Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η Μαριάννα Λάτση επένδυσε πάνω από 25 εκατομμύρια σε τεχνολογία και real estate τους τελευταίους 15 μήνες

Μαριάννα Λάτση

Μαριάννα Λάτση

Ψήφο εμπιστοσύνης στους κλάδους της τεχνολογίας και των ακινήτων συνεχίζει να δίνει το family office της Μαριάννας Λάτση.

Χθες το Latsco Family Office ανακοίνωσε τη δεύτερη επένδυση στο real estate, με την είσοδο στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, λίγες ημέρες πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε ότι ως anchor investor της ΙΡΟ της Dimand είχε αποκτήσει το 5,35% της εισηγμένης έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα όπως ανακοινώθηκαν, το Latsco Family Office διακρατά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, το οποίο αγόρασε από τον όμιλο Φουρλή έναντι 8 εκατομμυρίων, με τιμή μετοχής πάνω από 30% μεγαλύτερη από το book value των μετοχών της ΑΕΕΑΠ.

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ στη Douleutaras.

Το 50% του συνολικού ποσού μπήκε στη startup παροχής οικιακών υπηρεσιών από το Latsco Family Office, ενώ το υπόλοιπο από μια ομάδα επενδυτών μεταξύ των οποίων ο Απόστολος Αποστολάκης, ιδρυτής και partner του επενδυτικού οργανισμού VentureFriends.

Τον Οκτώβριο του 2022 είχε επενδύσει στην Octane, εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, με πελατολόγιο ελληνικές τράπεζες, εγχώρια και διεθνή επενδυτικά funds, τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες και φορείς του δημοσίου.

Ένα μήνα πριν είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της Skymar Services του Λεωνίδα Καμπάνη από την Cordia, με μετόχους το fund του Νίκου Καραμούζη και το family office της Μαριάννας Λάτση.

Η αρχή της συνέργειας Καραμούζη – Λάτση έγινε τον Μάρτιο του 2022, όταν η Cordia εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ESA Security, στην οποία το Latsco Family Office είχε μπει από το 2018.

Πριν από περίπου δυόμιση περίπου χρόνια εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries, ελληνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, ενώ συμμετέχει και στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσω του οποίου αποκτά συμμετοχές σε startups και στοχεύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G.

Αποτελούσε εξάλλου έναν από τους παλαιότερους μετόχους μειοψηφίας της Viva Wallet έως ότου ολοκληρωθεί το deal με τη JP Morgan, από την πώληση της οποίας αποκόμισε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στην Trade Estates

Η δημόσια προσφορά της Trade Estates αναμένεται εντός του Οκτωβρίου, το αργότερο τον Νοέμβριο.

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαίωματος των παλαιών μετόχων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα αφορά στον όμιλο Φουρλή, ενώ με επιστολή τους θα απαντήσουν οι δύο anchor investors (Latsco Family Office και Autohellas) αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και αφού εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ερώτημα, επομένως, παραμένει αν το ποσοστό της Μαριάννας Λάτση θα μειωθεί μετά την ΑΜΚ και την εισαγωγή της Trade Estates στο ταμπλό.

Με επένδυση 15 εκατομμυρίων έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ από τον Ιούλιο του 2022 και ο όμιλος Βασιλάκη μέσω της Autohellas.

Η τελευταία αγόρασε μετοχές από τον όμιλο Φουρλή έναντι 15 εκατομμυρίων και σε δεύτερη φάση, μέσω εισφοράς οικοπέδου 45 στρεμμάτων στην εταιρεία ακινήτων – όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις logistics – αύξησε το ποσοστό της στο 11,9%.

Το ενδεχόμενο private placement δεύτερου επενδυτή πριν την εισαγωγή στο ταμπλό είχε αφήσει ανοιχτό ο Βασίλης Φουρλής.

Όσον αφορά στη στρατηγική του ομίλου Φουρλή για dilution, είναι κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές ο όμιλος. Στόχος είναι το ποσοστό της Fourlis – που σήμερα διαμορφώνεται σε 83,9% – να κατέλθει του 50%, ώστε να μπουν «φρέσκα» κεφάλαια στην εταιρεία.

Αυτό, πάντως, δεν αναμένεται πάντως να γίνει με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Η Trade Estates έχει αξία χαρτοφυλακίου ίση με σχεδόν 330 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια, αν οι συζητήσεις με την Ελλάκτωρ για την εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα ευοδωθούν.

Το χαρτοφυλάκιό της αριθμεί σήμερα 13 ακίνητα, 11 εκ των οποίων στην Ελλάδα και στόχος είναι μέχρι το 2028 να διαθέτει ακίνητα αξίας 710 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είχαν φτάσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 10,8 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη είχαν διαμορφωθεί σε 13,4 εκατομμύρια ευρώ.

Επενδύσεις 200 + 180 εκατομμυρίων ευρώ

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε χθες, η Trade Estates επικεντρώνεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε assets που παράγουν έσοδα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το επενδυτικό πλάνο, προκειμένου να αντισταθμίσει και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Επίσης αξιοποιεί κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο pipeline της εταιρείας ανήκουν έργα συμφωνημένων αναπτύξεων ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξιολογούνται επενδύσεις – εξαγορές και αναπτύξεις – τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Λάτση: Η δισεκατομμυριούχος Ελληνίδα με το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που ξέρει να λύνει τα προβλήματα εδώ και τώρα

Οι τρεις κινήσεις της Lamda για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πάνω από 500 εκατ. στους Άραβες μετόχους το 2021-2023