ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο ενεργειακό μέλλον και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης αφιερώθηκε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ. Βασίλης Τσάιτας, Group CFO της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Αλκιβιάδης, Investment Director Cero Generation, κ. Αριστοτέλης Αραβίδης, Country Manager, OX2 Σουηδία, κ. Νίκος Αλαγιαλόγλου, Country Director Greece, Copenhagen Offshore Partners (COP), Greece και ο κ. Ιωάννης Στεφάνου, Partner, Head of Energy Sector, Grant Thornton, Greece. Τη συζήτηση συντόνισε ο Co-Owner & General Director Worldenergynews.gr, κ. Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης.
Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει καταστεί εξαγωγική χώρα ενέργειας έως το 2030 εξέφρασε από την πλευρά του ο Partner, Head of Energy Sector, Grant Thornton, κ. Ιωάννης Στεφάνου.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως είναι κρίσιμη η προώθηση έργων δικτύων και εμβληματικών διασυνδέσεων προκειμένου να αναζητηθούν νέοι τρόποι αξιοποίησης του υπερπλεονάσματος ενέργειας που θα υπάρχει υπερκαλύπτοντας την εγχώρια ζήτηση.
Αναφερόμενος σε μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων όπως, το Ελλάδα -Κύπρος -Ισραήλ και Ελλάδα – Γερμανία που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, σημείωσε πως «η Γερμανία είναι μία “μαύρη τρύπα” ενέργειας με τεράστιες ανάγκες που προωθεί ειδική στρατηγική για το πώς θα εισάγει ενέργεια και ειδικότερα υδρογόνο».
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέδειξε πως ο άξονας σύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας μαζί με αντίστοιχο από την Ιταλία μπορούν να καταστούν βασικοί προμηθευτές υδρογόνου για την Γερμανία.
Χαρακτήρισε ως τεράστια ευκαιρία για τη χώρα την προώθηση και υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και σημείωσε πως εν γένει γίνεται σταδιακά αποδεκτό από την επενδυτική κοινότητα ότι κινούμαστε πλέον σε μία νέα συνθήκη, όπου υπάρχει άλλη αντίληψη του επενδυτικού ρίσκου αφήνοντας πίσω το προηγούμενο σύστημα που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις.
Β. Τσάιτας: Πρέπει να γίνει σαφές το κόστος της ενεργειακής μετάβασης στους καταναλωτές
Στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης εστίασε ο Group CFO της HELLENiQ ENERGY κ. Βασίλης Τσάιτας, τονίζοντας πως «θα πρέπει να ορίσουμε το πλαίσιο, τους στόχους, τις προσδοκίες και το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης καθώς και το ρόλο κάθε επιμέρους κλάδου της ενέργειας σε αυτό».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο βάρος οι παράγοντες της βιωσιμότητας, του κόστους και της ασφάλειας εφοδιασμού ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει σαφές στον τελικό καταναλωτή το κόστος της πράσινης μετάβασης.
Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα και δυνατότητες ευελιξίας στις επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων. Αναφερόμενος στις κινήσεις που υλοποιεί ο όμιλος στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης σημείωσε πως ανάμεσα σε άλλα, εξελίσσει την δραστηριότητα των υγρών καυσίμων προκειμένου να είναι συμβατή με το μέλλον, προωθεί έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και αυτονομίας και εξετάζει έργα για το περαιτέρω πρασίνισμα των δραστηριοτήτων του και την παραγωγή συνθετικών καυσίμων.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης υδρογόνου που θα μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 του ομίλου (Scope 1) καθώς και ένα «εμβληματικό έργο στη Θεσσαλονίκη που θα πρασινίσουμε την μονάδα μας με την περίσσεια ενέργεια που θα παράγεται να προωθείται για την παραγωγή υδρογόνου που θα μπορεί να μετατραπεί σε πράσινη αμμωνία» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο πλάνο ανάπτυξης 1 γίγα ΑΠΕ το 2025 και πάνω από 2 γίγα το 2030 στις 4 χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ο κ. Τσάιτας τόνισε πως ο όμιλος ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες μία συμφωνία – πλαίσιο 766 εκατ. ευρώ με δύο τράπεζες ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με τρίτη τράπεζα.
Όπως είπε πρόκειται για μία συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα 20 ετών που αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και βοηθά στο να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων.
Α. Αλκιβιάδης: Το Project Delfini δείχνει το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα
Ως μια εικόνα από το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα χαρακτήρισε το Project Delfini που αναπτύσσει η Cero Generation στη Βόρεια Ελλάδα ο Διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας, κ. Ανδρέας Αλκιβιάδης. Πρόκειται για ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 100 μεγαβάτ που αποτελεί το πρώτο ηλιακό έργο στη χώρα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (ΡΡΑ -Purchase Power Agreement).
Όπως είπε ο κ. Αλκιβιάδης, σημαντικό ρόλο παίζει στην εξέλιξη του έργου και η τεχνογνωσία που φέρνει η Axpo Solution που θα “αγοράζει” την παραγόμενη ενέργεια από το πάρκο και θα την πουλάει στους τελικούς καταναλωτές. Το έργο αποτελεί το πιο σύνθετο από κατασκευαστική άποψη έργο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία που διαθέτει έργα 500 μεγαβάτ σε όλη την Ευρώπη.
Α. Αραβίδης: Να μην υπάρξουν νέες εξαιρέσεις, ανάγκη απλοποίησης στο νομοθετικό πλαίσιο
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις, παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις για την λύση σε διάφορα ζητήματα. Εκεί είναι η πηγή ανησυχίας.
Πρέπει οι αποφάσεις να είναι στην κατεύθυνση της απλοποίησης και να μην εισάγουν νέες εξαιρέσεις» τόνισε από την πλευρά του ο Country Manager της σουηδικής εταιρείας OX2, Αριστοτέλης Αραβίδης. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η αγορά των ΑΠΕ έχει πληγωθεί στο παρελθόν από νομοθετικές παρεμβάσεις που όσο πιο σύνθετες ήταν, τόσο περισσότερα αδιέξοδα δημιουργούσαν.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθούνται αποτελεσματικά έργα και να υπάρχει διαφάνεια στα κριτήρια που αφορούν στις συνδέσεις στα δίκτυα. Τέλος, προανήγγειλε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός επενδυτικού φόρουμ που θα προβάλει καλές πρακτικές άλλες χώρες.
Ν. Αλαγιαλόγλου: Να ακούσουμε τα μαθήματα που έρχονται από το εξωτερικό
Στην ανάγκη να λάβουμε υπόψη τα μαθήματα που έρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη για την ανάπτυξη της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών στάθηκε ο Country Director Greece, Copenhagen Offshore Partners (COP), κ. Νίκος Αλαγιαλόγλου.
Όπως εξήγησε η αγορά των ΗΠΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές προκλήσεις την περασμένη χρονιά καθώς πολλοί κατασκευαστές αποφάσισαν να επεναδιαπραγματευτούν τα PPAs που είχαν κλείσει ή να τα εγκαταλείψουν και να κατέβουν εκ νέου σε διαγωνισμούς καθώς είχε μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από την εξασφάλιση του PPA έως την κατασκευή του έργου.
Υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, πως η COP βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες με ισχύ 800 μεγαβάτ.
Αντίστοιχα, τόνισε, πρέπει να δούμε το μήνυμα που έρχεται από τις γειτονικές χώρες της Βαλτικής που είδαν τους κατασκευαστές να εγκαταλείπουν τα έργα καθώς γίνονται όλο και πιο εκλεκτικοί, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές ανάμεσα στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα. «Πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα αυτά και το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο να επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί η χώρα το θετικό μομέντουμ στην αγορά» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στην Σουηδία από την άγρια δολοφονία πατέρα από συμμορία
Π. Μαραβέας: Μέσω της Εθνικής Τράπεζας χορηγείται 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια
Ηλιούπολη: Επικρατέστερο σενάριο ο γιός να σκότωσε τη μητέρα του – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike