ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην αρχή της καριέρας του για όσους ήθελαν να τον αποθεώσουν τον χαρακτήρισαν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία. Απαντες γνωρίζουν ότι αυτός ο τίτλος δίνεται από κάποιους όταν θέλουν να αποθεώσουν κάποιον. Ετσι λοιπόν και ο Λαυρεντης. Στα χρόνια της παντοδυναμίας του με την ALAPIS είχε χαρακτηριστεί “θεός” . Τα χρόνια πέρασαν όμως και ο Λαυρεντης βρέθηκε στην δίνη των μεγαλύτερων σκανδάλων της τελευταίας 20ετίας . ALAPIS, Proton Bank και Ταχυδρομικο Ταμιευτηριο. Και τώρα πιάνεται για μια ακόμα φορά μέσω της εταιρίας του ELFE και να έχει φεσώσει την κρατική ΔΕΠΑ και την ΔΕΗ με πάνω από 120.000.000 ευρώ. O Λαυρέντης είναι ο άνθρωπος που κάνει χάρες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέλαβε τον Μάνο Πετσίτη, φίλο του υπουργού Νίκου Παππά έναν άνθρωπο χωρίς προφανή προσόντα και του δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο. Απαντες προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του “αυτοδημιούργητου” Λουα Λουα (όπως είναι το παρατσούκλι του Λαυρεντιάδη). Χειροπιαστα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα. Οσοι είναι υποψιασμένοι περιμένουν με αγωνία την έκβαση της δίκης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η δίκη ξεκίνησε (μετά από διακοπή) στις αρχές Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί κανονικά στις 9 Ιανουαριου 2019. Θα αθωωθεί η θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη;
Ο Λ. Λαυρεντιάδης εκτός του ανοιχτού δικαστικού μετώπου με τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, κατηγορείται στην υπόθεση του Τ.Τ. για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
Για την ακρίβεια ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης του Βασιλείου, κατηγορείται για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Συμφωνα με το κατηγορητήριο “Το συνολικό δε ύψος της ζημίας για το ΤΤ στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ” το ποσό το οποιο”όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ.”
Το βιογραφικό του Λαυρέντη
Το 1990, σε ηλικία 18 ετών, ο Λ. Λαυρεντιάδης μετά τον θάνατο του πατέρα του, αναλαμβάνει να διευθύνει μια επιχείρηση παραγωγής πετροχημικών (Νεοχημική) με 24 υπαλλήλους, ενώ λίγο αργότερα νοσεί από μια χρόνια ασθένεια. Ηταν στενός φίλος με τον εκδότη θρησκευτικών βιβλίων Π. Κυριακίδη, με τον οποίο συνεργάστηκε σε διάφορες εταιρείες αλλά κυρίως στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2012: ρεπορτάζ του «BHMΑgazino», σειρά δημοσιευμάτων της «Ελευθεροτυπίας», έρευνες της Αριστέας Μπουγάτσου, του «Ιού της Κυριακής» (στο iospress.gr και στην «Εφ.Συν.») κ.λπ., ο Λ. Λαυρεντιάδης, ακολουθώντας την τακτική των επιθετικών εξαγορών (κυρίως στα Βαλκάνια και στις πρώην ανατολικές χώρες) επέκτεινε τη Νεοχημική (την οποία στη συνέχεια κατάφερε να πουλήσει 700 εκατ. σε ισχυρό αμερικανικό fund και να την ξαναγοράσει στη συνέχεια -ως ζημιογόνα- έναντι 200 εκατ. αποκομίζοντας συνολικά από την αγοραπωλησία αυτή περίπου 500 εκατ.).
Ιδρυσε (το 2007) τη φαρμακευτική εταιρεία Alapis, την οποία με ανάλογες μεθόδους εξαγορών κατέστησε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές της Ελλάδας μέχρι την κατάρρευση και πτώχευσή της. Με τον ίδιο τρόπο το δίδυμο (Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη) εξαγόρασε πολύ φτηνά δεκάδες ΜΜΕ.
◼ Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε το 31,3% των μετοχών της τράπεζας Proton Bank (αφού δεν ολοκληρώθηκε το 2008 η συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς). Από εκείνη την περίοδο μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 υπήρξε αύξηση 70,7% στα επιχειρηματικά δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, αύξηση που αντιστοιχούσε σε 806.979 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα και με μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε το 2012.
◼ Το βούλευμα 3680/2011 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε εντοπίσει προβλήματα νομιμότητας στη σχέση των εταιρειών του Π. Κυριακίδη με εκείνες του Λ. Λαυρεντιάδη: «Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήσαμε, προέκυψαν τα ακόλουθα: ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν πρόεδρος μέχρι την 31/1/2011 της τράπεζας Proton Bank [και μαζί με τα άλλα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.] μέλος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων. Μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank, χορήγησαν σε εταιρείες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701.220.000), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με συνέπεια να απειληθεί και υποστεί περιουσιακή ζημία η τράπεζα. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους αυτό, ενεργώντας με δόλο, απέκρυψαν από τις εποπτικές αρχές και τους μετόχους της άνω τράπεζας το γεγονός ότι τα χορηγούμενα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή απέκρυπταν τον ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο».
◼ Τον Οκτώβρη του 2011 ιδρύεται η νέα Proton Τράπεζα Α.Ε. ενώ τον Νοέμβριο του 2011, η τράπεζα ζητάει κεφαλαιακή ενίσχυση από την Ελληνική Κυβέρνηση και εντάσσεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στο πλαίσιο της εξυγίανσης στη νέα τράπεζα μεταφέρθηκε το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank. Στις 23 Ιανουαρίου 2012 η παλαιά Proton Bank κατέθεσε μήνυση κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έξι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ζημίωσαν την τράπεζα με επισφαλή δάνεια.
◼ Από τις 26/10/2012, το ΤΧΣ που αποτελούσε πλέον τον κύριο μέτοχο της νέας τράπεζας, απαγόρευσε κάθε μεταβολή της περιουσίας του εκδοτικού ομίλου Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη (ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε.).
Οι εκδοτικές εταιρείες δανειοδοτήθηκαν από την Proton του Λ. Λαυρεντιάδη με ποσά που ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα σήματα της «Espresso», της «Espresso της Κυριακής» και άλλα πέντε παραχωρήθηκαν σε παρένθετη κυπριακή εταιρεία αντί του ποσού των 1.000 ευρώ!
Το δικαστήριο χορήγησε αυθημερόν την προσωρινή διαταγή, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε., αλλά «συμπτωματικά» την ίδια ημέρα μέσω παρένθετης κυπριακής εταιρείας τα σήματα παραχωρήθηκαν στη Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. (του Γ. Φιλιππάκη). Τα σήματα άλλαξαν εύκολα χέρια χάρη στον ειδικό νέο Νόμο την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ («Εφ.Συν.», 24/12/2012, Πώς άλλαξε χέρια η εφημερίδα «Espresso»).
◼ Ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε αγοράσει το 10% της Θρύλος Α.Ε. και το 50% του γηπέδου «Καραϊσκάκη».
◼ Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται από το 2013 και το «ξεχασμένο» πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, «για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009 από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη».
◼ Με συνεχείς αναβολές ξεκίνησε στις 4/12 η δίκη για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Λ. Λαυρεντιάδης εκτός του ανοιχτού δικαστικού μετώπου με τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, κατηγορείται στην υπόθεση του Τ.Τ. για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας