Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Οι τουρίστες εγκαταλείπουν την «καυτή» Μεσόγειο για πιο δροσερά μέρη

Καύσωνας

Με τη Νότια Ευρώπη να φλέγεται από την ακραία ζέστη, οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς για το καλοκαίρι. Κι αυτό τους έχει οδηγήσει σε παράξενες επιλογές όπως οι… δροσερές σκανδιναβικές χώρες.

Τα αναγεννησιακά κτίρια της Ιταλίας και τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, όσο ελκυστικά κι αν είναι, χάνουν τη γοητεία τους, όταν οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων, από ακραία ζέστη έως επικίνδυνες και πολυήμερες πυρκαγιές.

Και κάποιες φορές ακόμα και η προσέγγιση των μνημείων είναι αδύνατη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, που έκλεισε για κάποιες ώρες φέτος την Ακρόπολη, λόγω καύσωνα.

Μία νέα τάση

Στον αντίποδα και ως διέξοδο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι χώρες της Σκανδιναβίας αναπτύσσουν μία νέα τάση: την coolcationing. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι προορισμοί με δροσερές θερμοκρασίες και μία σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους επισκέπτες τους.

Και η νέα τάση φαίνεται να έχει ανταπόκριση: στις χώρες αυτές παρατηρείται 27% αύξηση στις κρατήσεις, την ίδια ώρα που η Ιταλία βλέπει μόλις 3%. Οι αναζητήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς Κοπεγχάγη, Μπέργκεν, Νορβηγία και Στοκχόλμη για το φετινό καλοκαίρι έχουν επίσης αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών KAYAK.

Μετά τις περσινές ακραίες θερμοκρασίες που ταλαιπώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στη Μεσόγειο, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η Μεσόγειος είναι πιθανόν να δει τους επισκέπτες της να μειώνονται.

Το ακραίο σενάριο

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία των θερμοκρασιών, στο πιο ανησυχητικό σενάριο, όπου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά 4 βαθμούς Κελσίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει τη ζήτηση από τουρίστες  να υποχωρεί πάνω  από 7%, σε σύγκριση με το 2019. Στον αντίποδα, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία θα έβλεπαν τη ζήτηση να αυξάνεται πάνω από 6%.

Ενώ η Σκανδιναβία δεν είναι εντελώς απρόσβλητη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εξουθενωτικοί καύσωνες εξακολουθούν να είναι σπάνιοι.

Αυτό ευνοεί το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που προσφέρονται στις χώρες της Σκανδιναβίας. Από τις παραλίες της Δανίας, οι τουρίστες μπορούν να περάσουν με άνεση σε δραστηριότητες όπως η  πεζοπορία ή να εξερευνήσουν τις μοντέρνες σκηνές τέχνης, σχεδιασμού και πολιτισμού στο Όσλο, τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη.

Ακόμη και στο μακρινό βορρά του Ατλαντικού, η Ισλανδία επωφελείται από την αύξηση των κρατήσεων κατά 49% αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο ταξιδιών, Virtuoso. Τα κρουαζιερόπλοια κάνουν συχνότερες στάσεις στις διαδρομές μεταξύ Καναδά, Γροιλανδίας και Νορβηγίας, δίνοντας μία ώθηση στην τοπική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Βloomberg: Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί «λογικές» δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2024

Hoper: Η πρώτη ελληνική αεροπορική ελικοπτέρων απογειώνεται – Πτήσεις στα νησιά με 160 ευρώ

Revolut: Διπλασιασμός εσόδων και κέρδη ρεκόρ το 2023