• Business

    Οι Rothschild πλήρωσαν 100 εκατ. δολ. στην οικογένεια Pinault (Gucci) για ένα γαλλικό οινοποιείο

    • Bloomberg

    O Francois Henri Pinault, η σύζυγος του Salma Hayek και ο πατέρας του, Francois Pinault


    Οι απόγονοι της τραπεζικής δυναστείας Rothschild πλήρωσαν σχεδόν 89 εκατομμύρια ευρώ (99 εκατομμύρια δολάρια) στην οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Pinault, για την εξαγορά αμπελώνων που βρίσκονται στην οινοπαραγωγική περιοχή Chablis της Γαλλίας.

    Το τίμημα, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία πέρυσι, υπογραμμίζει την σημαντική αξία που έχουν κορυφαία αμπελοκτήματα της Γαλλίας, παρά τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό και την υποτονική κατανάλωση που πλήττει ορισμένες αγορές, όπως το Μπορντό.

    Η Domaines Barons de Rothschild Lafite σύναψε τον Ιανουάριο συμφωνία για την απόκτηση του Domaine William Fevre, στο Chablis. Η περιοχή Chablis στο βόρειο τμήμα της Βουργουνδίας παράγει μερικά κορυφαία κρασιά Grand Cru, συμπεριλαμβανομένων των Bougros, Les Clos και Vaudesir.

    Οι αμπελώνες που εκτείνονται σε 70 εκτάρια (173 στρέμματα), επιτρέπουν στην Domaines Barons de Rothschild, έναν μεγάλο παίκτη στο Μπορντό, να επεκταθεί σε μια άλλη γαλλική περιοχή οινοποίησης όπου δεν είχε σημαντική παρουσία.

    «Το Chablis επωφελείται από τη φήμη της Βουργουνδίας, ενώ διαθέτει πολύ μεγαλύτερους αμπελώνες που μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ανά κτήμα», δήλωσε ο Sebastien Jacquemont, εκπρόσωπος στην περιοχή για τη Vinea Transaction.

    Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου

    Η πώληση από τους Pinaults, οι οποίοι ελέγχουν την ιδιοκτήτρια της Gucci, την Kering SA, αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας τους Artemis Domaines, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του οίνου.

    Το επενδυτικό όχημα είχε αποκτήσει το οινοποιείο William Fevre όταν εξαγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Maisons & Domaines Henriot -της οικογένειας Henriot-Larouziere- , στην οποία ανήκε, μαζί με αρκετά άλλα οινοποιεία.

    Η Artemis έχει έκτοτε πουλήσει τη σαμπάνια Henriot, αλλά εξακολουθεί να κατέχει το Chateau Latour στο Μπορντό και το βραβευμένο Clos de Tart στη Βουργουνδία, για το οποίο ο Francois Pinault φέρεται να πλήρωσε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

    Ο βαρόνος James de Rothschild απέκτησε το Chateau Lafite το 1868 και έκτοτε παρέμεινε στην ιδιοκτησία της πιο διάσημης τραπεζικής δυναστείας της Ευρώπης. Ίδρυσε τη γαλλική τράπεζα από την οποία προέκυψε η Rothschild & Co. με έδρα το Παρίσι, η οποία ειδικεύεται στη συμβουλευτική σε θέματα συναλλαγών.

    Η πρώην δημοσιογράφος Saskia de Rothschild διαδέχθηκε τον πατέρα της το 2018 και ανέλαβε την προεδρία της Domaines Barons de Rothschild.

    Η επιχείρηση έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες μέσω εξαγορών, στις οποίες περιλαμβάνονται αμπελώνες σε όλο το Μπορντό, στο Corbieres στη νότια Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό, στη Χιλή, την Κίνα και την Αργεντινή.

    «Αγαπώ τα κρασιά της Βουργουνδίας», δήλωσε η Saskia de Rothschild τον Ιανουάριο στο La Cite du Vin, ένα μουσείο και πολιτιστικό κέντρο στο Μπορντό. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πραγματική αγάπη για τα λευκά κρασιά».

    Διαβάστε επίσης:

    Michael Jordan: Ο θρύλος του μπάσκετ πούλησε την έπαυλη του στο Σικάγο έναντι 14,9 εκατ. δολ.

    Ο Pharrell Williams, τα μαργαριτάρια και οι Τιτάνες

    Chanel: Aγόρασε κτίριο στην πολυτελή λεωφόρο Montaigne στο Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ