ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα σχέδια του γίγαντα της ταχείας μόδας Shein να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός Κίνας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει μια φυγή στη βιομηχανία, ενόψει των κλιμακούμενων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει απευθυνθεί στη Shein και σε άλλες μεγάλες εταιρείες, συμβουλεύοντάς τις να μην διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού με προμήθειες από άλλες χώρες, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι αρκετές επιχειρήσεις, ιδίως στην Κίνα που πλήττεται από τους υψηλούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αναζητούν εναλλακτικές για να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου.
Καθώς τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα αντιμετωπίζουν δασμούς κατά τουλάχιστον 54% στις ΗΠΑ, πολλοί προμηθευτές έχουν δεχθεί πιέσεις από τους πελάτες τους να επωμιστούν μεγάλο μέρος του δασμολογικού βάρους ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού, για να μειώσουν το κόστος.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Shein ανταποκρίθηκε ήταν να σταματήσει τις προγραμματισμένες επισκέψεις για τους μεγάλους κινέζους προμηθευτές εργοστασίων της στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αναφέρουν οι εμπιστευτικές πληροφορίες του bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 20% στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ και 34% στα προϊόντα από την Κίνα.
Δύο ημέρες αργότερα, σκληρή απάντηση έδωσε το Πεκίνο, ανακοινώνοντας δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου.
Ωστόσο, με ανάρτησή του χθες στο Truth social, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιπλέον δασμούς 50% την Κίνα, εάν δεν αποσύρει μέχρι σήμερα Τρίτη τα αντίποινα που επέβαλαν στις αμερικανικές εισαγωγές.
Όμως, η Κίνα διαμήνυσε σήμερα πως θα καταπολεμήσει τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ «μέχρι τέλους».
«Η αμερικανική απειλή κλιμάκωσης των τελωνειακών δασμών σε βάρος της Κίνας είναι ένα λάθος που προστίθεται σ’ ένα λάθος (…) Η Κίνα δεν θα το αποδεχτεί ποτέ αυτό. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα καταπολεμήσει (τους δασμούς) μέχρι τέλους», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 μεγάλοι της ελληνικής αγοράς που χάνουν 3,1 δισ. ευρώ από την καθίζηση των μετοχών
Chevron: Τρέχουν οι διαδικασίες για ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης μέσα στο 2025
Ο θρίαμβος του Warren Buffett: Πώς αύξησε την περιουσία του παρά το παγκόσμιο sell off των μετοχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
