ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αντιγριπικά εμβόλια και για τον τρόπο χορήγησής τους. Μετά τη νέα εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία αναφέρει να χορηγούνται δωρεάν, αλλά όχι χωρίς ιατρική συνταγή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ξέσπασε και επιτέθηκε λεκτικά στην κα Αγαπηδάκη, μέσα από βίντεο που ανήρτησε στα social media.
Χθες, βέβαια, μετά τις αντιδράσεις του κ. Γιαννακόπουλου και των φαρμακοποιών για το θέμα, το Υπουργείο Υγείας έδρασε «πυροσβεστικά» και με νέα ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι τα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή ως τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες, χωρίς να προηγείται συνταγογράφηση.
Το βίντεο που έγινε viral
Ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στην κα Αγαπηδάκη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.
Αποκαλώντας την με εμφανώς ειρωνική διάθεση «κουκλίτσα» και «μ@#νο», υποστηρίζει ότι η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους και την ταλαιπωρία τους και ζητά εξηγήσεις για τη νέα απόφαση.
Μέχρι τώρα οι πολίτες πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης (πλέον για περίπου έναν μήνα).
Ο κ. Γιαννακόπουλος άφησε σαφείς αιχμές περί εμπλοκής της κας Αγαπηδάκη σε αδιαφανείς διαδικασίες με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα σταματήσει να προμηθεύει τη χώρα μας με τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΒΙΑΝΕΞ διέθετε το αντιγριπικό εμβόλιο στη χώρα μας με 9 ευρώ, θέλοντας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γιαννακόπουλος στο βίντεο, να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες. Εφεξής είπε ότι δεν θα το ξανακάνει, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΦΕΤ.
«Ετοιμάσου, ετοιμάσου… Τι κ@#*λα σε έχει πιάσει… Πάει στο μυαλό μου ότι έχεις πληρωθεί κυρία μου… Οι διατριβές θα βγουν στην επιφάνεια, πώς βρέθηκες στη θέση που βρέθηκες… Ένας δεν υπάρχει εκεί να της τραβήξει το αυτί; Επειδή είναι φυτευτή και της παρέας δεν μπορεί κάποιος να της πει ρε «μ@#νο» τι κάνεις;», είναι κάποια από τα λόγια που χρησιμοποίησε ο γνωστός φαρμακοβιομήχανος.
Η θέση της κας Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, λένε οι πληροφορίες μας, ήταν από πέρυσι αρνητική στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου χωρίς ιατρική συνταγή. «Είναι αυστηροί οι κανόνες δημόσιας υγείας, πρόκειται για ιατρική πράξη, απαιτείται το ιστορικό του ασθενούς», φέρεται να υποστήριζε η κα Αγαπηδάκη.
Ερωτηθείσα για το ζήτημα σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Mega, είπε ότι αλλάζουν τα πράγματα στη δημόσια υγεία: «Εδώ και 13 χρόνια ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας διενεργείται με συνταγογράφηση. Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Υγείας. Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή την έξαρση της πανδημίας COVID-19», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος, που έχει υποκείμενο νόσημα, πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός. Η εγκύκλιος, που έχουμε βγάλει φέτος, λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα Κέντρα Υγείας και αλλού και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών. Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δεν θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας.
Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από το νόμο».
Τι κρύβεται πίσω από την άγρια κόντρα
Πηγές σχολίασαν στο Mononews ότι αυτή η απόφαση ήρθε αιφνιδιαστικά και ότι θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη των εταιριών, οι οποίες προμηθεύουν τη χώρα μας με αντιγριπικά εμβόλια. Ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη στον γιατρό για συνταγογράφηση θα δράσει αποτρεπτικά για κάποιους πολίτες και το πιο πιθανό είναι να γίνουν φέτος λιγότερα εμβόλια από πέρυσι.
«Δεν γίνεται να αλλάζει η φαρμακευτική πολιτική κάθε δέκα μήνες. Έπρεπε να είχε υπάρξει ενημέρωση νωρίτερα, αλλιώς να δινόταν χρονικό περιθώριο ενός χρόνου. Πλέον τα εμβόλια έχουν αγοραστεί και έχουν τοποθετηθεί στις φαρμακαποθήκες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αισθάνονται εκτεθειμένες».
Φέτος η χώρα μας έχει προμηθευτεί περίπου 4,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Περίπου 3,5 εκατομμύρια είναι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60, που συστήνεται να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο κάθε χρόνο. Το άλλο ένα εκατομμύριο είναι κάποιοι πολίτες, οι οποίοι πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, οι έγκυοι, οι φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων και άλλοι.
Οι εταιρείες, οι οποίες εισήγαγαν τα εμβόλια είναι η ΒΙΑΝΕΞ, η GSK, η WinMedica και η Viatris. Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια είναι ευπαθή και έχουν σύντομη διάρκεια ζωής (έξι μήνες).
Τι ζήτησε η κυβέρνηση
Στο βίντεο του, που έγινε viral, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη, που ζήτησε να αγοραστούν πολλά εμβόλια. Πράγματι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να εισαγάγουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Εκείνες το έπραξαν, αλλά λόγω της πανδημίας της COVID-19 η εμβολιαστική κάλυψη ήταν εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που με τη σειρά του τους προκάλεσε ζημίες.
Το Νοέμβριο του 2002 ο τέως Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέδωσε εγκύκλιο – η οποία άρχισε να εφαρμόζεται τον Δεκέμβριο του 2022 – σύμφωνα με την οποία το αντιγριπικό εμβόλιο δεν απαιτούσε ιατρική συνταγή για να χορηγηθεί. Μάλιστα επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες «είχαν μπει μέσα» τη χρονιά που είχε προηγηθεί, η κυβέρνηση δεν ζήτησε να παραγγείλουν συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων.
Πριν από δύο μέρες, με νέα εγκύκλιο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, καταργείται εκείνη του κ. Πλεύρη και επανεισάγεται η υποχρεωτική ιατρική συνταγή. Πηγές από την Αριστοτέλους αναφέρουν, δε, ότι η απόφαση της κας Αγαπηδάκη ενδεχομένως ελήφθη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Δυο νέα εμβόλια
Εξάλλου οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και WinMedica εισήγαγαν φέτος δύο νέα, ακριβά αντιγριπικά εμβόλια. Αυτά εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.
Θα χορηγούνται, δε, αποκλειστικά με συνταγή γιατρού για όλη τη χρονιά, σε αυτά δεν αλλάζει κάτι.
Η κα Αγαπηδάκη, με ανάρτησή της στα social media, ανέφερε σχετικά: «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη».
Οι εμβολιασμοί ενάντια στη γρίπη ξεκινούν τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»