ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο άνεμος της αλλαγής συνεχίζει να πνέει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ιδίως η αιολική ενέργεια – συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε συνολική σημασία, παρόλο που ο ρυθμός υιοθέτησής τους επιβραδύνθηκε το τελευταίο έτος.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 95% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας το 2018 προοριζόταν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με ενθαρρυντικά επίπεδα επενδύσεων. Συνολικά, σημειώθηκε πτώση 20% σε ετήσια βάση στα 26,7 δισ. ευρώ: οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα ανήλθαν σε 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στην ξηρά έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ ύψους 16,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, το 63% των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προοριζόταν για την αιολική ενέργεια, από 52% το 2017.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της WindEurope, ενός οργανισμού που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, το 2018 σημειώθηκε πτώση κατά 32% στην ποσότητα νέας αιολικής ενέργειας που εγκατέστησαν τα 28 μέλη της ΕΕ. Η πτώση αυτή πιθανότατα προκλήθηκε από ένα συνδυασμό δύο βασικών παραγόντων. Οι αλλαγές στη χρηματοδότηση και τη διαθεσιμότητα δημόσιων επιχορηγήσεων οδήγησαν στην ελαφρά υποχώρηση της αγοράς για νέες εγκαταστάσεις. Ένας άλλος λόγος για τη φαινομενικά δραματική πτώση είναι ότι το 2017 ήταν ένα έτος-ρεκόρ για το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που ενισχύει τη διαφορά μεταξύ των δύο ετών.
Επί του παρόντος, η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 18,4% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας της ΕΕ και το 14% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι επίσης στην κορυφή της λίστας των περισσότερων εγκατεστημένων για το 2018 – αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής δυναμικότητας, που είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγωγής ενέργειας.
Η έκθεση WindEurope υπογραμμίζει επίσης τις χώρες που ηγούνται ή, τουλάχιστον, κάνουν την υπέρβαση όταν πρόκειται για την αιολική ενέργεια.
Δανία
Δεν θα εκπλήξει σίγουρα κανέναν το γεγονός ότι η Δανία βρίσκεται σε εξέχουσα θέση όσον αφορά στην αιολική ενέργεια. Όπως και οι Σκανδιναβικοί γείτονές της, η Νορβηγία και η Σουηδία, που επίσης αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια, η Δανία έχει ισχυρό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2017 εξασφάλισε το 74% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές. Στο 41%, η Δανία διαθέτει την υψηλότερη ποσότητα αιολικής ενέργειας ως ποσοστό της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας – πολύ περισσότερο από άλλες χώρες της ΕΕ.
Ιρλανδία
Μπορεί να μη διαθέτει τα μακροχρόνια διαπιστευτήρια πράσινης ενέργειας της Δανίας, αλλά το Σμαραγδένιο Νησί δεν είναι πολύ πίσω όσον αφορά στην υιοθέτηση της αιολικής ενέργειας. Αν και η Δανία ηγείται στον χώρο με 41%, η Ιρλανδία είναι η δεύτερη χώρα, με το 28% των αναγκών της να καλύπτεται από την αιολική ενέργεια πέρυσι. Σύμφωνα με την οδηγία της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 2009, η Ιρλανδία έθεσε ως στόχο να παράγει το 16% της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Ωστόσο, το 2017 η Ιρλανδία διαχειριζόταν μόνο το 10,7%, επομένως έχει αρκετό έδαφος να καλύψει.
Ηνωμένο Βασίλειο
Μπορεί να υστερεί σε σχέση με τη Δανία και την Ιρλανδία, αλλά το 2017-18 το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μεγαλύτερη ετήσια άνοδο της ζήτησης αιολικής ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ, από το 13,5% στο 18%. Κατατάσσεται επίσης δεύτερη ως προς τον αριθμό των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας που αναλήφθηκαν το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου της ΕΕ. Τα δύο τρίτα των νέων τοποθεσιών αιολικών πάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπεράκτιες, και εκεί είναι που το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχωρίζει πραγματικά. Για παράδειγμα, το αιολικό της πάρκο Walney 3 Extension διαθέτει 87 ανεμογεννήτριες και δυναμικότητα 657 MW, καθιστώντας το το μεγαλύτερο λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.
Γερμανία
Όπως και οι σκανδιναβικές χώρες, έτσι και η Γερμανία έχει παρελθόν ως ηγέτιδα στην πράσινη ενέργεια. Πριν από δύο χρόνια, έσπασε το δικό της ενεργειακό ρεκόρ όταν το 85% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξακολουθεί να κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα, έχοντας εγκαταστήσει το περασμένο έτος το 29% των νέων αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 2017, όταν ήταν υπεύθυνη για το 39% όλων των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας. Αλλά εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση για αιολική ενέργεια στο 31% του συνόλου, πολύ πάνω από τη δεύτερη Ισπανία με 12%.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
- ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα €13,4 δισ. στο 10μηνο
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι