• Business

    Η μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων φρέναρε τις προγραμματισμένες IPO της Ευρώπης

    • Bloomberg
    Euronext Paris

    Euronext Paris


    Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αρχικών δημόσιων εγγραφών (ΙPO) ανακόπτεται, καθώς οι εταιρείες επανεξετάζουν τα σχέδια εισαγωγής τους στα χρηματιστήρια λόγω της αστάθειας των αγορών.

    Η Golden Goose, η οποία ανήκει στην Permira και επρόκειτο να αρχίσει να διαπραγματεύεται αυτή την εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ανέβαλε την εισαγωγή της υπό τον φόβο ενός αποτυχημένου ντεμπούτου, ενώ το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η ισπανική εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων Tendam Brands SAU καθυστερεί επίσης την αρχική δημόσια προσφορά της.

    Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά από το κύμα πωλήσεων που έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον κίνδυνο να παραχωρήσει την εξουσία σε αντιπάλους που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

    Μετά από τη νέα αύξηση της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών δημόσιων εγγραφών φέτος, οι αναβολές της Golden Goose και της Tendam σηματοδοτούν μια παύση στις πωλήσεις μετοχών μέχρι το φθινόπωρο.

    «Δεν μπορείτε να πείσετε έναν διεθνή επενδυτή να επενδύσει με ρίσκο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Francois Rimeu, στρατηγικός αναλυτής της La Francaise Asset Management στο Παρίσι. «Αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά σαφές».

    European Relative Volatility Close to Major Stress Level | Current ratio to US peer flirts with sovereign crisis magnitude
    Η μεταβλητότητα στην Ευρώπη πλησιάζει σε σημαντικό επίπεδο έντασης

    Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των λεωφορείων Greyhound, Flix ανέβαλε πρόσφατα τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή τον Ιούνιο στη Φρανκφούρτη, αν και αυτό προηγήθηκε της ανακοίνωσης των εκλογών του Μακρόν.

    Η δραστηριότητα των IPO στην Ευρώπη είναι τώρα πιθανό να κάνει ένα καλοκαιρινό διάλειμμα, αφού οι εταιρείες συγκέντρωσαν περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της ίδιας περιόδου το 2023.

    Η μόνη σημαντική αρχική δημόσια εγγραφή που δεν πτοείται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτή της ισπανικής εταιρείας παραγωγής ψωμιού και ζαχαροπλαστικής Europastry SA, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Το απρόσμενο αίτημα για εκλογές στη Γαλλία προκάλεσε καταποντισμό στις αγορές μετοχών, με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς να καταγράφει τη χειρότερη εβδομάδα του φέτος και τον δείκτη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Παρίσι να υποχωρεί περισσότερο από 5%.

    Πιέσεις στον κλάδο ειδών πολυτελείας

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας βρίσκονταν υπό πίεση ακόμη και πριν από την τελευταία έκρηξη μεταβλητότητας, ένας ακόμη παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αναβολή της δημόσιας εγγραφής της Golden Goose.

    Μεγαθήρια όπως η LVMH είδαν τις μετοχές τους να χάνουν έδαφος, καθώς η διάθεση των καταναλωτών για αγορές πολυτελών ειδών, ιδίως στην Ασία, αποδείχθηκε λιγότερο έντονη από ό,τι αναμενόταν.

    Ως εκ τούτου, ο δείκτης MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index έχει υποχωρήσει σχεδόν 13% τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Luxury Stocks Have Underperformed in Past Year | Slow recovery in Chinese consumer weighs on European luxury industry
    Οι μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας υποαπέδωσαν το περασμένο έτος

    Στο μεταξύ, η CVC Capital Partners Plc σχεδιάζει να εισάγει την πολωνική εταιρεία λιανικής πώλησης Zabka Polska SA τον Σεπτέμβριο σε μια IPO που αποτιμά την εταιρεία στα 7,5 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Bloomberg News.

    Η νεοσύστατη εταιρεία γρήγορης μόδας Shein θα μπορούσε επίσης να εισαχθεί περίπου την ίδια περίοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με πιθανή αποτίμηση 50 δισεκατομμυρίων λιρών.

    H Golden Goose, με την πώληση μετοχών στο ανώτατο άκρο του εύρους τιμών θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 595,7 εκατ. ευρώ (640 εκατ. δολάρια), με την αποτίμηση της να διαμορφώνεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, εάν οι ανάδοχοι ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς των επιπλέον μετοχών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

    Η αναβολή της εισαγωγής της Golden Goose είναι ένα “κακό μήνυμα”, δήλωσε ο Olivier David της Vega Invesment Managers, διαχειριστής κεφαλαίων που συμμετείχε στις δημόσιες εγγραφές της CVC Capital Partners στο Άμστερνταμ και της δερματολογικής εταιρείας Galderma Group AG στη Ζυρίχη νωρίτερα φέτος.

    «Με την αβεβαιότητα στη γαλλική αγορά, και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, υπάρχει ένα παράθυρο που κλείνει προς το παρόν».

    Διαβάστε επίσης:

    Golden Goose: Γιατί η «χρυσή χήνα» αναβάλει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

    Citigroup: Το «ακατέργαστο διαμάντι», οι επενδυτές και το δύσκολο έργο της CEO – Τι σχεδιάζει η τράπεζα

    EY: Μείωση 7% στις IPO το α’ τρίμηνο – Οι προοπτικές για το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ