Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Οι πλούσιοι Αμερικανοί κάνουν απόβαση στη Γαλλική Ριβιέρα

γαλλικη ριβιερα

Οι ψηφιακοί νομάδες της Αμερικής που έχουν υψηλό εισόδημα έχουν βρει  το νέο καταφύγιό τους.

Η Γαλλική Ριβιέρα, γνωστή για τις εκπληκτικές της παραλίες, τα εντυπωσιακά γιοτ και το λαμπερό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των super rich Αμερικανών που τηλεργάζονται και το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των κατοικιών αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 15% με 20% μέσα στην προηγούμενη πενταετία  έως το 2023.

Έκρηξη τιμών

Η αύξηση οφείλεται στην αναζωπύρωση των διεθνών αγοραστών μετά την πανδημία, ιδίως εκείνων από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή που αναζητούν δεύτερες κατοικίες από όπου μπορούν να εργαστούν, σύμφωνα με την έρευνα. Η ζήτηση για luxury  κατοικίες είναι απίθανο να επηρεαστεί από την πολιτική αναταραχή που σαρώνει τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Adrien Willing-Lamy, διευθύνοντα σύμβουλο της Beauchamp στις Κάννες. H Γαλλία δεν είναι η μόνη περίπτωση, καθώς μέρη όπως το Ντουμπάι ή το Μαϊάμι έχουν γνωρίσει αντίστοιχη άνθιση στη ζήτηση.

Πάντως οι παραπάνω περιπτώσεις είναι εξαίρεση στην ευρύτερη κρίση που βιώνει ο κλάδος του real estate, εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού, των φόβων για ύφεση αλλά και της χαμηλής ζήτησης.

Όμως τα θέρετρα κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας – συμπεριλαμβανομένων των Cap Ferrat, St Tropez και Cap d’Antibes – καταγράφουν τεράστια ζήτηση από τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους από το εξωτερικό που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ’ αποστάσεως αλλά και να αγοράσουν ένα πολυτελές σπίτι στην εντυπωσιακή γαλλική ακτή. Περισσότερα από 70.000 ακίνητα κατά μήκος της ακτογραμμής ανήκουν πλέον σε ξένους αγοραστές δεύτερης κατοικίας.

Τι αναζητούν οι διεθνείς αγοραστές

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εύποροι Αμερικανοί τείνουν να έλκονται από σπίτια στο Cap Ferrat και το St Tropez, ενώ οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή αναζητούν ακίνητα «με το κλειδί στην πόρτα» κοντά στη θάλασσα.

«Οι πλούσιοι αγοραστές έχουν μάθει να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο και να δουλεύουν για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα από το σπίτι τους», δήλωσε ο Gary Hersham, ιδρυτικός διευθυντής της Beauchamp Estates. «Αυτοί που εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ή ενοικίασης στη Γαλλική Ριβιέρα αναζητούν όλο και περισσότερο να έχουν δεύτερες κατοικίες και όχι καθαρά καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες».

«Οι διεθνείς αγοραστές αναζητούν σπίτια που αποτελούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ηλιόλουστα κέντρα πλούτου, όπως η Γαλλική Ριβιέρα, το Ντουμπάι και το Μαϊάμι, όπου μπορούν να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα του έτους, δήλωσε ο Willing-Lamy από το Beauchamp Estates. Για το λόγο αυτό, «οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε. «Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή για τα πιο περιζήτητα σπίτια τρόπαιο στη Γαλλική Ριβιέρα».

Στο Cap d’Antibes -όπου ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος John Caudwell είναι μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών- ο αριθμός των συναλλαγών πρώτης κατοικίας για σπίτια αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον μεσίτη Savills Plc.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Γαλλία έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με μια πτώση 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι σε καλό δρόμο για να χάσει 9.500 εκατομμυριούχους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Henley Private Wealth Migration Report.

Διαβάστε επίσης:

Το στοίχημα της αθανασίας: Οι πλούσιοι «καταψύχουν» τα σώματα και τις περιουσίες τους

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8μήνου το καταναλωτικό κλίμα

Unilever: Γιατί απολύει το ένα τρίτο του προσωπικού της στην Ευρώπη