• Business

    Βασιλική Λαζαράκου: Φρένο στις διαφημίσεις για Έλληνες διασήμους που φέρονται να πλούτισαν εύκολα!

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου


    Πάνω από 18 συστάσεις προς τους επενδυτές έχει απευθύνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την αρχή του χρόνου για επιτήδειους που έχουν βάλει στόχο να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Το αποκορύφωμα όμως, είναι ότι στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή έχει επανέλθει με δύο συστάσεις, καθώς η απάτη φαίνεται να έχει τελικά πολλά πρόσωπα.

    Λίγες μέρες πριν υπήρξε προειδοποίηση προς τους επενδυτές.

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, υπέπεσαν στην αντίληψή της ψευδείς και παραπλανητικές διαφημιστικές αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στις οποίες γνωστά πρόσωπα ή διασημότητες (πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πρόσωπα της τηλεόρασης) φέρονται να δηλώνουν ότι επένδυσαν με μεγάλη επιτυχία ή και να συστήνουν επενδυτικά προϊόντα υποσχόμενα υψηλές αποδόσεις.

    Η εποπτική αρχή αναφέρει πως οι εν λόγω αναρτήσεις αποσκοπούν στην παραπλάνηση και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και προφανώς δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα αυτά.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιριών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους.

    Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εταιριών αυτών τόσο από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και μέσω των ιστοσελίδων των αντίστοιχων εποπτικών αρχών των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενημέρωνε  το επενδυτικό κοινό ότι, έχει περιέλθει σε γνώση της ότι πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ως στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καλούν τηλεφωνικώς πολίτες, από τηλεφωνικούς αριθμούς με πρόθεμα εξωτερικού, δηλώνοντας ότι βρήκαν τα στοιχεία τους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερώνοντας τους για δήθεν παραβίαση των λογαριασμών τους και απώλεια των χρημάτων τους!

    Ακούγοντας κάποιος ότι δήθεν τον καλεί εκπρόσωπος της Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι πολύ πιθανό να πέσει στην παγίδα αποκαλύπτοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των τραπεζικών του λογαριασμών.

    «Επισημαίνουμε ότι τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι στελέχη της ούτε την εκπροσωπούν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει πληροφορίες για τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς», επισημαίνεται σχετικά.

    Μάλιστα δε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν σε άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες (στοιχεία ταυτότητας, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κ.λπ.) και σε καμία περίπτωση να μην αποστέλλουν χρήματα.

     Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μοίρασε πρόστιμα συνολικού ύψους 85.000 ευρώ

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προειδοποίηση για τηλεφωνικές απάτες

    Επ. Κεφαλαιαγοράς: Προειδοποίηση για παραπλανητικές διαφημίσεις με celebrities



    ΣΧΟΛΙΑ