• Business

    Ozempic: Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες φιλοδοξούν να λανσάρουν το νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους

    • NewsRoom
    David A. Ricks (Eli Lilly), Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk), Robert A. Bradway (Amgen), Albert Bourla (Pfizer), Thomas Schinecker (Roche)

    David A. Ricks (Eli Lilly), Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk), Robert A. Bradway (Amgen), Albert Bourla (Pfizer), Thomas Schinecker (Roche)


    Τα «θαυματουργά» σκευάσματα, Ozempic, Zepbound και Wegovy, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την πολλά υποσχόμενη αγορά για την απώλεια βάρους.

    Οι αναλυτές βλέπουν την αγορά αυτή να εκτοξεύεται μέσα στα επόμενα χρόνια στα 100 δισ. δολάρια, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη ή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, αναζητούν το μαγικό φάρμακο.

    Οι πρωταγωνιστές

    Η αμερικάνικη Eli Lilly και η δανική Novo Nordisk είναι οι κορυφαίοι παίκτες σε αυτή την αναδυόμενη αγορά που επανέφερε τις φαρμακευτικές εταιρείες στο προσκήνιο, με τις δύο εταιρείες να έχουν εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή τους μέσα σε λίγους μήνες.

    Η Novo Nordisk έχει δει τη μετοχή της να εκτοξεύεται μέσα στο 2024 κατά 31% (στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ), ενώ η Eli Lilly πάνω από 40%.

    Η εντυπωσιακή πορεία προς την κορυφή έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες με τις δύο εταιρείες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών για το αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξής τους.

    Έχουν όμως ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα να αντιμετωπίσουν: τον ανταγωνισμό από τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να μπουν κι αυτές με τη σειρά τους στην πολλά υποσχόμενη αγορά της απώλειας βάρους.

    Pfizer

    Η εταιρεία που πρωταγωνίστησε στην εποχή της πανδημίας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τα εμβόλιά της για τον COVID-19, έχει δει την μετοχή της να βυθίζεται τους προηγούμενους μήνες.

    Οι προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σκεύασμα το οποίο να επιφέρει δραστική απώλεια βάρους, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    Ο CEO της, Αλμπέρ Μπουρλά, όμως, έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες. «Είμαστε ισχυροί και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, δεδομένου ότι η αγορά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι μεγάλη», ανέφερε.

    Νωρίτερα, η Pfizer ανακοίνωσε κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσεις τις δοκιμές του χορηγούμενου από το στόμα φαρμάκου της, του danuglipron, στις οποίες ο ασθενής λάμβανε δύο φορές την ημέρα τη θεραπεία.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πολλοί ασθενείς εγκατέλειψαν την δοκιμή, λόγω των εξαντλητικών παρενεργειών όπως οι ναυτίες και ο εμετός.

    Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία τώρα εξετάζει την λήψη του φαρμάκου μία φορά την ημέρα, ευελπιστώντας ότι θα περιοριστούν οι παρενέργειες, χωρίς να επηρεαστεί η αποδοτικότητά του. Η σύσταση του φαρμάκου θα είναι τροποποιημένη, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στο ήπαρ.

    Τα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Roche

    H Roche αναζητούσε εδώ και μήνες μία ευκαιρία για να μπει στην αγορά της απώλειας βάρους. Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία βρήκε τη διέξοδό της στην βιοτεχνολογική εταιρεία Carmot Therapeurics, την οποία εξαγόρασε για 2,7 δισ. δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο από αυτήν την εξαγορά; Το CT-388, μία ένεση, όπως ακριβώς στην περίπτωση του Ozempic και του Zepbound, το οποίο βρισκόταν ήδη σε στάδιο ερευνών, όταν η Roche εξαγόρασε την Carmot.

    Πρόσφατα η Roche ανακοίνωσε ότι οι  δοκιμές αρχικού σταδίου έχουν ολοκληρωθεί και το φάρμακο είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία στάδια δοκιμών, ώστε να λάβει έγκριση.

    Amgen

    Μία ακόμα εταιρεία που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι η Amgen, η οποία επιθυμεί να λανσάρει ένα ακόμα ενέσιμο σκεύασμα.

    Το MariTide, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρεία, διαθέτει λιγότερες δόσεις και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερης διάρκειας απώλεια βάρους από τα υπάρχοντα κυρίαρχα φάρμακα της αγοράς.

    Η Amgen έχει παράλληλα κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία έχει τις υποδομές να παράγει το δικό της σκεύασμα σε μεγάλες ποσότητες, ξεπερνώντας τον σκόπελο που αντιμετώπισαν οι μικρότερες σε κλίμακα φαρμακοβιομηχανίες, που πολύ σύντομα ξέμειναν από στοκ, μη προβλέποντας την εκρηκτική ζήτηση του φαρμάκου.

    Η εταιρεία πρόσφατα είδε τις μετοχές της εκτοξεύονται, αφού ο CEO της, Bob Bradway, δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία των μελετών για την αποδοτικότητα του φαρμάκου.

    Altimmune

    Η αμερικάνικη βιοφαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζει ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, το οποίο σύμφωνα με την ίδια βοήθησε στη μείωση του βάρους κατά 15,6% σε όσους έλαβαν τη θεραπεία. Οι έρευνες συνεχίζονται, πάντως, καθώς οι παρενέργειες όπως ναυτία και εμετός κατεγράφησαν σε ένα υψηλό ποσοστό των ασθενών.

    Viking Therapeutics

    Αντίστοιχης αποδοτικότητας είναι και το φάρμακο VK2735 της Viking Therapeutics, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες έχει οδηγήσει σε μέση μείωση βάρους κατά 14,7% μετά από 13 εβδομάδες θεραπείας. Στην μελέτη συμμετείχαν 176 υπέρβαροι ενήλικες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Η μυστική συνταγή για το θαυματουργό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    Στα 150 δισ. δολάρια οι πωλήσεις φαρμάκων απώλειας βάρους έως το 2030

    Ozempic: Ανησυχία από τους ειδικούς για τη χρήση από έγκυες γυναίκες



    ΣΧΟΛΙΑ