ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το θέμα της ρευστότητας στην οικονομία θα εξεταστεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και της επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών. Στην κορυφή της ατζέντας είναι η πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το κλείσιμο του ΤΕΠΙΧ, καθώς και η δεύτερη φάση του προγράμματος για την παροχή κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος για την παροχή πρόσθετης κρατικής εγγύησης 1 δις ευρώ θα κινητοποιήσει πόρους 3,3 δις ευρώ και θα ενεργοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή στη νέα φάση να γίνει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος το ποσό του 1 δις ευρώ της κρατικής εγγύησης είχε μοιραστεί (50%-50%) μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτή τη φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος της κρατικής εγγύησης, που υπολογίζεται στο 80%, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ.
Μαζί με τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια, τα δάνεια που θα δοθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φτάσουν στα 2,5 δις ευρώ, περιορίζοντας τους πόρους που θα διατεθούν για τις μεγάλες επιχειρήσεις στα 800 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα πρέπει αυστηρά να διοχετευθούν στην αγορά έως τα τέλη του χρόνου και μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις προσεγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ.
Έως τώρα πάνω από 5.700 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για δανειοδότηση και το ύψος των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί καλύπτει τον αρχικό προϋπολογισμό του Ταμείου, που φθάνει τα 3,5 δις ευρώ.
Από τις 5.700 επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτημα δανειοδότησης, οι 400 είναι μεγάλες, ενώ 5.300 είναι μικρομεσαίες εταιρείες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν τη μερίδα του λέοντος της διαθέσιμης ρευστότητας, καθώς τα δάνεια για τα οποία έχουν υποβάλει αίτημα ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ, ενώ οι 5.300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 δις ευρώ. Από την κατανομή των δανείων προκύπτει ότι ο μέσος όρος των δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στις 300.000 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος όρος του δανείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η συνολική ρευστότητα που έχει φτάσει στην αγορά ξεπερνά τα 4 δις ευρώ, εάν στο ποσό αυτό προστεθεί και άλλο 1,8 δις ευρώ που έχει δοθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν δανειοδοτηθεί ήδη 12.000 επιχειρήσεις και ο μέσος όρος των δανείων που δόθηκαν ήταν περί της 128.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το όριο δανειοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ ήταν 500.000 ευρώ και το χαμηλό ύψος του μέσου δανείου που χορηγήθηκε επιβεβαιώνει ότι, το ΤΕΠΙΧ λειτούργησε πυροσβεστικά στην αρχή της κρίσης για την άμεση κάλυψη ρευστότητας.