Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο mononews.gr, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis Ελλάς Susanne Kohout, μιλάει για όλα. Για την εσωτερική κρίση της εταιρείας και πώς αυτή επηρέασε τις εξελίξεις, για την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό Δημόσιο, για τις επενδύσεις στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Κυρία Kohout, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία με την πανδημία;

Η επίτευξη σταθερότητας σε καιρούς αστάθειας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εταιρείες όπως η Novartis. Η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αναστατώνει την καθημερινότητα, δημιουργώντας κινδύνους για τις επιχειρήσεις και ασκώντας αυξανόμενες πιέσεις στα συστήματα Υγείας.

Ταυτόχρονα, η κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία μια πρόκληση για την ιατρική κοινότητα, ώστε να αναζητήσει νέες θεραπείες και εμβόλια. H παραγωγή των υφιστάμενων φαρμάκων χωρίς καθυστερήσεις αποτελεί, επίσης, πρόκληση.

Με περισσότερες από 60 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, η Novartis έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει μια σειρά μέτρων, προκειμένου να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής, εξυπηρετώντας τις ανάγκες εκατομμυρίων ασθενών.   

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επιτάσσει από τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;

Κοιτάζοντας το μέλλον, συνειδητοποιούμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι κάθε συνεισφορά μας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης αλληλεγγύης και συνεργασίας, καθώς οι νέες προκλήσεις απέναντι στην ανθρωπότητα, τις χώρες και τα συστήματα Υγείας είναι τόσο μεγάλες και περίπλοκες, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και η Novartis είναι εδώ, για να δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω απολύτως ότι είναι ουσιώδους σημασίας για τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών να είναι ευέλικτοι, ανθεκτικοί και ταυτόχρονα να μπορούν να δέχονται εποικοδομητικό feedback, έχοντας στο επίκεντρό τους πελάτες, όποιοι κι αν είναι αυτοί: δημόσιες αρχές, αγοραστές, ασθενείς, η επιστημονική κοινότητα ή το προσωπικό της εταιρείας.

Οι επικεφαλής των εταιρειών θα πρέπει, επίσης, να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο μέλλον και να ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία στα μέλη των ομάδων τους, τηρώντας παράλληλα τη δεοντολογία προς το συμφέρον των πολιτών.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται μετά την πανδημία η κατάσταση; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, η στρατηγική και το επιχειρησιακό μας μοντέλο μας επιτρέπουν να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να παραγάγουμε αξία, τόσο για την εταιρεία μας, όσο και για την κοινωνία.

Η φαρμακοβιομηχανία χρειάστηκε να υιοθετήσει διάφορες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, για να ξεπεράσει τις προκλήσεις, που δημιούργησε η πανδημία. Πιστεύω ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Μετά την πανδημία, στόχος μας είναι να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας, για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, βρίσκοντας νέους τρόπους, ώστε να διευρύνουμε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες μας, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και διερευνώντας τις πιθανότητες για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, για πιο έγκαιρη επέμβαση σε χρόνια νοσήματα και για θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο έμψυχο δυναμικό μας, δημιουργώντας έναν οργανισμό που θα τους επιτρέπει να εμπνέονται (inspired), να είναι φιλοπερίεργοι (curious) και να παίρνουν πρωτοβουλίες (unbossed).

Τέλος, θα επικεντρωθούμε στις ψηφιακές τεχνολογίες, στα advanced analytics και στην τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. 

Αναλάβατε πρόεδρος και CEO το 2017 και αντιμετωπίσατε μια τεράστια εσωτερική κρίση, οι κραδασμοί της οποίας επηρέασαν και άλλες εταιρείες του κλάδου. Τι κρατάτε από εκείνη την κρίση; Πώς επηρέασε την εικόνα της εταιρείας;

Ανέλαβα στην εταιρεία σε μια εποχή δύσκολη, όταν βρισκόταν αντιμέτωπη με προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, το επιχειρηματικό μας μοντέλο βρισκόταν παγκοσμίως σε φάση μεγάλου μετασχηματισμού.

Επέλεξα να δω αυτή τη διπλή πρόκληση ως μια ευκαιρία να μπουν νέα θεμέλια, στον τρόπο του επιχειρείν μας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, και ενώ ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις ανάγκες των ασθενών, των εργαζομένων και της επιχείρησής μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι η Novartis Hellas βρίσκεται στον σωστό δρόμο, χάρη στην άριστη εταιρική κουλτούρα της, τη δεοντολογία, την βιωσιμότητα και την αναγνώριση του αντικτύπου της.

Η εκπλήρωση της αποστολής μας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας: να βοηθούμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

Μπορείτε να σχολιάσετε τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό δημόσιο;

Οι συμφωνίες μας πέρυσι με την αμερικανική κυβέρνηση έλυσαν τις έρευνες βάσει του αμερικανικού δικαίου. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ή να σχολιάσουμε πιθανές ενέργειες του ελληνικού κράτους.

Η Novartis Hellas εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στη συνεχιζόμενη διερεύνηση της υπόθεσης και η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τις θέσεις της με βάση το ελληνικό δίκαιο.

Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται οι ασθενείς στο επίκεντρο της στρατηγικής μιας φαρμακευτικής εταιρείας;

Η Novartis συνεργάζεται με τις ενώσεις ασθενών σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας νέους τρόπους βελτίωσης και παράτασης της ανθρώπινης ζωής.

Οι σημαντικές επενδύσεις μας στην έρευνα και στην ανάπτυξη υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιούμε την επιστημονική καινοτομία, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε ορισμένα από τα δυσκολότερα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των θεραπειών και να αλλάξουμε την ιατρική πρακτική. Αναγνωρίζουμε τη σημασία, που έχει για τους ασθενείς και για τους φροντιστές, να κατανοήσουν τι μπορούν να περιμένουν από τη Novartis.

Η Novartis δεσμεύεται για εποικοδομητικό διάλογο και για διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών με τις ενώσεις ασθενών, καθώς πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της οπτικής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων μας επιτρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα φάρμακα και να καλύψουμε ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες.

Καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία: Μιλήστε μας για αυτούς τους πυλώνες.

Η πανδημία της COVID-19 ώθησε τον φαρμακευτικό τομέα να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, προκειμένου, όχι μόνο να αναδιαμορφωθεί, αλλά και για να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών και των γιατρών.

Η τηλεϊατρική, οι εικονικές κλινικές μελέτες, η παρακολούθηση ασθενών από μακριά και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επανακαθορίσουν το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο τομέας της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται από τα δεδομένα, τα data.

Τα λεγόμενα Big Data είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, προκειμένου να κατανοήσουμε, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στον τομέα αυτόν, χάρη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ως μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν λεπτομερές μητρώο COVID-19.

Το κράτος έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου σύμφωνα με την οδηγία OneΗealth του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι κομβικής σημασίας.

Ως κορυφαία παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, που υποστηρίζεται από προηγμένες πλατφόρμες θεραπείας και επιστήμη δεδομένων, η Novartis ξεκίνησε έναν φιλόδοξο ψηφιακό μετασχηματισμό, για να ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής και επιστήμη δεδομένων σε όλους τους τομείς της επιχείρησής της.

Με στόχο να γίνει μια εταιρεία πιο εστιασμένη στα δεδομένα, η Novartis μεταμορφώνει θεμελιωδώς τον τρόπο, που παρέχει την καινοτόμο επιστήμη, τη λειτουργική αριστεία και τις πιο εξατομικευμένες εμπειρίες πελατών και ασθενών.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή η Novartis; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Στην Ελλάδα, το πλήρες χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει περισσότερα από 100 καινοτόμα σκευάσματα στους θεραπευτικούς τομείς της Ογκολογίας/Αιματολογίας, της Καρδιολογίας, της Ανοσολογίας/Δερματολογίας, Οφθαλμολογίας, Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας, καθώς και πάνω από 200 υψηλής ποιότητας γενόσημα και βιοϊσοδύναμα μέσω της Sandoz.

Συνεργαζόμαστε με το κράτος, προκειμένου να παρέχουμε σκευάσματα με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές, με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, καλύπτοντας ευρείες κοινωνικές ανάγκες.

Ο μελλοντικός σχεδιασµός ενός βιώσιµου και ασθενοκεντρικού συστήµατος υγειονοµικής περίθαλψης μπορεί να εξασφαλιστεί µόνο βάσει τεκµηριωµένου διαλόγου µεταξύ όλων των ενδιαφερόµενων φορέων υγειονοµικής περίθαλψης και αυτό περιλαµβάνει παρόχους, φορολογουµένους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τη βιοµηχανία υγειονοµικής περίθαλψης.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η εκτεταμένη συνεργασία της Novartis με το δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), στον τομέα της αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών ασθενειών, που αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί τον χάρτη για μελλοντικές συνέργειες με το κράτος. Πέρα από τις καινοτόμες στρατηγικές πρόσβασης, η έρευνα & ανάπτυξη αποτελεί τον βασικό κινητήριο μοχλό: γονιδιακές θεραπείες AAV, θεραπείες CAR-T, γονιδιακές θεραπείες και τεχνολογίες CRISPR εξυπηρετούν τον σκοπό μας να επαναπροσδιορίσουμε την Ιατρική. 

Οι επενδύσεις της εταιρείας σε έρευνα και ανάπτυξη πώς έχουν βοηθήσει την ελληνική αγορά;

Η Novartis Hellas έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας & ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Ειδικότερα, έχει διεξαγάγει 69 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 800 Έλληνες ασθενείς, και έχει κατορθώσει να δώσει πρόσβαση σε περισσότερες από 100 θεραπείες της σε 4,3 εκατ. ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινωνικό αντίκρισμα από αυτές τις θεραπείες σε 1,9 εκατ. ασθενείς – μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας – έφτασε τα $657,6 εκ., ενώ προστέθηκαν 28.020 Ποιοτικά Προσαρμοσμένα Έτη Ζωής (QALYs). Το 2020, η Novartis Hellas συνεισέφερε $149 εκ. στο Α.Ε.Π. της χώρας και δημιούργησε περίπου 1.800 νέες θέσεις εργασίας, 200 από τις οποίες σχετίζονται με την καινοτομία, αγγίζοντας σε ποσοστό το 11%. 

Μιλήστε μας για την κοινωνική απόδοση των ενεργειών της εταιρείας. Ποιο είναι το αποτύπωμα;  

Ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον στόχο για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος με διαφορετικότητα και συμπερίληψη, το 2020 οι γυναίκες κατείχαν το 60% των θέσεων ευθύνης της εταιρείας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν περισσότερες από 33.500 ώρες εκπαίδευσης στη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μείωσε σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και νερού και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των εταιρικών αυτοκινήτων της, επιλέγοντας μοντέλα με χαμηλότερους ρύπους και με σύγχρονη τεχνολογία, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σε 8,9 εκατ. δολάρια.

Τέλος συνεχίστηκε η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά», που στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων ταλέντων. Η Novartis εγκαινίασε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας 18 μηνών και σε συνεργασία με τον οργανισμό Found.ation περισσότεροι από 100 νέοι πτυχιούχοι απέκτησαν ή αναβάθμισαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. 

Είστε, πια, αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Τι σας αρέσει στη χώρα μας;

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να ανακαλύπτω τους κρυμμένους θησαυρούς των ελληνικών νησιών, τη φύση, το τοπίο τους, τις παραλίες. Και φυσικά απολαμβάνω την ανυπέρβλητη ελληνική κουζίνα…

Διαβάστε ακόμη:

Susanne Kohout (Novartis): Παράγουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος

Moderna: Θα παραδώσει 1 δισ. δόσεις σε φτωχές χώρες το 2022

Πότε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου – Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι