Οσοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο NOX της Ιεράς Οδού, στο οποίο βάζουν φωτιά στις αθηναϊκές νύχτες ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα, είδαν στους καναπέδες ακριβώς μπροστά στην πίστα μια μεγάλη παρέα.

Ο wiseman είχε καταγράψει αναλυτικά τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ, ειδικά στην παρέα της πρώτης σειράς όπου όμορφες κι ελκυστικές κυρίες (και κύριοι) της καλής κοινωνίας, είχαν προσκληθεί από μια οικογένεια Λιβανέζων που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

1

Είναι η οικογένεια Χούρι η οποία έχει μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, την Consolidated Contractors Company (CCC). Ενας κολοσσός που συγκαταλέγεται και στους 20 μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου παγκοσμίως.

Στην όμορφη παρέα του NOX, που γλέντησε με την καρδιά της μέχρι πρωίας με τα τραγούδια του Ρέμου και της Φουρέιρα, οικοδέσποινα ήταν η Χάλα Χούρι, σύζυγος του Ταουφίκ Χούρι, ενός από τα τρία αδέρφια που ηγούνται της κατασκευαστικής εταιρείας.

Ρόζμαρι Χατζηιωάννου, Ελίνα Φέσσα, Μαρία Διαμαντίδη, Σοφία Σωτηράκου, Αρετή Δαλακούρα, Κώστας Καίσαρης με τη σύζυγό του Χριστιάννα, ο Μάριος και η Δέσποινα Κάτσικα της FARAN, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τη σύζυγό του Κέλλυ, ο Γιώργος Μαργαρώνης της Latsco, ο Γιάννης και η Πηνελόπη Μαυρή,ο Ντίνος Ροδόπουλος και ο Γιώργος με τη Βάσω Φειδάκη.

Η σικάτη και εντυπωσιακή Χάλα είναι φαν του Αντώνη Ρέμου και κάνει συχνά σούπερ πάρτι στα μαγαζιά που τραγουδάει. Ένα τέτοιο πάρτι υπερπαραγωγή είχε γίνει και το 2017, μια ημέρα πριν από την επίσημη πρεμιέρα με τους «Khoury Family» να κλείνουν όλο το κέντρο για την παρέα τους.

 

Ταουφίκ και Χάλα Χούρι

 

Στους κύκλους της καλής κοινωνίας της Αθήνας λένε ότι ο Ταουφίκ και η Χάλα Χούρι ήταν οι πρώτοι από την μεγάλη οικογένεια των Λιβανέζων που έγιναν γνωστοί στα κοσμικά στέκια.

Ο Ταουφίκ, που δεν είναι πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της CCC, σε αντίθεση με τα άλλα αδέρφια του, Βάελ και Σάμερ Χούρι, επιλέγει την καλή ζωή, χωρίς να επιδεικνύει τα πλούτη του.

Εξωστρεφείς, ιδιαίτερα η καλλίπυγος Χάλα, πάντα στην πρώτη γραμμή των πάρτι στα μεγάλα σαλόνια και με τους παπαράτσι να τους περιμένουν για μερικές φωτογραφίες.

Η βίλα στη Μύκονο

O πολυεκατομμυριούχος Ταουφίκ με τη σύζυγό του, έγιναν talk of the Mykonos όταν πριν από μια 7ετία περίπου διέθεσαν 1,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν εξοχική κατοικία στη Μύκονο. Κι αγόρασαν τη βίλα του Βασίλη και της Σοφίας Μπιθαρά των καταστημάτων BSB, καλώντας κάθε καλοκαίρι τους φίλους τους για να περάσουν ξένοιαστες στιγμές δίπλα στη θάλασσα του Αγίου Λαζάρου.

Μνημειώδη είναι και τα εορταστικά πάρτι που διοργανώσει κάθε χρόνο το ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στο εκπληκτικής ομορφιάς και πολυτέλειας σπίτι τους στην Πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2020 ο Ταουφίκ Χούρι έφτασε ένα βήμα πριν από το θάνατο όταν τον χτύπησε δυνατά ο κορωνοϊός και βρέθηκε διασωληνωμένος για περισσότερες από 50 ημέρες στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η κοσμική και εξωστρεφής ζωή της οικογένειας Χούρι περιορίζεται, ωστόσο, στις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ζευγαριού. Τα άλλα δύο αδέρφια, που βρίσκονται στο τιμόνι του κατασκευαστικού κολοσσού, έχουν ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ειδικά ο Σάμερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της CCC, αλλά και ο Βαέλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συναναστρέφονται με τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους του επιχειρείν και της πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν διάθεση να το διαφημίσουν.

«Κοιτάζουν τη δουλειά τους, δεν ενδιαφέρονται για την επίδειξη του πλούτου τους, ασχολούνται με τα τεράστια κατασκευαστικά projects που αναλαμβάνουν στη Μέση Ανατολή», λένε κύκλοι που τους γνωρίζουν.

 

 

 

Και πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας Χούρι, δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια των ιδρυτών του κατασκευαστικού κολοσσού, του Σαίντ Χούρι, πατέρα των τριών παιδιών, και του συνέταιρού του, Χασίμπ Σαμπάχ, τον οποίο κληρονόμησαν τα δύο του παιδιά, με τον Σουχεϊλ Σαμπάχ να είναι μέλος του δ.σ. της εταιρείας.

Οι φίλοι του Αραφάτ

Η ιστορία του Χούρι και του Σαμπάχ, με τον πρώτο να πεθαίνει το 2014 σε ηλικία 91 ετών και τον δεύτερο το 2010 σε ηλικία 90 ετών, μοιάζει με μυθιστόρημα.

Οι ιδρυτές της CCC, ήταν προσωπικοί φίλοι του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ κι έχαιραν μεγάλης εκτίμησης στον αραβικό κόσμο, έχοντας προσβάσεις σε όλες τις δομές της εξουσίας.

Με τα χρόνια έκαναν πανίσχυρο τον όμιλό τους, απέκτησαν απίστευτες δυνάμεις και πολλές φορές μεσολάβησαν για να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό.

Είχαν κλείσει πολλά συμβόλαια στην Παλαιστίνη, επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και η φήμη τους απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, έχοντας πλέον δουλειές και στις ΗΠΑ, και στην Ασία, αλλά και στην Αυστραλία.

Ισως να μην έφευγαν ποτέ από τη Βηρυτό, όμως, το 1976 ξέσπασε ο εμφύλιος στο Λίβανο και οι οικογένειες Χούρι και Σαμπάχ μετέφεραν τα γραφεία τους στην Αθήνα.

Ηταν μια εποχή όπου η Ελλάδα ήταν η πιο φιλική χώρα για τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή και πολλοί Λιβανέζοι επιχειρηματίας έφτασαν στην Αθήνα, ειδικά από το 1981 και μετά, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία.

Πώς θα μπορούσε ο φίλος του Αραφάτ, Ανδρέας, να μην αναπτύξει στενές σχέσεις και με τους Χούρι και Σαμπάχ, με τον τελευταίο μάλιστα να βοηθά τον τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να έρθει πιο κοντά με τον παλαιστινιακό λαό αλλά και τον αραβικό κόσμο γενικότερα.

Ο Ανδρέας, κόντρα σε όλη τη Δύση, έγινε στενός φίλος με τον Αραφάτ, και σε αυτό βοήθησαν και οι ιδρυτές του κατασκευαστικού κολοσσού.

Χούρι και Σαμπάχ άνοιξαν τα γραφεία τους στο Μαρούσι και ίσως λίγοι να γνωρίζουν ότι η οδός Πρεμετής μετονομάστηκε σε Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Χούρι προς τιμήν των Λιβανέζων που ήρθαν πριν από σχεδόν 50 χρόνια στην Αθήνα.

Ενας κολοσσός με έδρα στο Μαρούσι

Στον αριθμό 62Β της λεωφόρου Κηφισίας και Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Χούρι βρίσκεται το «στρατηγείο» των λιβανέζων επιχειρηματιών με τους 110.000 εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται πλέον, πέραν των κατασκευών, σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε λιμάνια και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, σε ξενοδοχεία και real estate σε όλο τον κόσμο… αλλά όχι στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι με βάση ένα νόμο του 1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι Αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών», δεν μπορούν να αναλάβουν έργα στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν τους ενδιέφερε. Είχαν έρθει σε μια φιλική χώρα, πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή και μπορούσαν να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους όραμα.

Χούρι και Σαμπάχ, αγαπημένα ξαδέρφια και φίλοι από μικροί είναι αυτό που λέει ο λαός «αυτοδημιούργητοι». Ο Σαμπάχ ήταν γιος ψαρά που έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και μεγάλωσαν στην φτωχή Παλαιστίνη. Οικογένειες χριστιανών, γνώρισαν κακουχίες και διώξεις, σπούδασαν όμως μηχανικοί πριν αναγκαστούν να φύγουν πρόσφυγες για τον Λίβανο.

Η οξυδέρκειά τους, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πίστη τους ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τους οδήγησε στην ίδρυση της Consolidated Contractors το 1952 κι ενώ ο παλαιστινιακός λαός είχε εκδιωχθεί μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

 

 

Εκεί που σήμερα το χώμα βάφεται με το αίμα Παλαιστίνιων, Λιβανέζων αλλά και Ισραηλινών, ο Χασίντ Σαμπάχ και ο ξάδερφός του και αργότερα κουνιάδος του Σαίντ Χούρι ξεκινούν τα πρώτα τους έργα. Αναλαμβάνουν εργοτάξια στο Αντεν, αεροδρόμια, μεγάλα κτίρια, είναι κυρίαρχοι στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού, αλλά «απογειώνονται» όταν γνωρίζουν τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο λόγος; Η μεγάλη πολιτική δύναμη που απέκτησαν, το κύρος στον αραβικό κόσμο τους καθιστά συνομιλητές ακόμη και με προέδρους ξένων κρατών. Ταυτόχρονα δεν ξεχνούν ποτέ την ταπεινή τους καταγωγή και τον παλαιστινιακό λαό προσφέροντας εκατομμύρια σε αγαθοεργίες.

Ο Σαΐντ παντρεύεται τη Βαντάντ Σαμπάχ, αδελφή του Χασίμπ, και αποκτά τρεις γιους, τους Βαέλ, Σάμερ, Ταουφίκ, που έχουν σήμερα τον κατασκευαστικό όμιλο, και δύο κόρες. Ο δε Σαμπάχ παντρεύεται την Ντιάνα Ταμαρί και αποκτούν τον Σουχαίλ, τον Σαμίρ και την Σάνα.

Οι οικογένειες ζουν ευτυχισμένες, οι δουλειές πάνε καλά, αλλά ο εμφύλιος τους αναγκάζει να φύγουν για την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα όπου κάνουν καλούς φίλους, αποκτούν ισχυρές διασυνδέσεις, αλλά ποτέ δεν προκαλούν με τη ζωή τους.

Το Καλογρίτσας Gate

Μέχρι που το όνομα Χούρι βρίσκεται μπλεγμένο με τον «κόκκινο» εργολάβο, Χρήστο Καλογρίτσα, τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, τα σχέδια για media ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το περίφημο «Καλογρίτσας Gate» είναι σε εξέλιξη το 2021 και τότε καταγγέλλεται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, από τον εργολάβο ότι επικοινωνούσε με μηνύματα με τον Νίκο Παππά για την απαραίτητη εγγυητική επιστολή που έπρεπε να έχει ο Καλογρίτσας για να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Εκεί εμπλέκεται το όνομα των Χούρι για περίεργες και αδιευκρίνιστες τριγωνικές συναλλαγές. Ο Καλογρίτσας κινείται δικαστικά κατά του Σάμερ Χούρι επειδή η CCC είχε ζητήσει να της επιστραφούν 3 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στον εργολάβο για δουλειά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο Καλογρίτσας υποστήριζε ότι τα λεφτά αυτά δόθηκαν από την λιβανέζικη κατασκευαστική στο πλαίσιο εικονικής συναλλαγής, με παρέμβαση Παππά, προκειμένου να καλυφθεί η εγγυητική επιστολή για την τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό που έγινε το καλοκαίρι του 2016.

Φήμες τότε έλεγαν ότι υπήρξαν αναταράξεις μέσα στην οικογένεια και για κακές σχέσεις μεταξύ των αδερφών, κάτι που ίσως να οδήγησε και στην έξοδο από το board τον Ταουφίκ Χούρι.

Ανεξάρτητα από αυτή την περιπέτεια, ο μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος και οι Χούρι έχουν βάλει την υπογραφή τους σε ορισμένα εμβληματικά έργα σε όλο τον κόσμο.

Η νέα πόλη Alamein στην Αίγυπτο, το αναβαθμισμένο κέντρο της πόλης Αλμάζα στην ίδια χώρα, το Abu Dhabi Plaza στο Καζακστάν, ο πετρελαιαγωγός στο Μπακού, ένα μοναδικό αθλητικό κέντρο στο Κατάρ, ένα εκπληκτικό κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής, το ιατρικό κέντρο Sidra στο Κατάρ, πλήθος άλλων εμπορικών κέντρων, γραφείων, λιμανιών, πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, έργων υποδομής κι ενέργειας, ακόμη και το προεδρικό μέγαρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος στη Μέση Ανατολή έχει υποχωρήσει, όμως, o τζίρος της CCC παραμένει υψηλός και το 2021 έφτασε τα 2,5 δις δολάρια.

Ο κατασκευαστικός κολοσσός των Λιβανέζων δεύτερης γενιάς παραμένει κραταιός και το κτίριο στο Μαρούσι είναι εδώ και πολλά χρόνια το «στρατηγείο» των ανθρώπων αυτών που καταφέρνουν να κρατήσουν ισχυρό το όνομα που τους άφησαν οι γονείς τους.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Χούρι μου είπε πως υπήρχε κυβερνητική έγκριση για τη συμφωνία με τον Καλογρίτσα»
Ειδικό δικαστήριο: Κατάθεση-φωτιά από τον Κ. Τόμπρα «καίει» Παππά και ΣΥΡΙΖΑ
Προανακριτική: Διαβιβάστηκαν emails που δείχνουν εμπλοκή της CCC στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες