Η Quest Συμμετοχών με ιδρυτή και βασικό μέτοχό της τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα είναι εκ των βασικών ενδιαφερομένων για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), που πωλείται από τον ειδικό διαχειριστή της Λαϊκής τράπεζας Κύπρου. 

Η συμμετοχή της Quest Συμμετοχών και του πολυσχιδούς Έλληνα επιχειρηματία που ανέλαβε το τιμόνι του ΣΕΒ το Μάιο του 2014,  αποτελεί την έκπληξη στο διαγωνισμό για την πώληση της IBG, όχι μόνο γιατί το σχετικό ενδιαφέρον είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά επιπλέον γιατί αποτελεί μια από τις σοβαρές υποψηφιότητες για την εξαγορά της τράπεζας. Αν και η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισήμως έχει κατατεθεί από την εισηγμένη Quest Συμμετοχών, στο εγχείρημα σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές, συνδέοντας το εγχείρημα επένδυσης στην IBG με την τεχνολογική υποστήριξη της Quest Συμμετοχών. 

Η Quest Συμμετοχών ιδρύθηκε το 1981 (ως Info-Quest), είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (1998) και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της, στον τομέα της πληροφορικής (Info-Quest Technologies, iSquare, iStorm, Unisystems), στο ηλεκτρονικό εμπόριο (www.you.gr), στη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών (Cardlink), στις ταχυμεταφορές (ACS Courier Services) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Quest Energy, Quest Solar), με ετήσιες ενοποιημένες πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. 

Εκτός από την Quest Συμμετοχών στις ελληνικές υποψηφιότητες για την εξαγορά της IBG συγκαταλέγονται επίσης η Barniveld Enterprises, του ομίλου Βαρδινογιάννη και η Praxia Bank (πρώην Credicom). Ισχυρό είναι επίσης το ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται o κινεζικός όμιλος Fosun, το Farallon Capital Management, που αγόρασε πρόσφατα μέρος των τραπεζικών δανείων της Euromedica, κ.ά.

Την υψηλή συμμετοχή, που αριθμεί 13 ενδιαφερομένους, που προέρχονται κυρίως από τον διεθνή χώρο και  μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται «εταιρείες επενδύσεων (funds), τραπεζικά ιδρύματα και ομίλους επιχειρήσεων (conglomerates)», επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της η EY, ως σύμβουλος του ειδικού εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Θα ακολουθήσει το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα data rooms και να υποβληθούν, το πιθανότερο εντός του καλοκαιριού, οι δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το υψηλό ενδιαφέρον για τις ονομαζόμενες challenger banks, δηλαδή τις μικρές τράπεζες, ευνοεί η σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και η ανάγκη που υπάρχει για υγιείς χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Στελέχη του χώρου διαβλέπουν την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παράλληλης τραπεζικής αγοράς, χωρίς τα βαρίδια και λάθη του παρελθόντος, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως συνιστά η περίπτωση της Praxia, αλλά και την υποδομή που υπάρχει ήδη στην περίπτωση της IBG.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εποπτεύεται από την ΤτΕ, διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Προσφέρει, παράλληλα, υπηρεσίες συναλλάγματος, διαχείρισης διαθεσίμων, ανταποκριτικής τραπεζικής και υποστήριξης διεθνούς εμπορίου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, απασχολώντας συνολικά 186 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΥ: 13 οι μνηστήρες για την IBG