Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι μετοχές σε κώμα

Για μια ακόμα συνεδρίαση  (παρά την ανάσα των τελευταίων δυο ήμερων ) το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αρνητικό  με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν διψήφια ποσοστά πτώσης, την ώρα που ο δείκτης της αβεβαιότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδα “χτυπά κόκκινο”. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,70% στις 476,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Αν και κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να δείξει κάποια “ψυχραιμία” μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα, σήμερα το ΧΑ “υπέκυψε” μπροστά στο άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε, ενώ η εγχώρια αγορά είχε αναγάγει σε μείζονα καταλύτη την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πλέον βλέπει ότι η προσφυγική κρίση γιγαντώνεται απειλώντας την σταθερότητα (σε όλα τα επίπεδα) της χώρας.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Αθήνα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στα βόρεια σύνορα της χώρας έχει μπει, ουσιαστικά, λουκέτο από τους Σκοπιανούς, επιδεινώνει την κρίση και δραματοποιεί την κατάσταση, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τηλεφωνεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγη ώρα πριν την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι ταχύτατες εξελίξεις στο προσφυγικό μέτωπο επιβεβαιώνουν τις “φωνές” που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και εντός Ελλάδος για μεγάλες επιπτώσεις της κρίσης και στο οικονομικό πεδίο. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για κόστος στα 600 εκατ ευρώ- 1 δις ευρώ, αλλά με ανοικτά σύνορα,  ενώ χθες ο  ΠΣΕ προειδοποίησε με βάση τα αποτελέσματα των εξαγωγών του 2015 για την ζημία στην οικονομία από τις  νέες εξελίξεις που φέρουν νέο  ράπισμα μετά τα capital control.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει να κρατήσει υψηλά τους τόνους κατά του ΔΝΤ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατηγορεί το Ταμείο για έλλειψη ευαισθησίας, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης (μέσα από ραδιοφωνική εκπομπή του BBC) για τα νέα μέτρα που ζητούνται περιλαμβανομένης της περικοπής συντάξεων  και είναι πέραν των δεσμεύσεων του κοινοτικού μνημονίου.

Στο ταμπλό, η Eurobank σημειώνει απώλειες 0,53%, ενώ άνω του 8% είναι τώρα η πτώση σε Πειραιώς και Εθνική, από -10% λίγο νωρίτερα. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η Ελλάκτωρ, φέρνοντας τη μετοχή στο -8,73%, ενώ άνω του 6% είναι οι απώλειες σε Folli Follie, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Η Alpha Bank καταφέρνει να διατηρήσει το ποσοστό πτώσης της στο 3,85%, ενώ άνω του 3% είναι και οι απώλειες σε ΟΛΠ, ΕΕΕ, Τιτάν και ΟΤΕ. Στο -5,23% τα ΕΛΠΕ και στο -4,55% η Viohalco.

 

Διαβάστε επίσης: Θέλετε να σωθεί η οικονομία; Ρίξτε χρήμα από το ελικόπτερο   

Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater.