ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καταλυτικές, και συνάμα πολυεπίπεδες, είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται με… ατμομηχανή τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα. Οι οποίοι ήρθαν για να παραμείνουν επί μακρόν. Συνοδευόμενοι από μια εκρηκτική και έμπρακτη αύξηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που βαθμιαία θα αναδιατάξουν καίριους τομείς της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα όμως, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτει τις βάσεις για μια ολιστικού χαρακτήρα στρατηγική, με στόχο να διαχυθούν και στην κοινωνία τα παχυλά «μερίσματα» που θα προκύψουν από την οικονομική ανάπτυξη. Γεγονός που αναμφίβολα έχει εξέχουσα σημασία, καθώς επιζητείται η σύζευξη της επιχειρηματικής με την οικονομική ανάταξη του ευρύτερου φάσματος της κοινωνικής σταθεράς.
Ήδη, οι διορατικοί της αγοράς έχουν αρχίσει να αποκωδικοποιούν τη νέα τάξη πραγμάτων.
Θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται πια μπροστά στον ανεστραμμένο καθρέφτη της μεγάλης κρίσης.
Οι εξοντωτικές συνθήκες που κυριάρχησαν επί μια δεκαετία, δίνουν τώρα τη θέση τους σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα: εκείνη της εισόδου της χώρας στον «ενάρετο κύκλο» των αισιόδοξων προοπτικών.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα στρατηγεία των διεθνών οίκων, αλλά και από έμπειρους παράγοντες της ελληνικής αγοράς, είναι ότι εφετινή ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 8%, την επόμενη χρονιά θα κινηθεί στο περίπου 6% και θα παραμείνει ψηλά για αρκετά ακόμη χρόνια. Ίσως και 10…
Θα έρθουν κι άλλες Macquarie στην χώρα
Ως εκ τούτου, τα μεγάλα deals που έχουν γίνει ως τώρα λογίζονται σαν προοίμιο των ακόμη μεγαλύτερων πρωτοβουλιών οι οποίες και θα ακολουθήσουν.
Όσοι μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα τονίζουν με χαρακτηριστική έμφαση ότι θα υπάρξουν και άλλες Macquarie…
Μεγάλοι “παίκτες” δηλαδή, που όπως οι Αυστραλοί έδωσαν το τίμημα ρεκόρ των 2,1 δισ. για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα θελήσουν να έχουν επιχειρηματική έκφραση στην Ελλάδα. Σε μια χώρα δηλαδή με υψηλούς ανάπτυξης και εντός της ζώνης του ευρώ, ικανής να προφέρει σημαντικές υπεραξίες στα διεθνή.
Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο και συγκυριακό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους, η BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο «χτύπησε» τρεις φορές: πήρε από τα αζήτητα τη Forthnet/NOVA, εξαγόρασε έναντι ενός δισ. τη Wind Hellas, ενώ προχώρησε σε συμφωνία πώλησης της Pharmathen στο ελβετικό Partners Group, έναντι τιμήματος 1,6 δισ. με όρους συνολικής αξίας.
Επίσης το τίμημα των 2 δισ. που προσέφερε ο καναδικός κολοσσός της Mondelez για την Chipita, οι μεγάλες επενδυτικές κινήσεις που έχουν γίνει από το CVC Capital, αλλά και οι πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται από ισχυρά private Equity Funds του πλανήτη τα οποία και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, σαφώς και έχουν βαθύτερο νόημα. Διότι πρωτίστως διαβλέπουν τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Μπροστά σε μια ραγδαία μεταμόρφωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος.
Επί του παρόντος ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού κοινού, δεν έχει αντιληφθεί ή αδυνατεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ανατάξεων που κυοφορούνται.
Στον επιχειρηματικό κόσμο όμως τα “υπόγεια ρεύματα” έχουν ήδη γίνει αντιληπτά, τη στιγμή κατά την οποία η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα και για τη γενναία εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επί της ουσίας έχουν αρχίσει να σείονται οι “τεκτονικές πλάκες” στο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας.
Εκφράζεται η βεβαιότητα ότι μια σειρά από παλαιά και (κυρίως)επερχόμενα μεγάλα deals σε εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρίες θα φέρουν νέους πρωταγωνιστές.
Σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η ακίνητη περιουσία, οι κατασκευές, η φαρμακοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο αλλά και αλλού.
Μη εξαιρουμένων και των τραπεζών.
Όπου διεθνή χαρτοφυλάκια έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τοποθετώντας το μεγαλύτερο κομμάτι από συνολικά 2,2 δισ. των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων της Πειραιώς και της Alpha Bank. Μάλιστα στην παρούσα φάση γίνονται και βολιδοσκοπήσεις και για το άνοιγμα νέας τράπεζας στην Ελλάδα.
Όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Άttica Bank για την οποία στην πρωταρχική της φάση υπάρχει ενδιαφέρον από περίπου 10 “μνηστήρες”.
Αν και ακόμη είναι νωρίς για να προεξοφληθεί κάτι, ο στόχος είναι μα περάσει ο έλεγχος του 51% της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, με φόντο την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 240 εκατ. ευρώ.
Η “εντολή άνωθεν” είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ ως ιδεατό σενάριο είναι κάποιο από τα μεγάλα Fund να πάρει περί το 33% και τον διοικητικό έλεγχο της τράπεζας, πλαισιωμένο και από άλλα που μπορεί να αποκτήσουν ποσοστά συμμετοχής.
Περιστέρης, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Κόκκαλης, Κοπελούζος
Σε κάθε περίπτωση όμως το ότι η Ελλάδα αλλάζει φαίνεται και από σειρά κινήσεων των μεγάλων επιχειρηματιών.
Χαρακτηριστικότερη σαφώς είναι εκείνη του Γιώργου Περιστέρη που πήρε πάνω του ένα σημαντικό κομμάτι από το ρευστοποίηση του ποσοστού που κατείχε το ολλανδικό Family Office της Reggeborgh στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Ο επιχειρηματίας πήρε τα “χαρτιά” με υπερτίμημα 2 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός πρωτόγνωρο σε τέτοιου είδους συναλλαγές.
Αλλά και συνάμα δηλωτικό της μεγάλης εμπιστοσύνης που έχει ο Γιώργος Περιστέρης στις προοπτικές του ομίλου, συνδεόμενες και με την οικονομική ανάκαμψης.
Αν υποτεθεί ότι τεράστιο χαρτοφυλάκιο του ομίλου “δομηθεί” σαν και τον… ΔΕΔΔΗΕ, τότε καταφανώς η επενδυτική του αξία θα ήταν πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής που έχει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ…
Αυτή βεβαίως είναι και μια παράμετρος που αγγίζει τις παθογένειες του χρηματιστηρίου της Αθήνας, λόγω έλλειψης βάθους και συγκριτικά μικρού ενδιαφέροντος.
Το ότι το αθηναϊκό χρηματιστήριο δεν “ακούει” τις σημαντικές ειδήσεις φάνηκε και στην πρόσφατη περίπτωση.
Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν προβληματισμοί για το χρηματιστήριο και αναζητούνται λύσεις.
Αν και εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η χρηματιστηριακή αγορά θα κατανοεί περισσότερα για το αναπτυξιακό κύμα που έρχεται στη χώρα…
Υπό ομαλές συνθήκες βέβαια κι αν δεν εμφανιστεί κάποιος ασύμμετρος κίνδυνος.
Πέραν τούτων και στο “μέτωπο” των επιχειρηματιών, η οικογένεια του Βαρδινογιάννη προχωρά συνεχώς σε νέες κινήσεις, ενδυναμώνοντας το αποτύπωμά της στο εγχώριο.
Μάλιστα Μότορ Όιλ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ συμπράττουν για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ.
Εξ ίσου σημαντικές είναι και οι κινήσεις που γίνονται από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Με τον επιχειρηματικό όμιλο να αναμένει ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021.
Από εκεί και πέρα, εξέχουσα είναι και η θέση του Απόστολου Βακάκη, που παρά τη μόνιμη…γκρίνια του, έχει καταστήσει τη Jumbo βιομηχανία συλλογής μετρητών.
Με τη χρηματιστηριακή της αξία να εμφανίζεται υποτιμημένη, κατά την άποψη των αναλυτών.
Ακόμη η οικογένεια Στασινόπουλου είναι εμφανές ότι κτίζει το δικό της αναπτυξιακό οικοδόμημα, στο όλο πλέγμα των εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο.
Σε κινήσεις δυναμικής επιστροφής έχει προχωρήσει και ο Σωκράτης Κόκκαλης, τόσο με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους της Ιντραλότ, όσο και με την επιχειρηματική ενίσχυση του ομίλου της Ιντρακόμ.
Εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη είναι βέβαια και το σχήμα των Ολλανδών της Reggeborgh, που ελέγχει την Ελλάκτωρ.
Έχοντας όμως τη διάθεση και κάνει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως λένε οι πληροφορίες.
Σφήνα στο μετοχικό σχήμα της Ελλάκτωρ έχει μπει και το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου/Καϋμενάκη, που κατά μία εκδοχή αποτιμούν τη δική τους θέση στα 2 ευρώ ανά μετοχή, για όποιον τυχόν ενδιαφερθεί να αγοράσει το ποσοστό τους…
Επιπρόσθετα και ο όμιλος Κοπελούζου κάνει μεγάλες δουλειές στον τομέα των ΑΠΕ. Θα χτίσει το μεγάλο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Βορειο Ελλάδα ενώ πλέον ο όμιλος ετοιμάζεται να ξεκινήσει την επένδυση του τερματικού σταθμού FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Στηρίζει Μητσοτάκη η επιχειρηματική κοινότητα
Στην όλη εικόνα των εξελίξεων στην αγορά, υπάρχει βέβαια και πλειάδα άλλων επιχειρηματιών που ανεβάζουν στροφές, έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.
Όπως τουλάχιστον προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, η επιχειρηματική κοινότητα δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς που γίνονται από το Κυριάκο Μητσοτάκη για την “επόμενη μέρα” στη χώρα.
Τον χαρακτηρίζουν πολύ διαβασμένο, αλλά και αποτελεσματικό με τις αποφάσεις του να λαμβάνονται έπειτα από ορθολογική αξιολόγηση των δεδομένων.
Παρά τα όσα λέγονται ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση για εκλογές το 2022 καθώς τον πρωτεύον για εκείνον και γενικά για το επιτελείο της κυβέρνησης, είναι να εμπεδωθεί το πρακτικό αντίκρισμα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας.
Σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικά σε ότι αφορά το κοινωνικό τοπίο, πρώτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι στοχευμένες πρωτοβουλίες για τους νέους που βαθμιαία θα αρχίσουν να εξειδικεύονται.
Στον απόηχο του “πακέτου” των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και τα οποία δίνουν ανάσες στην αγορά και τα νοικοκυριά, ενώ τονώνουν σημαντικά και την επιχειρηματικότητα.
Σαν προπομπός όλα αυτά μιας χώρας που γυρίζει σελίδα και ανοίγει το βηματισμό της .
Άλλωστε αυτή είναι και η…κεντρική ιδέα για όσους διαβάζουν λεπτομερώς τις τιμές όπου γίνονται τα επιχειρηματικά deal.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι λογικό και αναμενόμενο να κινηθούν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον και οι διαδικασίες απομείωσης της κρατικής συμμετοχής σε εισηγμένες.
Στις οποίες περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες. Ο στόχος είναι διττός.
Να μπουν νέα επενδυτικά κεφάλαια από την μία, ενώ από την άλλη πλευρά η μείωση της κρατικής συμμετοχής να είναι σε θέση να απορροφά τους όποιους κραδασμούς δημιουργούν οι ανορθογραφίες στο πολιτικό σκηνικό…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση