ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάνουν άραγε τις τελευταίες στροφές στον πάτο του βαρελιού της απαξίωσης ή μήπως οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ πόνο μπροστά τους;
Το ανοικτό αυτό ερώτημα ταλανίζει ακατάπαυστα τους επενδυτές που, καιρό τώρα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κινούμενη άμμο της αβεβαιότητας. Πρόκειται για εκείνους στους οποίους και ανήκουν οι συνολικά 302.000 χρηματιστηριακοί «κωδικοί» που έχουν αυτήν τη στιγμή μετοχική συμμετοχή στις τέσσερις, εισηγμένες, συστημικές τράπεζες της χώρας. «Κωδικοί», βεβαίως, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό είναι επικαλυπτόμενοι. Με την έννοια ότι κατέχουν θέσεις σε παραπάνω από μία τράπεζες.
Η μεταδιδόμενη, γενικότερη εικόνα είναι άκρως απογοητευτική, καθώς αυτό που συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές, μπορεί να αποδοθεί μόνο με τους επιδέξια λαξεμένους στίχους της απαράμιλλης Κικής Δημουλά: «Διατίθεται απόγνωσις είς αρίστην κατάστασιν και ευρύχωρον αδιέξοδον. Σε τιμές ευκαιρίας…»
Από την αρχή της καθόλα δίσεκτης εφετινής χρονιάς, ο τραπεζικός, μετοχικός πλούτος που έχει «καεί», φτάνει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 6,6 δισ. ευρώ. Και τούτο γιατί ενώ στο ξεκίνημα του 2020 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών ήταν στα 10,4 δισ. ευρώ, χθες βρέθηκε να είναι στα 3,8 δισ. Με τις καταγεγραμμένες απώλειες να διαμορφώνονται στο εξοντωτικό 63,5%. Υπερδιπλάσιες δηλαδή από εκείνες του Γενικού Δείκτη, ο οποίος χάνει 31%. Δίνοντας τώρα στην ελληνική αγορά, την δεύτερη χειρότερη επίδοση από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Έχοντας την Κύπρο, παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ζημιές…
Πώς αιτιολογούν τις πωλήσεις τα ξένα funds
Ενδεικτικά όλα αυτά της επενδυτικής ανυποληψίας που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Δικαίως ή αδίκως αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Και τούτο δεν μπορεί να αποδοθεί μονοσήμαντα στην πανδημία, αφού οι περισσότερες διεθνείς αγορές έχουν μακράν καλύτερη συμπεριφορά από την ασθμαίνουσα ελληνική. Όπου από την αρχή της χρονιάς έχουν αποτεφρωθεί 16,9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιρειών τής κύριας χρηματιστηριακής αγοράς. Το 39% από τις θεόρατες αυτές ζημιές οφείλεται στις τραπεζικές μετοχές.
Με τα σημερινά δεδομένα η αγοραία αξία των τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς κατά σειράν) διαμορφώνεται μόλις στο 16,5% της ενσώματης, καθαρής τους θέσης. Που συνολικά ανέρχεται στα 23,1 δις ευρώ, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το αναμφίβολα θετικό αυτό στοιχείο των αποτιμήσεων, κάθε άλλο παρά φαίνεται να συγκινεί την επενδυτική κοινότητα. Και ειδικότερα τους ξένους, από τη στιγμή κατά την οποία εκείνοι ελέγχουν το 69% των τραπεζών, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Το ΤΧΣ ελέγχει το 17,5%, ενώ στα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών βρίσκεται το υπόλοιπο 13,5%.
Από εκείνους που διατηρούν ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας με τα «στρατηγεία» των ξένων διαχειριστών, προκύπτει ότι αρκετά Funds παραμένουν παθητικοί θεατές σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στις τράπεζες. Ενώ από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους ενεργούς, ξένους «παίκτες» πυκνώνουν κατά κανόνα τις τάξεις των πωλητών. Έχοντας κατά κάποιο τρόπο… δαιμονοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις. Όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά γενικότερα για την πλειονότητα από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι ξένοι επενδυτές που βγαίνουν πωλητές στις τράπεζες, θεωρούν ότι έχουν αναβαθμιστεί οι κίνδυνοι της πυροδοτούμενης από την Ερντογάν, έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσεις σε αχαρτογράφητες καταστάσεις. Επ’ αυτών, η εντεινόμενη φημολογία στους «κόλπους της αγοράς» περί πολεμικής σύρραξης αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» με τις προχθεσινές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Στο πλέγμα των ανησυχιών που εκφράζονται από πλευράς ορισμένων Funds εντάσσεται και η πορεία των τραπεζικών τιτλοποιήσεων δανείων, που ανέρχονται στα ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα των 23 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ξένοι εμφανίζονται να είναι μπερδεμένοι και με το νέο πτωχευτικό, αναλογιζόμενοι πιθανές παρενέργειες για τις τράπεζες.
Αιτιολογώντας τα… πυρά των πωλήσεων στις τράπεζες, οι ξένοι εκφράζουν επίσης το γενικότερο προβληματισμό τους, τόσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων όσο και στο γενικότερο περιβάλλον της εγχώριας οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Ο Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και «τα παιδιά απ’ το Λονδίνο»
Κάτω από αυτές τις συνθήκες στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών αναμένεται να μπουν και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κάτι που ενδεχομένως θα θελήσει να… προεξοφλήσει το χρηματιστήριο σήμερα και αύριο, αλλά αυτό μένει να κριθεί και στην πράξη.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τους, ότι η ελληνική αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα ελκυστικό αφηγηματικό story. Έτσι, στο οκτάμηνο της εφετινής χρονιάς οι καθαρές εκροές των ξένων από ελληνικές μετοχές αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Μέχρι και το Μάιο οι ξένοι διαχειριστές που εδρεύουν στο Λονδίνο ήταν οι μεγαλύτεροι ξένοι πωλητές στην ελληνική αγορά, Ωστόσο το τελευταίο δίμηνο «τα παιδιά απ’ το Λονδίνο» έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους, καθώς από πωλητές έχουν μετατραπεί σε «καθαρούς» αγοραστές, με εισροές περί τα 44 εκατ. ευρώ. Το αν αυτό είναι συγκυριακό ή όχι, θα φανεί στη συνέχεια. Πάντως, εκείνο που φαίνεται είναι ότι οι πωλήσεις των ξένων απορροφώνται από το ελληνικό στοιχείο, το οποίο έχει αυξήσει την παρουσία του στις τράπεζες. Γεγονός που, ως έναν βαθμό, εξηγεί και την ισχυρή μεταβλητότητα που παρατηρείται αρκετές φορές στα τραπεζικά «χαρτιά».
Στη διαδρομή τους από την αρχή της χρονιάς, ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος των τεσσάρων τραπεζών είναι στα 23,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 38% περίπου, του συνόλου της αγοράς. Οι τράπεζες που σήμερα έχουν χρηματιστηριακή αξία 3,8 δις ευρώ, μεσούσης της πανδημίας είχαν κατρακυλήσει μέχρι τα 3 δισ., ενώ η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε τις είχε οδηγήσει μέχρι τα 4,8 δισ. ευρώ.
Με το χθεσινό της κλείσιμο στα 0,374 ευρώ η μετοχή της Eurobank μετράει απώλειες 51,35% από την αρχή του έτους. Μεταφραζόμενες σε «θυσία» περίπου 2 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στα 1,145 ευρώ, έχοντας απώλειες 61,71% στη διάρκεια του 2020, όπου η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά 805,6 εκατ. ευρώ.
Το «χαρτί» της Εθνικής τράπεζας που έκλεισε χθες στα 1,132 ευρώ, υποχωρεί κατά 62,52%. Μεταφραζόμενο σε απώλειες 1,7 δισ. από την χρηματιστηριακή της αξία.
Για τη μετοχή της Alpha Bank, που βρέθηκε χθες στα 0,577 ευρώ, η πτώση από την αρχή του έτους είναι 70% και έχει επιφέρει απώλειες 2,1 δισ., από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή