Κωνσταντίνος Μπήτρος, Εκπρόσωπος του fund HIG Capital στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio MD
Επιπλέον πέντε εξαγορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε ωριμότερη φάση, σχεδιάζει η HIG Capital, η οποία ξεκίνησε τις επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό το 2018.
Εξ αυτών των επενδύσεων, τρεις βρίσκονται σε ωριμότερη φάση και θα ανεβάσουν τις μονάδες που περιλαμβάνονται στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού fund στις 12, καθώς τώρα διαθέτει εννέα ξενοδοχεία.
Η δυναμικότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 3.500 δωμάτια και στόχος είναι να φτάσει τα 6.000 δωμάτια στην Ελλάδα και τα 10.000 στη Μεσόγειο.
Εντός του επόμενου χρόνου υπολογίζεται ότι η HIG θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά τριών ξενοδοχείων στην Κρήτη, κίνηση που συνεπάγεται αντίστοιχες δαπάνες για ανακαινίσεις σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα και διευθύνων σύμβουλος της Inventio.
Το fund βολιδοσκοπεί δύο μονάδες σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε εξαγορά είναι τα ξενοδοχεία να έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη των 280 δωματίων, να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αεροδρόμιο και να είναι παλαιότερα ώστε να υπάρχει περιθώριο ανακαίνισης και rebranding.
Σήμερα λειτουργούν εννέα ξενοδοχεία που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της HIG (μέσω ανακεφαλαιοποίησης και εξαγοράς), τα οποία γράφουν τζίρο 70 εκατομμυρίων.
Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Panorama Hotel & Suites,Maris Suites, Aqualand, Hippocrates και Village Resort του ομίλου Κυπριώτη στην Κω, του οποίου τα δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων έχει εξαγοράσει η HIG.
Εκτός των δανείων, το fund έχει αγοράσει και το 45% του ομίλου από τη Μιράντα Κυπριώτη – μεταβίβαση η οποία θεωρείται ολοκληρωμένη από τους εκπροσώπους της HIG και εκκρεμούσα από τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη – ωστόσο εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης με τον ξενοδόχο βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη των επενδύσεων της αμερικανικής εταιρείας.
Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να εκδοθεί η δικαστική απόφαση περί της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο της Κω, ενώ έπεται η εκδίκαση επιπλέον υποθέσεων που φτάνουν μέχρι και σε διψήφιο αριθμό. Πρόβλεψη του κ. Μπήτρου, πάντως, είναι ότι «η διαμάχη δε θα τελειώσει συντόμα».
Πέρα από την εξαγορά των δανείων της Κυπριώτης, η HIG έχει εξαγοράσει το ποσοστό των παλαιών μετόχων της Aldemar Ρόδου της οικογένειας Αγγελόπουλου – επένδυση 100 εκατ, τέσσερις μονάδες της Mayor Holdings του Γιώργου Δημητρίου στην Κέρκυρα – επένδυση 120 εκατ. – τα οποία θα ξεκινήσουν να ανακαινίζονται φέτος, ενώ η πιο πρόσφατη κίνηση ήταν η εξαγορά του πρώην ξενοδοχείου Aldiana στον Μόχλο Κρήτης, το οποίο θα αναβαθμιστεί σε πεντάστερο 370 δωματίων μέσω επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.
Τα ξενοδοχεία λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Ella Resorts, νεοσύστατης πλατφόρμας της HIG Capital, στην οποία θα ενταχθούν και μονάδες σε Ιταλία και Ισπανία, όπου έχει σκοπό να επεκταθεί το συνταξιοδοτικό fund.
Μιλώντας για τον τουρισμό και την πορεία των ξενοδοχείων, ο κ. Μπήτρος τόνισε πως, αν και «φέτος η χρονιά είναι καλή, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη χρονιά», μιας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού είναι το εισόδημα των ξένων και «οι βασικές αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι σε ύφεση».
Συνολικός τζίρος 420 εκατομμυρίων από τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Μέχρι σήμερα η HIG Capital έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ κι έχει στόχο να φτάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ., με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατομμυρίων.
Τα συνολικά έσοδα από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας το fund φτάνουν τα 420 εκατομμύρια (εκ των οποίων 350 εκατ. προέρχονται από τις εταιρείες logistics) και αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατ. σε ορίζοντα πενταετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, θετικό είναι το EBITDA των οργανικών assets. Η μέση απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων κυμαίνεται μεταξύ 15% και 19%, ενώ η δανειακή μόχλευση αγγίζει το 70%.
«Αν έρθει στα χέρια μας μία πρόταση από αγοραστή θα εξεταστεί, αλλά έχουμε εντολή από το fund να συνεχίζουμε να χτίζουμε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για την επόμενη τριετία, καθώς κρίνεται ότι υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», είπε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, υπενθυμίζοντας ότι ο ορίζοντας εξόδου από τις επενδύσεις έχει οριστεί από την αμερικανική επενδυτική στα 7 χρόνια.
Βασικός πυλώνας επενδύσεων της HIG στην Ελλάδα είναι η αγορά των logistics, για την οποία έχει συσταθεί η Streem Global.
Επενδύσεις περίπου 250 εκατομμυρίων δρομολογούνται στη μετατροπή του ακινήτου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών) και επιπλέον 200 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων εταιρειών που έχει εξαγοράσει.
Πρόσφατα εξαγοράστηκε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Contrade και Group Unit Hellas & Unit Shipping, εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding και τζιράρουν συνολικά 70 εκατομμύρια, ενώ είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Ορφέας Βεϊνόγλου και νωρίτερα των Μακιός Α.Ε. και Ολυμπιάς-Κανδύλης.
Οι εταιρείες logistics στις οποίες έχει επενδύσει η HIG απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζομένους σε οκτώ χώρες.
Ενδιαφέρον εξέφρασε δια στόματος του εκπροσώπου της η HIG και για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται να πουλήσει.
Ο κ. Μπήτρος μίλησε για πολύπλοκο ζήτημα και απέφυγε να απαντήσει αν έχουν διεξαχθεί συζητήσεις μεταξύ της HIG και του βασικού μετόχου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το καταστατικό του fund δεν επιτρέπει επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες.
Στο κάδρο είναι η δραστηριοποίηση πέριξ του λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου σκοπός είναι η δημιουργία ενός hub, δεδομένων των επενδύσεων του fund στο χώρο των logistics, καθώς και η συμμετοχή στο σχήμα που θα αναδειχθεί προτιμητέο για την παραχώρηση του λιμένα Βόλου.
Διαβάστε επίσης:
Ενδιαφέρον HIG Capital για το λιμάνι Θεσσαλονίκης
Οι μέτοχοι πληρώνουν την κόντρα Καμπουρίδη – Βρετανών
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ από την αθηναϊκή ριβιέρα έως τη Μεσσηνία