ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι ζητά στην ενημέρωση ο Πέτρος Κωστόπουλος, o πανικός της Ευης Κουτσαυτάκη, η κακή ενέργεια στο «τρίγωνο» των καναλαρχών και κίνηση έκπληξη του Κυριακού
«Καυτή» είναι για την αγορά των τηλεπικοινωνιών η είσοδος εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Δεν έμειναν ασχολίαστες οι εκτιμήσεις – ερωτηματικά που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, απαντώντας χθες σε ερωτήματα αναλυτών για την απόφαση της EETT (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την είσοδο της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος.
Η Forthnet επικαλείται τη συνέπειά της όσο αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεών της στον ΟΤΕ. Στελέχη της επεσήμαναν ότι η απόφαση της Κομισιόν και της EETT (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) που δικαίωσε τη Forthnet στην καταγγελία της κατά του ΟΤΕ για την παροχή υπηρεσιών ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απλή εφαρμογή και στην χώρα μας των κανόνων που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ίδια στελέχη σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΟΤΕ, επεσήμαιναν ότι μόνο το διάστημα 2014-2018 η Forthnet έχει καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο προς τον ΟΤΕ περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσαν ότι τα ποσά αυτά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καταβάλλονται από την Forthnet προς τον ΟΤΕ εντός 15 ημερών από την παροχή της υπηρεσίας, πριν καν εισπραχθούν από τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα όταν ο ίδιος ο ΟΤΕ, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του, εξοφλεί τους προμηθευτές του σε περισσότερες από 60 ημέρες. «Αλλά για αυτή την άδικη ρύθμιση, τα λαλίστατα στελέχη του ΟΤΕ, δεν έκαναν ποτέ κανένα σχόλιο και παράπονο κατά της ΕΕΤΤ» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας τα στελέχη της Forthnet σημειώνουν: «Είναι κατανοητό, ότι μπορεί να μην αρέσει στα στελέχη του ΟΤΕ μια απόφαση που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα να υπάρξει βιώσιμο μοντέλο MVNO. Όμως ήρθε ο καιρός να ανοίξει επιτέλους ο ανταγωνισμός στη μέχρι σήμερα ολιγοπωλιακή αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών.»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαζαράκης σχολίασε πως «έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά» από την απόφαση της ΕΕΤΤ για την είσοδο της Forthnetστην αγορά της κινητής. Όπως είπε η Forthnet είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου ενδέχεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν γενικότερα αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος να καταστεί κάποιος φορέας στην Ελλάδα εικονικός πάροχος κινητής, να παρέχει δηλαδή την υπηρεσία χρησιμοποιώντας ένα εκ των υφιστάμενων δικτύων. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Cyta η οποία μπήκε στην κινητή, αλλά αυτό δεν τη βοήθησε στο να παραμείνει αυτόνομα στην αγορά και εξαγοράστηκε από τη Vodafone
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Forthnet: Προς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω Cosmote και Vodafone
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λέει η διοίκηση του ΟΤΕ για την είσοδο της Forthnet στην κινητή
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με επιβολή των όρων από την ΕΕΤΤ η Forthnet στην κινητή – Οι εξελίξεις που κυοφορούνται