ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Εφθασε η ώρα της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, η οποία «έσκασε σαν βόμβα» στην ελληνική αγορά πριν από έναν και πλέον χρόνο. Ύστερα από πέντε και πλέον μήνες και αλλεπάλληλες αναβολές, η PwC ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πόρισμά της επί των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του αμαρτωλού ομίλου της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Το πόρισμα της PwC, το οποίο θα συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί νέο αίτημα εξυγίανσης στη Δικαιοσύνη με την στήριξη των ομολογιούχων- πιστωτών της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελεγκτική εταιρεία που κλήθηκε εσπευσμένα να καλύψει το κενό που άφησε η ταραχώδης αποχώρηση της ΕΥ στη μέση του ελέγχου, αναμένεται να παραδώσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου την έκθεση ελέγχου για τα πεπραγμένα της χρήσης 2017, ρίχνοντας φως σε πολλές γκρίζες περιοχές του ισολογισμού της Folli. Και ταυτόχρονα να αποκαλύψει πτυχές που μέχρι χθες παρέμεναν κρυφές, στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους -όπως κάποιοι το χαρακτήρισαν- που επηρέασε όσα κανένα άλλο την οικονομική ζωή του τόπου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το πόρισμα θα είναι «κόλαφος» και θα συνοδεύεται από αρκετές παρατηρήσεις σε πολλούς και διάφορους τομείς του ισολογισμού.
Οι ελεγκτές της PwC, μαζί με την «ειδική ομάδα κρούσης» που συνέστησε η διοίκηση της Folli Follie υπό τον Γιώργο Σάμιο, οικονομικό διευθυντή και πλέον και διευθύνοντα σύμβουλο, δεν κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν μια σειρά από έγγραφα, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη σύνταξη του ισολογισμού.
Κάποια από αυτά ήταν έτσι και αλλιώς αδύνατον να συγκεντρωθούν είτε γιατί δεν υπήρξαν ποτέ, αφού οι συναλλαγές που υποτίθεται ότι θα αποτύπωναν τα έγγραφα ήταν εικονικές, είτε γιατί κάποιοι φρόντισαν να τα καταστρέψουν έγκαιρα, προτού, αναλάβουν οι διωκτικές αρχές τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Η καθυστέρηση, βέβαια, αποδίδεται και στο μέγεθος του ομίλου, ο οποίος απλώνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ασία έως και την Ευρώπη καθώς και στην έκταση των ατασθαλιών που πιστοποίησε η έρευνα της A&M.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Folli Follie επιμένουν πάντως να τονίζουν σε συνομιλητές τους πως η έκδοση αρνητικής γνώμης από τον ορκωτό, δεν εμποδίζει την εταιρεία να ζητήσει την ένταξή της στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τη σωτηρία της. Επικαλούνται μάλιστα παρόμοιες περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών στο πρόσφατο παρελθόν που πέτυχαν να υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα, με πιο χαρακτηριστική την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια αναπάντεχη εξέλιξη που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό. Κάτι που άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις μέχρι σήμερα στην υπόθεση της Folli.
Μπαράζ παραιτήσεων
Όλα αυτά έρχονται στη σκιά μιας σειράς παραιτήσεων κορυφαίων στελεχών, με πιο πρόσφατη αυτή του Τάσου Φράγκου, του πρώην CEO που έφυγε λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο του.
Η αποχώρηση του κ. Φράγκου προκάλεσε αίσθηση στην αγορά καθώς ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την «ηλεκτρική καρέκλα» του διευθύνοντος συμβούλου, με βασικό στόχο να αποτρέψει το «λουκέτο» και να ηγηθεί της προσπάθειας διάσωσης.
Παρ’ ότι ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, πληροφορίες θέλουν να υπέβαλε την παραίτησή του για φορολογικούς λόγους -καθότι είναι και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού- και όχι για κάποια σοβαρή διαφωνία αναφορικά με την στρατηγική του ομίλου.
Μαζί με τον κ. Φράγκου, έφυγε και ο Βύρος Μπάλης ενώ λίγο καιρό πριν είχε αποχωρήσει ο Χαράλαμπος Κύρκος από την θέση του προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής. Το έμπειρο στέλεχος, με πορεία αρκετών χρόνων στον τραπεζικό και ελεγκτικό κλάδο, αποφάσισε δύομιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να εγκαταλείψει το πόστο του, αφήνοντας αιχμές για την οικονομική διαχείριση ενώ φέρεται να διαφωνούσε έντονα και με τις αποφάσεις της διοίκησης.
Συνολικά, την πόρτα της εξόδου άνοιξαν επέλεξαν να ανοίξουν συνολικά 23 στελέχη από την αρχή της κρίσης στην εταιρεία.
Αντίθετα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, βασικός μέτοχος και από τους βασικούς υπόπτους, παραμένει ενεργός στην εταιρεία, αν και χωρίς εκτελεστικά καθήκοντα στην εταιρεία, και λέγεται πως εξακολουθεί να δίνει τα φώτα του, όταν χρειαστεί.
Η παραμονή του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος ρίχνει όλο το φταίξιμο στον πατέρα του και δημιουργό της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, σχολιάζεται αρνητικά από την επενδυτική κοινότητα και κυρίως από τους μικρομετόχους που διεκδικούν δικαστικά τα χρήματα που έχασαν από την κατάρρευση της μετοχής, μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την οικονομική απάτη που φέρεται να οργάνωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της, στη διάρκεια πολλών χρόνων.
Μέσα από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, 56 μικρομέτοχοι της Folli κατάφεραν μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαρισμούς της εταιρείας, έως το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σε συνέχεια δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ακόμη 130 μικρομέτοχοι κατάθεσαν αγωγές, διεκδικώντας περί τα 4 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο για «μικρή Folli Follie»
Στο μεταξύ, η νέα διοίκηση της Folli Follie επεξεργάστηκε ένα καινούριο business plan για μια νέα Folli, μικρότερη σε μέγεθος και παρουσία, ώστε να μπορέσει η εταιρεία «να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά…». Προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται να εξετάζεται το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, οι οποίες στη πλειονότητά τους είναι ζημιογόνες, με εξαίρεση τις θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία που εξακολουθούν να παράγουν κέρδη.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η δραστική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού. Είναι προφανές πως στην κατά πολύ μικρότερη Folli Follie που σχεδιάζεται, δεν «χωράει» ο σημερινός αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι μόνο στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 1.000. Μάλιστα, κάποιοι εισηγούνται τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας στις 300, αν και κάτι δεν είναι εφικτό λόγω της νομοθεσίας.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται και το άνοιγμα νέου Factory Outlet στην Κηφισιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη δημιουργία εκπτωτικού καταστήματος σε ακίνητο κοντά στα κεντρικά γραφεία της στον Άγιο Στέφανο, το οποίο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα, έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες έκδοσης των σχετικών αδειών! Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κατάστημα στο αεροδρόμιο, στο οποίο λέγεται πως πληρώνει ετήσιο μίσθωμα ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Ψηλά στον ατζέντα βρίσκεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων που είναι ελεύθερα δεσμεύσεων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Σε αυτά, δεν περιλαμβάνεται το ακίνητο που στέγαζε το θρυλικό πολυκατάστημα «Μινιόν», μια πώληση που φαίνεται να παγώνει προς στιγμή. Παρ’ ότι υπάρχουν σύμβουλοι που επιθυμούν την παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου στην Ομόνοια, η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν προσφορές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της (θέλει ένα τίμημα πάνω από 25 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ακίνητο μελετάται να μπει ως «εγγύηση» προκειμένου οι ομολογιούχοι να συνεισφέρουν τα χρήματα (41 εκατ. ευρώ) που έχουν υποσχεθεί με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διοίκηση της Folli (μια συμφωνία που φαίνεται να βρίσκεται στον «αέρα»).
Την ίδια ώρα, παρασκηνιακά έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, πέραν από τους ομολογιούχους που θα στηρίξει το εγχείρημα εξυγίανσης. Φήμες ήθελαν διάφορα ηχηρά ονόματα να εκφράζουν ενδιαφέρον, κάτι που όμως στην πράξη δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Μέχρι στιγμής πάντως, η εταιρεία καταφέρνει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, απέναντι σε Δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενους. Εκτός από τη μισθοδοσία πληροφορίες αναφέρουν πως έχει καταβάλλει ήδη το δώρο καλοκαιριού στους 1.200 εργαζόμενους (περίπου 550.000 ευρώ) ενώ έχει καταβάλει και άλλα περίπου 3 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για νέα εμπορεύματα.
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα ταμεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ, αφού μόνο από το κατάστημα στη Σαντορίνη έχει εβδομαδιαία έσοδα 100.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα για την Folli παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα, με τον κίνδυνο του «ξαφνικού θανάτου» να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή ενώ υπάρχουν και οι δικαστικές εκρεμότητες των βασικών μετόχων.
Η εταιρεία, ένα και πλέον χρόνο μετά την αποκάλυψη των ατασθαλιών από την οικογένεια Κουτσολιούτσου από το αμερικάνικο fund Quintessential Capital Management (QCM) εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» και να κινείται επί ξηρού ακμής.
Αρκετές αντιπροσωπείες την έχουν εγκαταλείψει και πολλές άλλες έχουν προαναγγείλει τη σταδιακή διακοπή της συνεργασίας τους, όπως η πανίσχυρη Nike.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν ότι οι ομολογιούχοι θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους και θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα διάσωση, αλλά και για την ικανότητα της εταιρείας να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης ενώπιον του Δικαστηρίου. Τώρα, ποιων οι εκτιμήσεις θα βγουν αληθινές είναι κάτι που δεν θα αργήσει να φανεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν…
Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Realnews που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα