Ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική περίπτωση ανάμεσα στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες συνιστά η «Λάμψα» ξενοδοχειακή. Στην οποία τα μετοχικά ηνία και τον πλήρη διαχειριστικό έλεγχο τον έχουν ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης και τα πέντε παιδιά του.

Με αποτίμηση στα 470 εκατ. ευρώ η «Λάμψα» διαθέτει επίζηλη, τριπλή, επιχειρηματική θέση στην Πλατεία Συντάγματος. Όπου και βρίσκεται το 5αστερο εμβληματικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, μαζί με τα επίσης 5αστερα King George και Athens Capital.

1

Εκείνο όμως που καθιστά την εταιρεία ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι από τα 10 μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου τα 9 δεν παίρνουν καθόλου αμοιβές… Αποδοχές έχει μόνο ένας κι αυτές ανέρχονται ετησίως στα 18.000 ευρώ όλα κι όλα. Άλλη αντίστοιχη περίπτωση με τόσο χαμηλά κόστη δεν υπάρχει στη χρηματιστηριακή αγορά…

Οι μηδενικές οικονομικές «παροχές» δεν είναι ζήτημα ακραίας περιοριστικής πολιτικής, αλλά ανάγονται στο ακολουθούμενο «δόγμα» της πλευράς Λασκαρίδη. Το οποίο όπως λένε οι γνωρίζοντες  συμπυκνώνεται στη φράση, που αφορά πρωτίστως τα μη εκτελεστικά μέλη : «Μας κάνουν και τους κάνουμε τιμή να είναι στο Δ.Σ. της αρχαιότερης ξενοδοχειακής εταιρείας της χώρας».

Επί του προκειμένου και όπως πιστοποιείται από την έκθεση αποδοχών για την περσινή χρονιά, αμισθί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  συμμετέχοντες στις ( λιγοστές) συνεδριάσεις του Δ.Σ:  Ο Νίκος Νανόπουλος, CEO της Eurobank την περίοδο 1996-2013 και νυν Πρόεδρος του Diorama Investment, καθώς επίσης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ιδρύματος Λάτση. Ο Τόμας Μίλερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Μαρία Δαμανάκη, «φωνή» του Πολυτεχνείου που υπήρξε Πρόεδρος του Συνασπισμού και μεταγενέστερα επίτροπος στην Κομισιόν. Ο επιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης που είναι και μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5,16%. Ο νομικός Γιώργος Γαλανάκης. Ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Ανανιάδης, επί χρόνια ηγετικό στέλεχος των ξενοδοχείων της «Λάμψα». Η νομικός Κατερίνα Θόδωρου Καρατζά. Και η Σουζάνα Πάνου Λασκαρίδη.

Στο σύνολό τους και τα 8 αυτά πρόσωπα είναι μη εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ της εταιρείας.

Χωρίς όμως την παραμικρή αμοιβή είναι και η Πρόεδρος της ξενοδοχειακής και εκτελεστικό μέλος Χλόη Λασκαρίδη, κόρη του Θανάση Λασκαρίδη, με ρόλο διευθύντριας εταιρικής ανάπτυξης.

Εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ είναι και ο 68χρονος Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Χωμενίδης. Πολιτικός μηχανικός και Σύμβουλος ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων, με μακρά θητεία ως στέλεχος της ΕΤΑ, ο οποίος είναι ο μόνος που λαμβάνει αμοιβή από τη θέση του στη «Λάμψα».

Το σκεπτικό των τιμητικών συμμετοχών στο Δ.Σ

Ιδού όμως πως εξηγούνται από την ίδια την εισηγμένη ξενοδοχειακή τα ισχύοντα:

« Τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι επιφανή πρόσωπα, καταξιωμένα στον τομέα δραστηριοποίησής τους, με μακρά, επιτυχή και αναγνωρισμένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Τα μέλη αυτά καλούνται να συνεισφέρουν με τρόπο αντικειμενικό την εμπειρία τους για την πρόοδο των εργασιών της εταιρείας, χωρίς να δημιουργείται ουδεμία σχέση υπαλληλικής ή οικονομικής εξάρτησης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον εποπτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν. Επομένως, τα μη εκτελεστικά μέλη συμμετέχουν τιμητικά στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν λαμβάνουν αποδοχές, σταθερές ή μεταβλητές για τη συμμετοχή τους αυτή.

Έτσι, διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων κατά την λήψη των αποφάσεων, γεγονός το οποίο ευνοεί την επιχειρηματική στρατηγική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας. Σε περίπτωση που τα μη εκτελεστικά μέλη συμμετέχουν σε Επιτροπές της Εταιρείας ή αναλαμβάνουν καθήκοντα εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους ως απλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε θα δύνανται να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με το εύρος και την σημασία των επιπρόσθετων αυτών καθηκόντων. Η εταιρεία, σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνει, όπως και για τα εκτελεστικά μέλη, την καταβολή διευκολύνσεων και παροχών που είναι αναγκαίες για την ενάσκηση των καθηκόντων των μη εκτελεστικών μελών, όπως, για παράδειγμα, έξοδα μετακίνησης και διαμονής».

Με εκπτώσεις στο εστιατόριο

Κατά τα άλλα τα μη εκτελεστικά μέλη έχουν σύμφωνα με πληροφορίες έκπτωση στις τιμές στο εστιατόριο του Μεγάλη Βρετανία. Το πόσο είναι αυτή η έκπτωση δεν είναι γνωστό, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί και ώς οιονεί παροχή. Απόλυτα διακριτή και χωρίς να ξεφεύγει από το θεσπισμένο μέτρο…

Ο Νίκος Νανόπουλος πάντως και η Μαρία Δαμανάκη είναι μέλη και στα Δ.Σ των εταιρειών Αεροπορία Αιγαίου και Quest Συμμετοχών αντίστοιχα. Από αυτές ο μέν πρώτος έλαβε πέρσι μικτές αποδοχές 20.652 ευρώ, η δε δεύτερη 45.200. Στο Δ.Σ της Αegean airlines είναι και ο Πάνος Λασκαρίδης (που έχει και μετοχική θέση στην εταιρεία) ο οποίος πέρσι έλαβε αμοιβές 9.167 ευρώ.

Σε ότι πάντως αφορά τη « Λάμψα» ο Γενικός Διευθυντής των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George, Hom Parvis, είχε πέρσι μικτές αμοιβές 133.499 ευρώ, λαμβάνοντας ακόμη και εταιρικές παροχές ύψους 28.982 ευρώ.

Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ

Σε επίπεδο Ομίλου ( που περιλαμβάνει ακόμη δύο ξενοδοχεία στο Βελιγράδι, Hyatt και Excelsior, ενώ είχε κι άλλο ένα στη Ρόδο, το Sheraton) απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα.

Για τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στην εταιρεία (περίπου 300 άτομα) οι μέσες, μικτές αμοιβές ήταν πέρσι 25.790 ευρώ για το καθένα. Μειωμένες κατά 20,6% σε σχέση με το 2020… Πρόσφατα η «Λάμψα» ανακοίνωσε την παροχή μπόνους 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο.

Η πώληση του Sheraton και οι επενδύσεις των 280 εκατ.

Στο αμιγές επιχειρηματικό σκηνικό, η εταιρεία πούλησε πριν από λίγο χρονικό διάστημα το Sheraton της Ρόδου στο Ισπανικό Όμιλο Azora έναντι 43,8 εκατ. ευρώ. Ένα τμήμα από την πώληση αυτή ( περίπου 18 εκατ. ευρώ) πήγε σε εξόφληση ομολογιακού δανείου, που είχε δοθεί από την Alpha Bank. Βελτιώνοντας το χρηματοοικονομικό προφίλ της εισηγμένης, η οποία στα τέλη της περσινής χρονιάς είχε υπόλοιπο τραπεζικών δανείων ύψους 131,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μακροπρόθεσμο κομμάτι τους είναι το 88% του συνόλου.

Πέρσι τα ομιλικά έσοδα της «Λάμψα» ήταν 50,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,04 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών των 16,45 εκατ. του 2020, που στιγματίστηκε από τις οξύτατες παρενέργειες της πανδημίας. Μένει να αποδεχθεί πώς θα πάει η καλύτερη εφετινή χρονιά της τουριστικής «κανονικότητας» και πόσο κοντά θα φτάσει  στο ρεκόρ εσόδων του Ομίλου, που ήταν 77,8 εκατ. ευρώ στο ανέφελο επιδημιολογικά 2019.

Πρίν από ενάμιση χρόνο υπήρξε εσωτερικού χαρακτήρα αναδιανομή των ποσοστών συμμετοχής στη «Λάμψα» ανάμεσα στους billionaires αδελφούς Λασκαρίδη. Πλέον ο Θανάσης κατέχει το 32,82% της εταιρείας, ενώ επιπρόσθετα 25,19% ελέγχεται από τα 5 παιδιά του ( Χλόη-Μαρία, Κωνσταντίνο, Οδυσσέα- Αντώνιο, Χριστόφορο-Κίμωνα και Αικατερίνη). Από την άλλη πλευρά 15,88% είναι στο χαρτοφυλάκιο του Πάνου Λασκαρίδη.

 Από την περίοδο του 2004-2005 όταν έγινε η είσοδος στη «Λάμψα» και μέχρι τώρα οι αδελφοί Λασκαρίδη έχουν διαθέσει περί τα 280 εκατ. ευρώ δικά τους κεφάλαια για να αποκτήσουν και να εδραιώσουν τη θέση τους στη ξενοδοχειακή βιτρίνα της Αθήνας, που είναι η Πλατεία Συντάγματος.

Χρηματιστηριακά η μετοχή της εταιρείας είναι σε καθεστώς χαμηλής διασποράς, με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές. Εδώ και εννιά συνεδριάσεις βρίσκεται στα 22 ευρώ, ενώ από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς είναι 10% πιο ψηλά.

Διαβάστε επίσης:

ΛΑΜΨΑ: Πούλησε το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort στην Azora Group έναντι 43,8 εκατ. ευρώ

Οικογένεια Λασκαρίδη: Μοιράζει 1 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων της ΛΑΜΨΑ

Η Χλόη Λασκαρίδη (Λάμψα) μετατρέπει παλιά κρατητήρια της Γκεστάπο σε σουίτες της Accor