ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις μικρές επιχειρήσεις να είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και τις Βρυξέλλες να ζητούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», οι συγχωνεύσεις των μικρών, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα που θα έχουν πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μονόδρομος.
«Το ζητούμενο είναι πώς να κάνουμε τις μικρές επιχειρήσεις πιο έξυπνες ως προς τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επενδύσουν στην παραγωγικότητά τους και έτσι να οδηγηθούν σε ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, την περασμένη Πέμπτη, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.
Διαρθρωτικά εμπόδια
Όπως είπε: υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά εμπόδια στην οικονομία που περιορίζουν την ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας και, κυρίως, τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Ίσως το πιο σημαντικό είναι το μέγεθος των παραγωγικών επιχειρηματικών μονάδων, οι οποίες τείνουν γενικά να είναι πολύ μικρές και να στελεχώνονται από λίγους εργαζόμενους.
Και σημείωσε πως από τις περίπου 900.000 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το 95% είναι πολύ μικρές με λιγότερους από 2 εργαζόμενους (κατά μέσο όρο).
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, από άποψη οικονομικής πολιτικής, ο ενστερνισμός των ‘κανόνων του παιχνιδιού’ από πολύ μικρές επιχειρήσεις με παράλληλες ανταμοιβές θα μείωνε τα κίνητρα να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές μικρές (που αφορούν θέματα όπως τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τη συμμόρφωση με εργασιακή και υγειονομική νομοθεσία, κ.ο.κ.).
Αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών – την οποία προωθούν έντονα και οι τράπεζες – μπορεί επίσης να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα «καρότο», συμπλήρωσε, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης πρόσβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως και η περαιτέρω αξιοποίηση προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων, τα οποία μοιράζονται τον πιστωτικό κίνδυνο, θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν θετικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Επίσης οι ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στη βελτίωση πρακτικών στις επιχειρήσεις αυτές.
Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις πολιτικές αποτελούν ήδη μέρος της κυβερνητικής πολιτικής, είπε και συμπλήρωσε πως:
Οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην υποστήριξη των πιο βιώσιμων και δυναμικών μικρών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να πετύχουν ένα υψηλότερο επίπεδο επιχειρηματικής ωριμότητας, όχι μόνο μέσω δανεισμού, αλλά και μέσα από την παροχή ψηφιακών και άλλων υπηρεσιών.
Τα κριτήρια που κλείνουν την κάνουλα
Οι τραπεζίτες, που το τελευταίο διάστημα πιέζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «ανοίξουν» την κάνουλα της χρηματοδότησης στους μικρούς, έχουν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Οικονομικών πως ακολουθούν πιστοδοτικά κριτήρια, τα οποία δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν, διότι δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέο κύμα προβληματικών δανείων.
Και έχουν παραδεχθεί πως απορρίπτονται τα 8 στα 10 αιτήματα μικρών επιχειρήσεων που ζητούν χρηματοδότηση, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια και είναι «κόκκινες».
Προβληματισμός στις Βρυξέλλες
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες φαίνεται να προβληματίζονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, που θα πραγματοποιηθούν από μεγάλες επιχειρήσεις -οι οποίες έχουν πρόσβαση και στις τράπεζες και στις αγορές- και όχι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στην αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων έχει αναφερθεί και ο κ. Νικόλας Καραμούζης, έμπειρος τραπεζίτης και πρόεδρος σήμερα του επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη: Η αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια τελευταία ίσως, ιστορική ευκαιρία να αναθεωρήσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους. Να σχεδιάσουν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, να αναβαθμίσουν την ποιότητα και αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων, να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο επενδυτικό πρότυπο, να συνεργαστούν με τρίτους σε κοινές πλατφόρμες στον κλάδο τους, να δημιουργήσουν και αξιοποιήσουν κοινές συλλογικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας και να σκεφτούν σοβαρά να συγχωνευθούν με άλλες εταιρείες στον κλάδο.
Για αυτό, χρειάζονται σοβαρά κίνητρα με στόχο την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών κάτι που προετοιμάζεται ήδη από την κυβέρνηση.
Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς της ΕΤΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σπάνια οικονομική συγκυρία, τέτοια που μπορεί να υπάρξει μόνο κάθε 20 χρόνια.
Για να αξιοποιήσουμε σωστά την ευκαιρία αυτή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με σύνεση και ορθολογικά – και εδώ πάλι οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, αλλά και να αλλάξουμε την επιχειρηματική δομή της οικονομίας, για να δημιουργηθούν πιο δυναμικές και βιώσιμες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το αφήγημα, οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αλλά κρίσιμη θα είναι και η εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής.
Διαβάστε ακόμη:
Βασίλης Ψάλτης: Πώς έβαλε την Alpha Bank σε ένα πρωί στο Champions League του MSCI
ΔΕΗ: Έξοδος στις αγορές με βιώσιμο ομόλογο τη Δευτέρα- Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ από ΔΕΗΑΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας