ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους αξιολογούν την εγχώρια γραφειοκρατία οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν 2.450 επιχειρήσεις από 31 ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ των 28 συν Ελβετία, Νορβηγία, Τουρκία).
Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 39% δήλωσε ότι η εγχώρια γραφειοκρατία τούς δημιουργεί ανησυχία, ενώ περίπου 29% ανέφεραν ως πρόβλημα την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Για την Ελλάδα, το 70,7% των ερωτηθέντων νιώθουν ότι η εγχώρια γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή τους…
Η έρευνα της PwC εκτιμά ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού οδηγεί στην απώλεια εσόδων της τάξεως των 324 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο άθροισμα του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο κόστος εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θεωρείται προτεραιότητα μόνο από το 31% των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν τα ευρήματα.
Όπως σχολιάζει ο Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδος, η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στην επίλυση της γραφειοκρατίας δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (70,7%) την αντιλαμβάνεται και τη βιώνει ως εμπόδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της στρατηγικής κάθε εταιρείας απαιτείται να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι ως μοχλός ανάπτυξης. Η απώλεια εσόδων 2 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία είναι υψηλή, ενώ το συγκεκριμένο εύρημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάληψη άμεσης δράσης. Τέλος, είναι σημαντικό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και η καθυστέρηση στη μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής πελατών και αγορών Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην PwC, Mark Smith, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να θεωρήσουν ως προειδοποιητικό καμπανάκι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους το κανονιστικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία στις εγχώριες οικονομίες τους. Χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και του κόστους της κανονιστικής συμμόρφωσης.
Όσο για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Ευρώπη, αποτελεί διαρθρωτικό ζήτημα και η αγορά εργασίας στενεύει σε μια περίοδο ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερο και να προσελκύσουν πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Ο διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών αρχών, των εργοδοτών και των υπαλλήλων αποτελεί το κλειδί για την ευθυγράμμιση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με τις προσδοκίες της κοινωνίας και τα προσόντα των αποφοίτων. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ψηφιακές τεχνολογίες υψηλής εξειδίκευσης για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: PwC: Οι προκλήσεις των ελληνικών ναυτιλιακών για τις χρηματοδοτήσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Δέσμιες της γραφειοκρατίας οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα-Παγωμένες για δεκαετίες οι επενδύσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα: Αυτές είναι οι δαπάνες που «πονοκεφαλιάζουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας
- Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα στο πρόγραμμα έργου που θα εγκρίνουμε σήμερα
- Μετρό Αθήνας: Αλλάζουν εικόνα οι σταθμοί – Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακαίνισης του δικτύου