ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα, κάνοντας δυσκολότερο για τις τράπεζες να στοιχηματίζουν κατά του νομίσματος, την ώρα που κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, μετά την επιβολή νέων δασμών από την αμερικανική πλευρά και την αύξηση της φορολογίας για σειρά αμερικανικών προϊόντων στην Τουρκία.
Η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο για δεύτερη ημέρα, καθώς οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν το ύψος των νομισματικών swap που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες κατά το ήμισυ. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στη διπλωματική διένεξή της με τις ΗΠΑ επιβάλλοντας φόρους από 50% έως 140% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενίσχυσε σημαντικά την εξουσία του μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αρνείται να ενδώσει στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να αφήσει ελεύθερο έναν πάστορα τον οποίο κατηγορεί ότι βοήθησε στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε εναντίον του πριν από δύο χρόνια.
Είναι η δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα που η τραπεζική ρυθμιστική και εποπτική Αρχή της Τουρκίας βάζει «φρένο» στις συναλλαγές swap, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έστω κι αν δεν προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων, όπως ζητούν οι επενδυτές, αλλά και πολλά επιχειρηματικά και τραπεζικά στελέχη στην ίδια την Τουρκία.
Η τουρκική λίρα, η οποία έφτασε να ενισχύεται έως και 7% την Τετάρτη, λίγο μετά το μεσημέρι κέρδιζε 3,3%, στις 6,1494 λίρες ανά δολάριο.
Η τάση ανάκαμψης επεκτάθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 28 μονάδες βάσης, στο 21,1%.
Η λίρα έχει χάσει 20% αυτόν το μήνα και ο αντίκτυπος από τις μαζικές ρευστοποιήσεις του τουρκικού νομίσματος επηρέασε όλες τις αναδυόμενες αγορές.
Η κίνηση της τραπεζικής Αρχής καθιστά πιο δύσκολο των δανεισμό λιρών από τις τοπικές τράπεζες και, ως εκ τούτου, δυσχεραίνει τα «σορταρίσματα» σε βάρος του τουρκικού νομίσματος.
Μία σου και μία μου…
Μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν απαντά στα ίσια στις αμερικανικές «επιθέσεις». Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους φόρους στο ρύζι, το αλκοόλ και τα αυτοκίνητα, μετά τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών επί του χάλυβα και του αλουμινίου που εισάγουν από την Τουρκία. Η κίνηση Ερντογάν έρχεται επίσης μία ημέρα αφότου ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του iPhone.
Αλλάζουν οι κανόνες και για τις αναδιαρθρώσεις δανείων
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τουρκικού τραπεζικού συστήματος βρισκόταν, στα τέλη του Ιουνίου, στο 16%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα, όμως, με έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου, κάθε υποχώρηση της τουρκικής λίρας κατά 10% μειώνει κατά μέσον όρο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περίπου κατά 50 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η τραπεζική Αρχή δημοσίευσε σήμερα μια νέα σειρά κανονισμών για τις αναδιαρθρώσεις δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, αλλά και οι εταιρείες leasing και factoring.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων που έχουν δώσει σε πελάτες, να τα αναχρηματοδοτήσουν, να εκδώσουν νέα δάνεια για να βοηθήσουν εταιρείες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και να αναζητήσουν νέα collateral.
Οι τράπεζες μπορούν, επίσης, να ζητήσουν από τους δανειολήπτες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλη η αλήθεια για την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών-Τι λένε οι ειδικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές φέρνουν γκρίνια, τι άλλο σκέφτεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Στις 6 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου
- Ιωάννης Γεώργιζας: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Ερμού
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών