«Ολική επαναφορά» ετοιμάζουν οι τράπεζες με αφετηρία την αξιολόγηση, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, με κινήσεις που θα απευθύνονται στους πελάτες τους, όσο και στο εξωτερικό, προς τους επενδυτές που έμειναν επί μακρόν σε στάση αναμονής.
Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για χαλάρωση των capital controls, με πρώτο βήμα την ελευθερία κινήσεων για το «νέο» χρήμα που θα μπαίνει στο σύστημα.
Η αξιολόγηση, πέρα από τα πρακτικά οφέλη, δίνει ώθηση στην ψυχολογία και το κλίμα, δηλώνουν στο mononews, έλληνες τραπεζίτες και αυτή τη βελτίωση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν πριν …ξεθυμάνει εντός Ελλάδας με την εφαρμογή των φορολογικών και άλλων μέτρων, τα οποία θα βαθύνουν την ύφεση.
Κρίσιμη,πρώτη εξέλιξη, είναι η επαναφορά – στις 2 Ιουνίου – του waiver με την οποία η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες, όπως και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου ύψους 3-4 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα καταλήξει στο τραπεζικό σύστημα βελτιώνοντας τη ρευστότητα.
Η μεγάλη εικόνα όμως για τις τράπεζες είναι η δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η σταθεροποίηση του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, θα επιτρέψει πιο δυναμική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ηδη, στην κατεύθυνση αυτή έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες όπως η συνεργασία Alpha – Eurobank – KKR για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας καθώς και την πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων της Eurobank στη Ρουμανία ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Για τον κλάδο προτεραιότητα είναι οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες και η παροχή σε αυτές , και γενικότερα, στην οικονομία χρηματοδότησης με τις αυστηρές πλέον προυποθέσεις που ισχύουν.
Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η βελτίωση της ρευστότητας μετά την αξιολόγηση αφού η επαναφορά του waiver θα οδηγήσει άμεσα στη μείωση του ELA κατά 10 δισ. ευρώ, και την αντικατάστασή του από τη φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Σημαντική εξέλιξη είναι η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των 3-4 δισ. ευρώ θα φθάσει στο τραπεζικό σύστημα.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει επισημάνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η δυναμική σε επίπεδο ψυχολογίας και εμπιστοσύνης είναι καίρια και θα βάλει τις βάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, θα διευκολύνει επίσης την πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και σταδιακά την επάνοδο καταθέσεων.