ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Όπως όλα δείχνουν η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II ) έχει μπει στην τελική της ευθεία. Μάλιστα, πηγές που προέρχονται από τα «στρατηγεία» διεθνών funds μεταδίδουν την αίσθηση ότι η Πειραιώς θα κάνει το αποφασιστικό της βήμα πριν από τις εθνικές εκλογές. Προς τα τέλη του Ιουνίου το πιθανότερο, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη να ανάψει λίγο νωρίτερα το «πράσινο φως».
Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας Πειραιώς με ομόλογο Tier II έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των κινήσεων στρατηγικής που έχουν τη «σφραγίδα» του CEO της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου. Σε συνέχεια του εξαιρετικά σημαντικού deal εκχώρησης της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, αλλά και της διαμόρφωσης του νέου, λειτουργικού πλάνου, με την κωδική ονομασία «Ατζέντα 2023», που οδηγεί την Τράπεζα Πειραιώς στην «επόμενη μέρα».
Τυπικά, ο στόχος που προ καιρού έχει τεθεί για την ομολογιακή έκδοση είναι στα 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι τα προς άντληση κεφάλαια αναμένεται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη καταφέρει να βελτιώσει το οικονομικό της υπόβαθρο.
Κάτω από αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων, γίνεται λόγος για μια έκδοση που μπορεί να έχει αφετηρία τα 200 εκατ. ευρώ, με καταληκτική οροφή στα 300 με 350 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά όμως μένει να κριθούν από την ίδια την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα που θα έχει η βολιδοσκόπηση του ενδιαφέροντος των ξένων funds.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η UBS, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου της έκδοσης και ανιχνεύει τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Ακούγεται εντόνως στην αγορά ότι ορισμένα funds έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μπουν στο ομόλογο της Πειραιώς, στην οποία πρόσφατα έχουν ενισχύσει και τη μετοχική τους θέση.
Επίσης, στις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται να γίνουν παρουσιάσεις της τράπεζας σε επενδυτικά φόρουμ στη Νέα Yόρκη και το Λονδίνο.
Οι γνώστες της αγοράς λένε ότι το «κλειδί» της ομολογιακής έκδοσης είναι τα χαρτοφυλάκια που θα θελήσουν να μπουν στη… θέση του οδηγού, διαμορφώνοντας εν πολλοίς το γενικότερο κλίμα και για τους άλλους ενδιαφερόμενους. Δίνοντας επίσης και το στίγμα για το πού μπορεί και το ζητούμενο επιτόκιο.
Ο ρόλος του Χρήστου Μεγάλου
Η διοίκηση της Πειραιώς, και καθώς ο Χρήστος Μεγάλου είναι βαθύς γνώστης των λεπτών ισορροπιών που μπορεί να κρύβει μια έξοδος στις αγορές, εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους. Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι οι συνθήκες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έχουν βελτιωθεί αισθητά και ότι αυτό, σε συνδυασμό με το deal της Πειραιώς με της Intrum, αλλά και την αναζωπύρωση του γενικότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα, δημιουργούν μια θετική παρακαταθήκη.
Εξίσου θετική είναι και η εικόνα που μεταδίδεται από τη χρηματιστηριακή αγορά, όπου η μετοχή της Πειραιώς είναι εκείνη που ηγείται του ράλι ανόδου των τιμών. Έχοντας ενισχυθεί κατά 54% τον τελευταίο μήνα, κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και κατά… 368% από τα χαμηλά της.
Παρά τη ραγδαία ανατίμηση, η Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η τράπεζα με το χαμηλότερο συσχετισμό της τιμής ως προς την καθαρή, ενσώματη, λογιστική της αξία. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτίμησης είναι στα επίπεδα του 24%, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η μετοχή έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, από τη στιγμή που όντως θα κλείσει και ή έκδοση του Tier II ομολόγου. Κάτι που πασιφανώς θα κριθεί από την πράξη, αφού οι αγορές δεν πηγαίνουν πάντα εκεί που πιστεύουν οι πολλοί.
Αναφορικά με το κεφαλαιακό status της Πειραιώς, στόχος της τράπεζας είναι να διαθέτει ένα «μαξιλάρι» 2 ποσοστιαίων μονάδων, πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.
Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier I ), με υπολογιζόμενη την εκχώρηση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, διαμορφώνεται στο 13,7%, Οριακά χαμηλότερα από το απαιτούμενο 14%.
Το deal εκχώρησης των «κόκκινων» δανείων θα προσθέσει σε πρώτη φάση περί το 0,85% στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, που θα ξεπεράσει τα απαιτούμενα. Βάζοντας πλώρη για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.