ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άλλοι μιλούν γλαφυρά για έναν «ξαφνικό έρωτα». Κι άλλοι, που τυχαίνει να έχουν μια πιο πεζή αντίληψη της πραγματικότητας, κάνουν λόγο για δρομολογούμενη αντικατάσταση των αρνητικών υπερβολών της αγοράς. Όπως και να ΄χει, το σίγουρο είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζών έχει διαφοροποιηθεί ριζικά σε σχέση με το πρόσφατο μίζερο παρελθόν.
Οι επιθετικές εντολές αγορών από ξένους παίκτες είναι αυτές που έχουν κάνει τη μεγάλη διαφορά. Οδηγώντας τις αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας από τα 3,4 δισ. στα 5,4 δισ. ευρώ όπου και βρέθηκαν μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Τα κέρδη αυτά των 2 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί συνιστούν επί της ουσίας και μια μεγάλη ρεβάνς για τους Έλληνες τραπεζίτες.
Γιατί όπως όλα δείχνουν έχουν καταφέρει να βάλουν μια ιδιότυπη «κόκκινη γραμμή» στην απαξίωση των τραπεζών και να ατενίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Τουλάχιστον όπως αυτή διαμορφώνεται με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων» δανείων αλλά και τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό προεξοφλεί το μεγάλο ράλι των τιμών που έχει τη σφραγίδα των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων, αμερικανικών κατά κύριο λόγο αλλά και ευρωπαϊκών.
Σε ρόλο οδηγού στη μεγάλη ανοδική αντίδραση που έχουν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Από το χαμηλό των 0,57 ευρώ όπου είχε βρεθεί η μετοχή την πρώτη ημέρα του περασμένου Φεβρουαρίου, έκλεισε χθες στο 1,275 ευρώ. Καταγράφοντας θεαματική άνοδο κατά 123,6%. Με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ενισχύεται και να διαμορφώνεται πλέον στα 556,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το χαμηλό των 248,9 εκατ. ευρώ.
Αναμφίβολα οι πολύπλευρες κινήσεις που κάνει ο CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην τράπεζα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Αυτό φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι ξένοι παίκτες που με συνεχείς αγοραστικές παρεμβάσεις πριμοδοτούν την άνοδο της μετοχής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις προ ημερών ο Χρήστος Μεγάλου βρέθηκε στο Λονδίνο και μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας παρουσίασαν τις επόμενες κινήσεις της σε ένα κλειστό κλαμπ επενδυτών.
Η μετοχή της Εθνικής είναι η δεύτερη σε άνοδο καθώς έχει ενισχυθεί κατά 70,6% από τα πρόσφατα χαμηλά της. Αυτό συνέβη στις 21 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου όταν και ήταν στα 0,92 ευρώ ενώ χθες έκλεισε στα 1,57 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, που έχει στη θέση του CEO τον Παύλο Μυλωνά, από τα χαμηλά επίπεδα των 841,5 εκατ. ευρώ έχει βρεθεί πλέον στα 1,436 δισ. ευρώ. Όπως ήδη έχει αναφέρει ο Παύλος Μυλωνάς η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασίες μετασχηματισμού που θα εξορθολογίσουν το λειτουργικό της υπόβαθρο. Παράλληλα, πυκνώνουν και οι κινήσεις από πλευράς της τράπεζας για την αντιμετώπιση των αθετημένων δανείων.
Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά τα 44,1% από τα χαμηλά όπου βρέθηκε την πρώτη ημέρα του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε είχε κλείσει στα 0,87 ευρώ ενώ χθες η τιμή της διαμορφώθηκε στα 1,254 ευρώ. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,954 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω το χαμηλό των 1,343 δισ. ευρώ. Ο νέος CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων το οποίο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Για τη μετοχή της Eurobank η άνοδος είναι 40,3% αν ληφθεί υπόψιν ότι στις 21 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς βρισκόταν στα 0,4754 ευρώ ενώ τώρα είναι στα 0,667 ευρώ. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι στα 1,458 δισ. ευρώ από το 1,039 δισ. ευρώ όπου βρισκόταν πριν από περίπου 6 εβδομάδες.
Από τη θέση του CEO της τράπεζας ο Φωκίων Καραβίας υλοποιεί το σχέδιο του βασικού μετόχου Prem Watsa της Fairfax για την απορρόφηση της Grivalia και τη συνακόλουθη αποτελεσματική λύση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
Πέραν των συστημικών τραπεζών εξαιρετικά σημαντική είναι και η ανοδική αντίδραση της μετοχής της Attica Bank η οποία από τα τέλη Ιανουαρίου έχει ενισχυθεί κατά 77,5%. Εισπράττοντας κι εκείνη με τη σειρά της ένα τμήμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για ολόκληρον τον τραπεζικό κλάδο. Η πολυσυζητημένη τράπεζα που έχει στη θέση του CEO τον Θεόδωρο Πανταλάκη έχει κάνει σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων αλλά και του εξορθολογισμού στα λειτουργικά της κόστη.
Οι πέντε λόγοι που αγοράζουν τα fund
Γιατί όμως οι ξένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες; Συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν πέντε οικονομικο-πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν τους ξένους να ρίξουν «φρέσκο χρήμα» στην αγορά.
- Τα διεθνή funds κατανόησαν ότι ο Ευρωπαίος επόπτης, δηλαδή ο SSM, θα αφήσει χρόνο σε όλους προκειμένου να επιλέξουν τα τελικά σχέδια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Κατανόησαν δηλαδή ότι δεν είναι υποχρεωτική η άμεση επιλογή σε ένα από τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από πλευράς ΤτΕ και ΤΧΣ. Επίσης, οι ξένοι κατανόησαν ότι το νέο νομοθέτημα πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον «νόμο Κατσέλη» είναι συμβατό με τις απόψεις των τραπεζιτών και δεν θα προκαλέσει παράπλευρους τριγμούς. Πέραν τούτων, αρκετοί από τους μεγάλους διαχειριστές των ξένων funds φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη ότι μέχρι τα επόμενα stress tests του Ιουνίου του 2020 δεν πρόκειται να τεθεί κανενός είδους ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας για καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες.
- Τα funds κατανοούν πλέον ότι η θετική κατεύθυνση της οικονομίας επιδρά και στην αύξηση των υποκείμενων αξιών τους όπως αυτές εκφράζονται από τις τιμές των ακινήτων τα οποία αποτελούν τραπεζικά ενέχυρα. Κάτι που εκτιμάται ότι οδηγεί σε λιγότερες προβλέψεις και συνεπώς σε μια βελτιούμενη οικονομική εικόνα των τραπεζών.
- Ενισχυτικό στοιχείο για τους αγοραστές τραπεζικών μετοχών είναι και η μείωση του ρίσκου της χώρας κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση του επιτοκίου των κρατικών ομολόγων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές σύντομα με ένα νέο δεκαετές ή επταετές ομόλογο.
- Καταλυτική παράμετρος ήταν επίσης και οι πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες είχαν βρεθεί οι τράπεζες προεξοφλώντας και το χειρότερο ακραίο σενάριο. Λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό των τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων το «χαρτί» της Πειραιώς είχε φτάσει να υποχωρεί κατά 84,4%, η Εθνική είχε βρεθεί 73,7% πιο κάτω, η Alpha Bank είχε υποχωρήσει κατά 61,3% ενώ 55,1% χαμηλότερα ήταν η Eurobank.
- Το πολιτικό σκηνικό έχει κι αυτό καθοριστικού χαρακτήρα επίδραση σε ότι αφορά τις αγορές που γίνονται από ξένα fund. Και τούτο γιατί η συντριπτική πλειονότητα των διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποδρομή και ότι η ΝΔ θα τη διαδεχθεί στην εξουσία. Μάλιστα στα επενδυτικά στρατηγία των ξένων funds η κυρίαρχη άποψη είναι ότι οι εθνικές κάλπες στην Ελλάδα θα στηθούν πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
300 εκ. ευρώ το «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες
Όπως προκύπτει από τα χρηματιστηριακά στοιχεία το ανοδικό ράλι των τραπεζών έχει χρηματοδοτηθεί με 441 εκατ. ευρώ. Τόση είναι η αξία των συναλλαγών στις 4 συστημικές τράπεζες στο διάστημα των τελευταίων 21 χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Δηλαδή από την αρχή του Φεβρουαρίου έως τώρα. Η ένταση των αγορών ενισχύθηκε στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο συναλλακτικός τζίρος στις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 261 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν από τους συναλλακτικούς αυτούς τζίρους αφαιρεθεί περίπου το 30% που λογίζεται ότι αποτελεί ενδοσυνεδριακές αγοροπωλησίες, τότε περί τα 300 εκατ. ευρώ είναι το «φρέσκο χρήμα» που έχει τοποθετηθεί στις τράπεζες.
Η αμέσως επόμενες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις αναμένεται να αποτελέσουν ένα είδος crass test για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Με την έννοια ότι το μεγάλο ράλι μπορεί να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών. Μένει όμως να αποδειχθεί αν η προσφορά αυτή απορροφηθεί και οι τιμές θα συνεχίσουν να τρέχουν χωρίς στάση…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άλμα 28% της μετοχής της Attica Bank – Τι λένε πηγές της τράπεζας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Axia: Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στο… «Mitsotakis trade»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Αυτές θα είναι οι 4 κορυφαίες μετοχές της χρονιάς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»