ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες ευθύνες. Γι’ αυτό και όσοι τα κυβερνούν αμείβονται αδρά.
Ένα τέτοιο μεγάλο καράβι στην επιχειρηματική θάλασσα, είναι αναμφίβολα και η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Με παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, αλλά και με ηγετική θέση στις Η.Π.Α, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ετήσια έκθεση για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κατέδειξε πέραν όλων των άλλων και το ύψος των αμοιβών που έχουν τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Τιτάν. Αμοιβές… τιτάνιες, καθώς η «ομάδα των 8» έλαβε πέρσι εν συνόλω 7,1 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων μάλιστα τα 2,96 εκατ. ευρώ αφορούν τα μπόνους που έχουν θεσπιστεί για να κινητροδοτούν την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων.
Ενώ παράλληλα υπάρχουν και εξτρά παροχές με τη μορφή των stock option, καθώς επίσης και με τη διανομή μεριδίων, ενός εσωτερικού χαρακτήρα, κοινού επαγγελματικού ταμείου. Με χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό σε ψηλότερα επίπεδα το σύνολο των αποδοχών για τα κορυφαία διοικητικά στελέχη.
Στο καθαρά επιχειρηματικό πεδίο οι πωλήσεις της Τιτάν ενισχύθηκαν κατά 33,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,82 δις ευρώ, που συνιστά νέο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, στα 109,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, σημειώνοντας άνοδο 19,3%.
Στην παρούσα φάση η χρηματιστηριακή αξία της Τιτάν είναι στα 1,138 δις ευρώ με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 14,54 ευρώ. Ενισχυμένη μεν κατά 20,6% στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, αλλά …24,8% πιο κάτω σε σχέση με τα 19,33 ευρώ όπου ήταν η μετοχή στις 23 Ιουλίου του 2019. Όταν στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ξεκίνησε η (παράλληλη) διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Titan Cement International. Εταιρείας που κατέστη η μητρική του ομίλου Τιτάν, έπειτα από την επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής, που είχε κάνει στους μετόχους.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης απόφασης του management,με ιθύνοντα νού τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, για τη μεταφορά της καταστατικής έδρας της εμβληματικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στο Βέλγιο, και της άσκησης διοίκησης στην Κύπρο.
Τα σχέδια της εξόδου της Τιτάν κοινοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 και ενώ βρισκόταν σε αποδρομή η τότε κυβέρνηση Τσίπρα. Ενώ υλοποιήθηκαν μόλις η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας…
Η «κακοδαιμονία» της μετανάστευσης στο Βέλγιο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αγορά που πιστεύουν ότι η «κακοδαιμονία» της μετοχής, είναι απόρροια της εξόδου της εταιρείας από τη χώρα και της μετανάστευσής της στο Βέλγιο. Παρά το γεγονός ότι στο χρηματιστήριο της Αθήνας εξακολουθεί να γίνεται το 83% των συναλλαγών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις βασικές αγορές διαπραγμάτευσης που είναι το Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού, φαίνεται ότι η «χημεία» των επενδυτών έχει διαταραχθεί. Και ειδικά από την πλευρά των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών που είχε μονοσήμαντη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Τιτάν «έπαιζε» με αποτίμηση της συνολικής της αξίας (κεφαλαιοποίηση και καθαρός δανεισμός) περί τις 8 με 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Τώρα η αναλογία αυτή έχει πέσει στο 5,8, καθώς τα περσινά ebitda ανήλθαν στα 331,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός πήγε στα 797,3 εκατ. ευρώ.
Ως ένα βαθμό η υστέρηση της Τιτάν μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός οτι οι τσιμεντοβιομηχανίες διεθνώς θεωρούνται «εκτός μόδας». Εξ αιτίας των αιωρούμενων ανησυχιών για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή των κριτηρίων ESG, με αιχμή το καθαρότερο περιβάλλον. Ωστόσο οι συγκριτικά δυσμενέστερες επιπτώσεις στη μετοχή της Τιτάν, διασυνδέονται σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών της αγοράς, με την απόφαση να μετακινήσει την έδρα της στο Βέλγιο…
Ενώ λοιπόν οι επενδυτές, με θέσεις στη μετοχή ,εξακολουθούν να γράφουν ζημιές σε ορίζοντα τετραετίας ( ακόμη και με τον συνυπολογισμό των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί) η ηγετική διοικητική ομάδα της τσιμεντοβιομηχανίας, συνεχίζει να καρπώνεται τα αγαθά των υψηλών αμοιβών. Που ώς ενιαίο σύνολο και παρά τις ορισμένες επί μέρους διαφοροποιήσεις, κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.
Ο…millionaire Παπαλεξόπουλος και τα άλλα στελέχη
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, που έχει μετακινηθεί πλέον στη θέση του Προέδρου της Τitan Cement, έλαβε πέρσι συνολικές (μικτές) αμοιβές 1.224.451 ευρώ. Από τα οποία τα 587.937 ευρώ ήταν το μπόνους επίτευξης στόχων, ενώ τα 52.880 ευρώ τη συνταξιοδοτική υποστήριξη και άλλα 22.548 ευρώ ήταν στο πλαίσιο των χορηγούμενων εταιρικών παροχών.
Όντας ο σημερινός Πρόεδρος και του ΣΕΒ, ο επί της ουσίας επιχειρηματικός καθοδηγητής της τσιμεντοβιομηχανίας, ήταν αυτός που ποδηγέτησε την μεταφορά έδρας, προκειμένου αυτή να απαλλαγεί από το «βαρίδι» του ελληνικού ρίσκου που ενσωματώνει η χώρα… Γεγονός που και ανορθολογικό αποδεικνύεται τώρα, αλλά και που συνέχισαν να το αποδέχονται όλοι οι άλλοι Έλληνες βιομήχανοι-μέλη του ΣΕΒ…
Εκτός από τις αμοιβές του ο 60χρόνος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, που έχει 34χρονη επαγγελματική θητεία στη Τιτάν, έλαβε πέρσι και 26.016 μετοχές της εταιρείας με χρηματικό διακανονισμό, καθώς επίσης και μερίδια από το εν λειτουργεία επαγγελματικό ταμείο.
Η αδελφή του Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου είχε συνολικές αποδοχές ύψους 900.172 ευρώ.
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή Μιχάλη Κολακίδη το σύνολο των αμοιβών ήταν 969.116 ευρώ.
Ο Βασίλης Ζαρκαλής, που εκτός από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της σπουδαιότερης θυγατρικής στην Αμερική, είναι παράλληλα και επικεφαλής των επιχειρησιακών λειτουργειών του ομίλου, είχε πέρσι συνολικές αποδοχές 1.976.286 δολαρίων. Που ανάγοντα σε 1.862.506 ευρώ βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας , η οποία ίσχυε στα τέλη της περσινής χρονιάς.
Από εκεί και πέρα οι αμοιβές των εκτελεστικών διευθυντών ήταν: Για τον Ιωάννη Πανιάρα 824.718 ευρώ, για τον Χρήστο Παναγόπουλο 586.864 ευρώ, για τον Λεωνίδα Κανελλόπουλο 437.351 ευρώ και για τον Γιώργο Δικαίο 309.537 ευρώ.
Στη λίστα της «ομάδας των 8» δεν περιλαμβάνεται ο νέος Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ιστορικού, επιχειρηματικού ομίλου Marcel Constantin Cobuz. Ούτε και ο Τάκης Αράπολγου που τερμάτισε τη διοικητική του παρουσία στην Τιτάν, λαμβάνοντας πέρσι συνολικές αποδοχές 237.438 ευρώ.
Στην τσιμεντοβιομηχανία με τους 5.411 εργαζόμενους στα τέλη της περσινής χρονιάς ( χωρίς να περιλαμβάνεται η κοινοπραξία στη Βραζιλία) οι οικογένειες Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου έχουν το 37,03% των μετοχών. Ενώ επιπλέον ποσοστό 10,09% είναι στο ίδρυμα Κανελλόπουλου. Βάσει του επικείμενου μερίσματος των 0,60 ευρώ, οι δύο αυτοί μετοχικοί πόλοι θα λάβουν αντίστοιχα 16,6 και 4,53 εκατ. ευρώ.
Όταν μιλάει το χρήμα, σκεπάζει τις φωνές όλων των άλλων…
Διαβάστε επίσης
Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ πωλήσεων και ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο Νίκος Ρωμανός – Τι δηλώνουν οι συνήγοροί του
- Νέα ψηφιακή υπηρεσία υποβολής αναφορών για περιστατικά παραβατικότητας που αφορούν ανηλίκους, μέσω του gov.gr
- Στα 326 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών της ΕΕ το 2024
- Κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός 2025 – Τα μέτρα των 1,1 δισ. για το 2025