Στόχο την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» (εργαζόμενοι που ωφελούμενοι από την τεχνολογία εργάζονται σε άλλη χώρα από αυτή της έδρας της εργασίας τους) στην Ελλάδα έχει η ρύθμιση για την Digital Nomads Visa που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση Digital Nomads Visa είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 3.500 ευρώ.

Βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες διαθέτουν η Γερμανία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Εσθονία και η Νορβηγία. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν επίσης ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ και περιοχές όπως το Ντουμπάι, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και τα Νησιά Κέιμαν.

Τον τελευταίο ένα χρόνο η Αθήνα ανεβαίνει στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες. Μελέτη της Nestpick την κατατάσσει στην 31η θέση μεταξύ των 75 καλύτερων προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων του κόσμου έχει κατακτήσει η Μελβούρνη, ακολουθεί το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Ταλίν της Εσθονίας, και έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο.

Η Αθήνα με βαθμολογία 77 στα 10 βρίσκεται πάνω από πόλεις όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι δυνατή η χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου για έως 12 μήνες σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και μέσων που υποκαθιστούν τη φυσική παρουσία τους στον χώρο εργασίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας, οι οποίοι δεσμεύονται ότι δεν θα παρέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.

Στη ρύθμιση ορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποδεικτικά στοιχεία ώστε να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν πλήρη ασφάλιση ασθενείας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ισχύος της βίζας.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους και καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί στον πολίτη τρίτης χώρας και στα μέλη της οικογένειάς του άδεια διαμονής διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης ανά διετία, κάθε φορά. Η άδεια αυτή δεν παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας οιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα, τόσο για τον συντηρούντα, όσο και για τον/την σύζυγό του και τα μέλη της οικογένειάς του.

Να σημειωθεί ότι οι Ψηφιακοί Νομάδες έχουν αρχίσει να απασχολούν ολοένα και περισσότερο φορείς της χώρας, όπως είναι π.χ. ο δήμος της Ρόδου ο οποίος έχει αναθέσει στο Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) με πρόεδρο τον Ραφαήλ Κουδούνη, συγκεκριμένο έργο για την «Παροχή Υπηρεσιών σχετικά με την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων (Digital Nomads) στο νησί της Ρόδου».

Στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου είναι η συνεχής εκπόνηση δράσεων που στοχεύουν μεταξύ άλλων στη μελέτη των αναγκών των ψηφιακών νομάδων, ως ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα σημαντικό κοινό καθώς και στην αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και των παροχών του προορισμού προς το συγκεκριμένο κοινό (κόστος Ζωής, ύπαρξη Community, Work Spaces, Connectivity, Mobility & Transportation, Environment, Things To Do).

Βάσει στοιχείων του Παρατηρητηρίου σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με σχετική έρευνα μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός τους είναι περίπου 11 εκατομμύρια, 49% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Άλλες αναφορές υπολογίζουν ότι οι ψηφιακοί νομάδες μπορεί να είναι έως και 100 εκατομμύρια. Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης στις τεχνολογίες που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και τις μετακινήσεις (mobility technologies) αλλά και του κορωνοϊού ο οποίος λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων, αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί εκθετικά στα επόμενα έτη. Ο Pieter Levels, ιδρυτής του Nomadlist.com θεωρεί ότι έως το 2035 οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο.

Αναλυτικότερα, με βάση τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι δυνατή η χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου για χρονική περίοδο έως 12 μήνες σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες – digital nomads).

Η Digital Nomads Visa χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον προσκομίσει ο ίδιος με αυτοπρόσωπη παρουσία ή αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, το σχετικό αίτημα. Η προξενική αρχή υποχρεούνται να απαντήσει εντός 10 ημερών.

Μεταξύ άλλων, χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνονται η πρόθεση του ενδιαφερόμενου να διαμείνει στη χώρα με την εθνική θεώρηση εισόδου για την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως και η δέσμευσή του ότι δεν θα παρέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα στην Ελλάδα.

Επίσης χρειάζεται να προσκομίσει τη σύμβαση εργασίας ή έργου ή αποδεικτικό εργασιακής σχέσης με εργοδότη, ή στοιχεία για την ιδιότητα του αιτούντος στην επιχείρηση, καθώς επίσης και στοιχεία που αφορούν στην επωνυμία, στην έδρα, στο πεδίο δραστηριότητας και στον εταιρικό σκοπό της επιχείρησης σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι αυτοαπασχολούμενος σε δική του επιχείρηση, η οποία ευρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Ακόμη, είναι αναγκαίο να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως και αποδεικνύεται i) από τη σύμβαση εργασίας ή έργου ή το αποδεικτικό εργασιακής σχέσης, στην περίπτωση εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου ή ii) από τραπεζικό λογαριασμό. Αν οι επαρκείς πόροι προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου, το ανωτέρω ελάχιστο ύψος αναφέρεται σε καθαρά έσοδα μετά την καταβολή των απαιτούμενων φόρων στη χώρα παροχής της εργασίας.

Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά 15% για κάθε τέκνο.

Οι ψηφιακοί νομάδες υποχρεώνονται σε τέλος εθνικής θεώρησης ύψους 75 ευρώ.