ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταθμός η σημερινή ημέρα για τη διαδικασία πώλησης του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ καθώς στις 30 Μαΐου σημαίνει η λήξη της διαδικασίας και funds, traders αλλά και ξένες ενεργειακές πολυεθνικές καλούνται να εκδηλώσουν το εκάστοτε ενδιαφέρον τους προκειμένου να αποκτήσουν τον πολυπόθητο μαύρο χρυσό. Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό πωλητές είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο θα διαθέσει το 20% (από 35,48% που ελέγχει σήμερα) και ο όμιλος Paneuropean που θα διαθέσει το 30,1% (από 35,48% που ελέγχει σήμερα).
Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund) αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης ενώ επιτρέπεται να σχηματιστούν συμμαχίες και κοινοπραξίες. Μέχρι στιγμής εμφανίζονται τουλάχιστον 3 ενδιαφερόμενα σχήματα στον διαγωνισμό.
Η πρώτη ενδιαφερόμενη για τα Ελληνικά Πετρέλαια εταιρεία φέρεται να είναι η ολλανδική εταιρεία trading πετρελαίου Vittol, η δεύτερη η ελβετική εταιρεία trading Glencore ενώ το τρίτο σχήμα σύμφωνα με πηγές είναι ένα σχήμα έκπληξη για τις αγορές. Πληροφορίες θέλουν να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar σε κοινοπραξία με ευρωπαϊκή εταιρεία, πιθανόν ισπανικής προέλευσης.
Η Vittol έχει έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και εναρκτήριο έτος το 1966. Το 2017 είχε έσοδα πωλήσεων 181 δισ. δολαρίων. Είναι εταιρΕία ενέργειας και commodities. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμών κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών ενώ μετρά 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, ενώ 250 δεξαμενόπλοια της είναι στη διάθεση της οποιαδήποτε στιγμή. Διαθέτει 40 γραφεία παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες λειτουργίες της να πραγματοποιούνται στη Γενεύη, το Χιούστον, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη.
Η Glencore έχει έδρα την Ελβετία και κατέχει πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, τα ορυκτά και τα μέταλλα. Ιδρύθηκε το 1974 και παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities. Στα εμπορεύματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κλπ.) αλλά και η εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων. Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται οι καθημερινές συναλλαγές της. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κολοσσού ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.
Όσον αφορά δε την Socar αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν και προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα συμμετοχής της σε ελληνική ενεργειακή αποκρατικοποίηση, μετά την πολύκροτη υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, η οποία είχε άδοξο τέλος μετά και τα προβλήματα που ανέκυψαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καυτό» διήμερο! Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ΕΛΠΕ – ΔΕΗ. Οι μνηστήρες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεργασία Forthnet-ΕΛΠΕ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνεται ως τις 30 Μαϊου ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή