Στην Intrakat ανέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Dimand την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά, που αναμένεται να παραδοθεί το 2027.

Εν τω μεταξύ εκκρεμούν οι εγκρίσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, με σημαντικότερη αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Πρόσφατα, η μελέτη εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, «διότι η προτεινόμενη μελέτη λαμβάνει υπόψη της την προστασία, λειτουργική επανάχρηση και ανάδειξη του νεώτερου μνημείου, υπό τον όρο να υποβληθεί προς έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η οριστική μελέτη του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου».

1

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 80,9 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό του Ταμείου Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων η Dimand. Θα ολοκληρωθεί σε περίπου 30 μήνες, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι παραδοτέο σε ορισμένο χρόνο, στο τέλος του 2026. Υπενθυμίζεται ότι την ανάπτυξη του project διεκδίκησε και η Golden Horizon ισραηλινών συμφερόντων. Η εταιρεία προσέφερε το παλιό καπνεργοστάσιο Κεράνη, το οποίο όμως κρίθηκε ακατάλληλο και τελικά τα δικαστήρια θα ανεγερθούν στο οικόπεδο της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας Δασκαλάκη.

Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη, υπογράφεται από την ASPA Desing του Σπύρου Τσαγκαράτου. Tο δικαστικό μέγαρο θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο της χώρας, με μηδενικές εκπομπές αερίου, όπως είχε προβλέψει η διακήρυξη. Θα φιλοξενεί έως 1.200 λειτουργούς από 850 που προβλέπεται σήμερα. Σημειωτέον ότι βάσει των μελετών, περίπου 2.500 άνθρωποι θα επισκέπτονται το νέο μέγαρο όταν θα είναι λειτουργικό. Στο οικόπεδο των 12.350 τ.μ. επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου (γνωστό και ως ακίνητο Δασκαλάκη) θα κατασκευαστούν 24.830 τ.μ. ανωδομής και 10.830 τ.μ. υπόγειων χώρων για στάθμευση και αρχείο.

Πώς θα κατασκευαστεί το έργο

Στο ακίνητο θα μεταφερθούν υπηρεσίες από συνολικά πέντε διαφορετικά κτίρια όπου στεγάζονται σήμερα, σε ένα ενιαίο συγκρότημα, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας κατά 50%. Στο νέο δικαστικό μέγαρο που θα αποτελείται από πέντε κτίρια, θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Συνολικά εντός του μεγάρου χωροθετούνται 27 χώροι ακροατηρίων και ολομέλειας με τους αντίστοιχους χώρους αναμονής τους, 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 8 χώροι αναμονής μαρτύρων, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 βιβλιοθήκες, 319 γραφεία, γραφεία συνάντησης δικαστών και κατηγορουμένων, χώροι κλιμακίων μεταγωγών και βοηθητικοί χώροι αποθηκών, αρχείων, computer room, κυλικείων, μικρών κουζινών εξυπηρέτησης εργαζομένων, χώροι υγιεινής, με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ ανά επίπεδο και ανά τμήμα κτιρίου. Όσον αφορά στο διατηρητέο κτίριο, αυτό θα ανακαινιστεί στην κατάσταση και τη μορφή που είχε, χωρίς καμία αλλαγή, προσθήκη ή μεταβολή στη μορφή και το χαρακτήρα του, για την τοποθέτηση γραφείων δικηγόρων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, ασφάλεια, αλλά και αισθητική. Παράλληλα, θα αναπλασθεί ο σημερινός υποβαθμισμένος περιβάλλοντας χώρος του διατηρητέου μνημείου, προκειμένου αυτό να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί.

«Μία εκκρεμότητα δεκαετιών κλείνει με καλό αποτέλεσμα. Υπήρχε το 2014 το σενάριο να φύγουν εκτός Πειραιά τα δικαστήρια, αλλά η πόλη έδωσε μάχη να μείνουν στη φυσική τους θέση», είχε πει κατά την παρουσίαση του έργου, τον Δεκέμβριο, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.