ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν την χαίνουσα πληγή των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν άλλα δύο ανοικτά «μέτωπα» μπροστά τους.
- Τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
- Την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση
Προς το παρόν το «ψαλίδι» στα λειτουργικά κόστη, πιέζει τις διοικήσεις, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει. Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα -μάλιστα σε κάποιες τράπεζες μένουν ανοικτά επί μακρόν λόγω μικρής συμμετοχής- προσελκύουν όλο και λιγότερους ενδιαφερόμενους.
Εξάλλου δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, αφού η μεγάλη μάζα των τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έχουν ήδη «φύγει». Από την άλλη τα μπόνους που συνοδεύουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου όλο και ψαλιδίζονται.
Οι τράπεζες, αν και μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν πράξει. Και όπως αναφέρει τραπεζική πηγή στο mononews.gr: όπως στην υπόλοιπη αγορά έτσι και στο τραπεζικό σύστημα, οι απολύσεις επιτρέπονται και εν προκειμένω η καταγγελία της σύμβασης μπορεί να γίνει για λόγους περιστολής του λειτουργικού κόστους.
Ωστόσο, οι τράπεζες μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου τους. Ακολούθησαν την πολιτική των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και οδήγησαν στην έξοδο δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους (μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό των τραπεζών στο τέλος του 2007 ήταν 67.000 άτομα και στο τέλος του 2017 ήταν 40.500 εργαζόμενοι.
Τώρα το μήνυμα που έχει έρθει από την Φρανκφούρτη και τον SSM είναι μέχρι το 2021 να αποχωρήσουν άλλοι 10.000 υπάλληλοι.
Το άλλο μείζον θέμα, είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς διεθνείς οίκοι έχουν ήδη «κτυπήσει το καμπανάκι» ότι ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Ωστόσο η συγκυρία προς το παρόν μόνο ευνοϊκή δεν είναι για έξοδο στις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), το SREP δηλαδή, θα καθορίσει με σαφή τρόπο τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα δε με τραπεζικές πηγές θα δοθεί, από τον SMM , στην Τράπεζα Πειραιώς που έχει ανάγκη από 500 εκατ ευρώ (ΤΙΕΡ II) , παράταση 6 και πιθανόν και 9 μηνών για να βρει τα κεφάλαια αυτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκπληξη: Στα χέρια της Eurobank η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financial Times: H εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών σε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ στην 3ετία σχεδιάζουν οι τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση