ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της Silicon Valley Bank. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με discount 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους παραμένουν στην Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προς πώληση, είπε η αμερικανική Αρχή.
Η First Citizens είπε ότι θα αναλάβει 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και 17 υποκαταστήματα της SVB.
«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Frank Holding Jr., διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.
Η Silicon Valley Bank έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα που πτώχευσε εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καταρρέοντας σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για συγκέντρωση κεφαλαίων.
Η τράπεζα κατέγραψε τεράστια ζημία από τις πωλήσεις των τίτλων της εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επενδυτές και τους καταθέτες που άρχισαν γρήγορα να αποσύρουν τα χρήματά τους. Μόνο στις 9 Μαρτίου, επενδυτές και καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονταν να κλείσουν μια συμφωνία για το σύνολο ή κάποια τμήματα της τράπεζας σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις των πελατών της, κατά κύριο λόγο start up εταιρείες, αλλά χωρίς επιτυχία.
Στη συνέχεια, η Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επέκτεινε τη διαδικασία υποβολής προσφορών αφού υπήρξε «σημαντικό ενδιαφέρον» από πολλούς πιθανούς αγοραστές.
Για να απλοποιήσει τη διαδικασία και να διευρύνει τη δεξαμενή των ενδιαφερόμενων, η FDIC επέτρεψε στα μέρη να υποβάλουν ξεχωριστές προσφορές για τη θυγατρική της Silicon Valley Private Bank και τη Silicon Valley Bridge Bank NA — την εταιρεία που δημιουργήθηκε από την FDIC μετά την ανάληψη της SVB.
Οι μετοχές της SVB σημείωσαν βουτιά όταν η τράπεζα έκανε γνωστά τα σχέδια της για προσφορά μετοχών και αποκάλυψε ότι υπέστη ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση τίτλων και την επιβράδυνση της χρηματοδότησης των εταιρειών που εξυπηρετεί.
Η τράπεζα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό της για άντληση κεφαλαίων, καθώς ορισμένα funds όπως τα Founders Fund, Coatue Management, Union Square Ventures και Founder Collective άρχισαν να συμβουλεύουν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να μετακινήσουν τα χρήματα που είχαν στην SVB.
Διαβάστε ακόμη: