ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την άρση των μέτρων για την ακρίβεια και παράλληλα τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ζητά ο ΣΕΒΤ σημειώνοντας ότι αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.
Σε πάνελ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ, παρόντος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και από το οποίο έλειπε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Γιώτης άσκησε κριτική στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Είπε ότι η βιομηχανία έχει στηρίξει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί και ότι η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα τον Απρίλιο οφείλεται στην επίδραση του ελαιόλαδου και όχι στα τυποποιημένα τρόφιμα οι τιμές των οποίων μεταβλήθηκαν μόλις κατά 0,6%.
Κατηγορηματικό «όχι» Χατζηδάκη για ΦΠΑ
Ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στο θέμα του ΦΠΑ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός σημειώνοντας ότι «δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της δημοσιονομικής πορείας» ενώ για την άρση των μέτρων είπε ότι ελήφθησαν σε περίοδο όξυνσης και καθώς το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε μια αποδρομή όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης θα αρθούν.
Μειωμένα κέρδη στις εταιρείες
Ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας τροφίμων τόνισε ότι η βιομηχανία των επωνύμων τυποποιημένων προϊόντων απορρόφησε μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ισολογισμών των εταιρειών το 2022 τα καθαρά τους κέρδη μειώθηκαν κατά 7,5%. Ζήτησε την άρση του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους τονίζοντας ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες από το 2021 που υπολογίζεται το πλαφόν. «Ελέγχονται εταιρείες με αυτήν την ημερομηνία που έχει τεθεί, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2021, με έναν ακαθόριστο τρόπο, όταν έχουν συμβεί τόσα πολλά» είπε χαρακτηριστικά.
«Στηρίξαμε όλα αυτά τα μέτρα, και το καλάθι του νοικοκυριού, που αγωνιστήκαμε για να βάλουμε και τα επώνυμα μέσα που είχαμε να διαφημίζονται τα private label έναντι των επωνύμων. Δώσαμε πάνω από 1000 προϊόντα η κάθε μία ξεχωριστά για να κατεβάσουμε τις τιμές 5%. Οπότε μας ζητήθηκε από το υπουργείο είμασταν εκεί» αφήνοντας έμμεσες υπαινιγμούς για τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα όταν απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη είπε «ότι προτιμούμε να συνομιλούμε με εσάς».
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη, που συντόνιζε το πάνελ, σχετικά με τα κέρδη των εταιρειών είπε ότι «οι εταιρείες μας όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν αλλά απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων για να προστατέψουν τους καταναλωτές. Αυτό που διαπιστώσαμε από μελέτες των ισολογισμών μελών μας και μετά την αφαίρεση έκτακτων κερδών τα καθαρά μας κέρδη ήταν μειωμένα κατά 7.5% το 2022.
Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές. Η ακρίβεια δεν είναι μόνο εχθρός για τον πολίτη αλλά και τις βιομηχανίας» πρόσθεσε.
Άρση των μέτρων μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη συζήτηση για την άρση. Ειμαι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας έχω κατηγορηθεί για αυτό, αλλά παραμένω οπαδός της. Τόνισε ότι θα έρθει η ώρα της άρσης των μέτρων τονίζοντας ότι αυτά ήταν προσωρινού χαρακτήρα και ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία κα. «Τα μέτρα που ελήφθησαν σε αυτό το επίπεδο είναι προσωρινά. Δεν σας το λέει κάποιος που αλλάζει τη γνώμη του ανάλογα με το ακροατήριο. Τα πήραμε σε περίοδο όξυνσης και καθώς το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε μια αποδρομή και όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης θα αρθούν».
Πάμε για μακράς διάρκειας πληθωρισμό στα τρόφιμα
Στο ίδιο πάνελ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων δεν θα αποκλιμακωθούν. «Πάμε για μακράς διάρκειας πληθωρισμό και στα τρόφιμα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που συνηθίσαμε στα τελευταία 10-15 χρόνια».
Διαβάστε επίσης
Οικογένεια Τσατσαρωνάκη (Το Μάννα): Μετασχηματίζεται σε όμιλο και ανεβαίνει κατηγορία
Κώστας Σκρέκας στο mononews: Δεν φοβόμαστε τις πολυεθνικές
Γιατί η Zara έριξε «άγκυρα» στον Πύργο Πειραιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike