Έτος σημαντικών ανατροπών και εξελίξεων στην επιχειρηματική σκηνή του τόπου προοιωνίζεται το 2019. Ο «κύκλος των αλλαγών» που άνοιξε η παρατεταμένη κρίση εκτιμάται πως θα συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη νέα χρονιά σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου. Μπορεί τα Μνημόνια να αποτελούν παρελθόν «στα χαρτιά», ωστόσο η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει εξαιρετικά ασφυκτική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο επίκεντρο ωστόσο αναμένεται να βρεθούν πέντε κλάδοι, οι οποίοι φαίνεται πως θα «κυοφορήσουν» τα περισσότερα και πιο ηχηρά deals που θα απασχολήσουν έντονα την επικαιρότητα.

Σούπερ μάρκετ

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής των deals προβλέπεται να είναι και φέτος το λιανεμπόριο τροφίμων. Ο κλάδος προσφέρει σταθερά τα τελευταία χρόνια πολλά και σημαντικά deals: από την μεταβίβαση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη, την εξαγορά του Βερόπουλου από τον όμιλο METRO μέχρι την κάθοδο του Μασούτη στην Αθήνα μέσω της Προμηθευτικής και την επιστροφή της Spar στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας με τον Αστέρα αναμένεται να απασχολήσει και φέτος την επικαιρότητα. Παράγοντες και αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όλο το προηγούμενο διάστημα θα κορυφωθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά, με τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο ενώ παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου μεγάλου παίκτη από το εξωτερικό.

Υγεία 

Νέες επιχειρηματικές κινήσεις αναμένονται στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, μετά την εξαγορά του Υγεία από την CVC Capital Partners. Τα βλέμματα στρέφονται στο «Ιασώ», το οποίο πολιορκείται από το Oaktree Capital. Το αμερικάνικο fund διενεργεί οικονομικό έλεγχο, προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του θεραπευτηρίου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα του «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και οι πρωτοβουλίες του Ιατρικού Αθηνών, η διοίκηση του οποίου φιλοδοξεί να οικοδομήσει έναν ισχυρό πόλο, ο οποίος θα αποτελεί το αντίπαλον δέος των ξένων παικτών.

Τουρισμός

Έντονη κινητικότητα προβλέπεται να υπάρξει και στον κλάδο του τουρισμού και ειδικότερα της φιλοξενίας. Το «success story», με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφει ο κλάδος κόντρα στην κρίση αποτελεί «πόλο έλξης» για τις διεθνείς αλυσίδες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων μονάδων στα τουριστικά θέρετρα της χώρας αλλά και στην ελληνική πρωτεύουσα. H Marriot, η Thomas Cook, η ΤUI και η Wyndham μέσω της συνεργασίας με την Zeus International βολιδοσκοπούν διάφορες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν κάτω από την «ομπρέλα» τους.

Ναυπηγεία

Μετά την μεταβίβαση του Νεωρίου Σύρου στην αμερικάνικη Onex, σειρά παίρνουν τα άλλα δυο ναυπηγεία της χώρας, ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως οι διαδικασίες για την αλλαγή σελίδας θα κορυφωθούν μέσα στο 2019, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως η Ελευσίνα θα προχωρήσει πιο γρήγορα καθώς είναι πιο εύκολη υπόθεση και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως μέσα στους ενδιαφερόμενους είναι και η Onex, η οποία εξέφρασε δημόσια το ενδιαφέρον της στο πλαίσιο της περσινής ΔΕΘ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Τηλεπικοινωνίες

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψουν οι τηλεπικοινωνίες, με την πώληση της Forthnet να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η υπόθεση μετά και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω συγκέντρωση στις τηλεπικοινωνίες θα τελεσφορήσει μέσα στο τρέχον έτος, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον κλάδο. Να σημειωθεί πως οι τράπεζες βρίσκονται πλέον σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την Forthnet με Vodafone – Wind.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σε διάφορα επιμέρους μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από την περασμένη χρονιά.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι το μέλλον της Media Markt στην ελληνική αγορά, με τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού να φαντάζει φαβορί για την απόκτηση των Εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της γερμανικής αλυσίδας, η συγχώνευση των Σελόντα-Νηρέα (αναμένεται η έγκριση από την DG Comp), η διάσωση της ΕΒΖ, το project του Ελληνικού, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα ξεκινήσει φέτος (!!!) αλλά και μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το ΤΑΙΠΕΔ, όπως την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε ιδιώτη, την μεταβίβαση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Clarksons Platou: Νέα εποχή για τις μετοχές των ναυτιλιακών το 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πέντε επιχειρηματικά deals που έκλεψαν τις εντυπώσεις το 2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περισσότεροι από 10 εκατ. επισκέπτες στο Λούβρο το 2018 – Νέο ρεκόρ για το μουσείο