ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Φωτιά» έχει πάρει ο κλάδος των τροφίμων από τα απανωτά μέγα – deals του τελευταίου διαστήματος, τα οποία έρχονται να ανατρέψουν άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Παρά την αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, οι επενδυτές συνεχίζουν απτόητοι εν μέσω θέρους να υπογράφουν σημαντικές συμφωνίες με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα». Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως η όρεξη των επενδυτών παραμένει αμείωτη και θεωρούν πως ο «κύκλος των εξαγορών» που άνοιξε στην αρχή της χρονιάς θα έχει συνέχεια τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσουν να ωριμάζουν οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με επίκεντρο εταιρείες με αναγνωρίσιμα brands και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Το mononews.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα μεγαλύτερα deals που έλαβαν χώρα στον χώρο των τροφίμων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τα οποία αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη και δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά.
1. Chipita – Mondelez
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλλει ο πολυεθνικός γίγαντας για να εντάξει στο άρμα του την ελληνική βιομηχανία με τις 14 μονάδες παραγωγής και την παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες είναι από τα υψηλότερα τιμήματα που δίνονται για ελληνική εταιρεία. Οι πρώτες συζητήσεις με τη διοίκηση της Chipita υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, με την Mondelez να καταθέτει και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή. Οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν πριν από μερικούς μήνες και τελικά τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Μαϊού, οι δυο πλευρές «έδωσαν τα χέρια», σηματοδοτώντας την αποχώρηση του γνωστού επιχειρηματία ύστερα από τριάντα και πλέον χρόνια από την Chipita.
2. CVC – Δωδώνη
Στα μέσα Απριλίου και λίγες ημέρες μετά την τυπική ολοκλήρωση της απόκτησης της Vivartia από την MIG, το κολοσσιαίο αμερικάνικο fund ανακοίνωσε την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την ρωσικών συμφερόντων SI Foods. Αν και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως κινήθηκε μεταξύ 130 εκατ. Ευρώ και 150 εκατ. Ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί σε 9 με 10 φορές τα EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας). Η προσθήκη της Δωδώνης θα ενισχύσει το αποτύπωμά του fund στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία μέσα από την Δέλτα (θυγατρική του ομίλου Vivartia). Δέλτα και Δωδώνη θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο στην εγχώρια αγορά.
3. CVC – ΜΕΒΓΑΛ (Οικογένεια Χατζάκου – Σπύρος Θεοδωρόπουλος)
Στην πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού 43,2% (περίπου), που κατείχε στη ΜΕΒΓΑΛ προς μέλη της Οικογένειας της Μαίρης Χατζάκου προχώρησε η ΔΕΛΤΑ πριν από μερικά 24ώρα. Η θυγατρική της Vivartia, συμφερόντων του CVC Capital θα εισπράξει το ποσό των 25,863 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας. Μια ημέρα αργότερα, η οικογένεια Χατζάκου υπόγραψε συμφωνία με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την πώληση ποσοστού 21,6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία σηματοδότησε την είσοδο του οξυδερκούς επιχειρηματία στην βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Tόσο ο δραστήριος μάνατζερ όσο και η Μαίρη Χατζάκου, μιλώντας πρόσφατα στο mononews.gr ανέφεραν πως έχουν μεγάλους στόχους και τόνισαν πως φιλοδοξεί να οδηγήσουν την εταιρεία από κοινού ακόμη πιο ψηλά.
4. Καλλιμάνης – Dardanel
Στην τουρκική Dardanel Önentaş πέρασε η ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης. Η συμφωνία, η οποία κυοφορούνταν για πάνω από έξι μήνες μετά την επικράτηση της τούρκικης εταιρείας στο διαγωνισμό πώλησης που υλοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες τελεσφόρησε στα τέλη Μαΐου. Η Dardanel θα αγοράσει χρέος 62,3 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης, καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Πέρα από την Dardanel στην κούρσα διεκδίκησης της «Καλλιμάνης» συμμετείχαν η Impala του Δ. Βιτζηλαίου, το fund του πρώην επικεφαλής της Eurobank, Νίκου Καραμούζη και ένα fund αραβικών συμφερόντων. Η «Καλλιμάνης» αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και έδινε μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.
5. Μινέρβα – Mediterranean Foods
Με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περισσότερους κλάδους της αγοράς τροφίμων, η βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα εξαγόρασε πριν από μερικά 24ώρα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Mediterranean Foods, γνωστή από τα προϊόντα Brava και Delicia. Με την εξαγορά αυτή, η Μινέρβα με ιστορία πάνω από 120 χρόνια ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αρτυμάτων ενώ παράλληλα αποκτά ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων. «…συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να επενδύουμε στην ελληνική παραγωγή…», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της βιομηχανίας τροφίμων Μινέρβα, Χρύσα Μπόνου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της εταιρείας.
6. SwitzGroup – «Κουλουράδες»
Σε ένα ακόμη σοβαρό επενδυτικό «χτύπημα» αλλά με τον ίδιο αθόρυβο και μεθοδικό τρόπο όπως και τα προηγούμενα προχώρησε το SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala στα μέσα Μαΐου: την εξαγορά του 70% της εταιρείας «Κουλουράδες». Το 30% παραμένει στους ιδρυτές (Δ. Γρίβας κ.ά.), οι οποίοι διατηρούν και το management. Η εταιρεία Κουλουράδες διατηρεί δίκτυο 140 καταστημάτων που παράγουν και εμπορεύονται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια του SwitzGroup για την «Κουλουράδες» λέγεται πως είναι αρκετά φιλόδοξα, με βασικό στόχο την επέκταση του δικτύου στα 250 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ινδικό γκρουπ έχει εξαγοράσει μεταξύ άλλων την πλειοψηφία σε δύο εταιρείες στον τομέα των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής (Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη και στη CSM Bakery Solutions, θυγατρική της αμερικανικής CSM) και στην εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων Κρητών Αρτος.
7. Mega Yeeros – Elikonos
«Ποδαρικό» στο 2021 έκανε η επένδυση της Elikonos στην Mega Yeeros. Το fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 85 εκατ. ευρώ απέκτησε στις αρχές Ιανουαρίου μειοψηφική συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία παραγωγής γύρου, εισφέροντας 4 εκατ. ευρώ.
Η τοποθέτηση του Elikonos στην Mega Yeeros, η οποία θεωρείται η νούμερα ένα εταιρεία παραγωγής γύρου με δυο μονάδες παραγωγές σε Ελλάδα (Ασπρόπυργος) και ΗΠΑ σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα και πηγάζει από τις τεράστιες ανάπτυξης που διαθέτει η εταιρεία. Απώτερος στόχος της εταιρείας, της οποίας ηγείται ο Νίκος Λούστας είναι ο τριπλασιασμός του κύκλο εργασιών από περίπου 35 εκατ. ευρώ σήμερα σε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μία κατακόκκινη νύχτα έζησε ο Πειραιάς! Όλη η πόλη μια γιορτή!
- Τράπεζες: Ο «χορός» των αυξήσεων στις τιμές στόχους τους συνεχίζεται
- Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για κλοπές έργων τέχνης από εργαστήριο γλυπτικής
- Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού