• Business

    Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank


    Αρκετές είναι πλέον οι εντολές πώλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποκύπτει στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χάνοντας σταδιακά τις δυνάμεις στήριξής του. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,27% στις 545 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 146,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 5,41% στις 37,79 μονάδες.

    Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αβεβαιότητα για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, οι αναβολές των σχεδίων για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, καθώς και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων.

    Αυτήν την ώρα η Eurobank καταγράφει απώλειες 7%, η Πειραιώς είναι στο -5%, η Εθνική στο -5% και η Alpha Bank στο -1,7%. Η εικόνα αυτή αποτελεί σαφώς συνέχεια του χθεσινού -4,24% στον τραπεζικό δείκτη, καθώς και του κακού ξεκινήματος του Απριλίου, κατά τον οποίο ο κλαδικός ήδη καταγράφει απώλειες άνω του 11%.

    Η αγορά άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διακυβέρνηση ΤΧΣ και τραπεζών, τομείς που όσο καθυστερεί η τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών τόσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, εκτός του τραπεζικού κλάδου, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Grivali, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Βιοχαλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ