στιγμή που ο 10ετής τίτλος τείνει να γράψει νέο ρεκόρ χαμηλής απόδοσης, ευρισκόμενος χθες στο 0,694%!