Θετικά υποδέχονταν μέχρι πριν λίγη ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών τα συμπεράσματα του Eurogroup για την Ελλάδα, με την αγορά όμως να προσπαθεί να διαγνώσει τις προεκτάσεις που μπορεί αυτή να έχει στην πορεία της εφαρμογής του προγράμματος. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 1,13% στις 649 μονάδες. Στις 12,15 ο δείκτης καταγραφει οριακές απώλειες. Ο τζίρος αγγίζει τα 65 εκ ευρώ. Σύμφωνα με την νέα ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει σε realtime την αξία των μετόχων των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ ο κερδισμένος της ημέρας είναι ο John Paulson (μέτοχος της Πειραιώς, της ΕΥΔΑΠ κλπ) και ο μεγάλος χαμένος ο Θ. Βασιλάκης της Aegean Air.
Κατά το χθεσινοβραδινό Eurogroup, υπήρξε συμφωνία για την τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και με ένα “πακέτο” μέτρων για το ελληνικό χρέος. Η αρχή θα γίνει τον Ιούνιο με τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών εξυπηρέτησης χρέους και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν μετά το καλοκαίρι και θα διοχετευτούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την περαιτέρω εξυπηρέτηση χρέους.
Και αυτό διότι μετά τα δύο πολυνομοσχέδια – μαμούθ, υπάρχει ανάγκη να γίνουν διορθώσεις στις παρεμβάσεις που αφορούν την πώληση των κόκκινων δανείων και το ασφαλιστικό, αλλά και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που σχετίζονται με τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. “Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα”, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Αυτός είναι ο βασικός κορμός των αποφάσεων, με την αγορά να είναι κατ’ αρχήν θετική σε αυτόν. Τα προβλήματα ξεκινούν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με το Ταμείο να δηλώνει την πρόθεση του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά διατηρεί και το δικαίωμα να εισηγηθεί/αποφασίσει την επίσημη συμμετοχή του στο πρόγραμμα έως τον Δεκέμβριο, με τους υπόλοιπους θεσμούς να την θεωρούν αναγκαία.…
Επίσης, η ανακοίνωση για την πρώτη συμφωνία παρεμβάσεων στο χρέος δείχνει αμοιβαίους συμβιβασμούς, που προς το παρόν δεν είναι σαφές ότι επαρκούν. Με βάση τις δηλώσεις των θεσμών, η κοινοτική πλευρά δέχθηκε “παράθυρο” για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018 (από 3,5% του ΑΕΠ έως τότε) αλλά και για μηχανισμό πρόσθετων παρεμβάσεων που πρότεινε το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, μπορεί η συμφωνία που επετεύχθη χτες στο Eurogroup να δίνει μια ανάσα στην Ελλάδα, αλλά πολλά ζητήματα μένουν ανοιχτά και μάλιστα “θολά”.
Η σημερινή ανοδική αντίδραση, η οποία σαφώς μπορεί να χαρακτηριστεί λελογισμένη, αφορά περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για πιθανή επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και λιγότερο τη λήξη του διαπραγματευτικού θρίλερ μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Έτσι στο ταμπλό τώρα σαφώς το θετικό πρόσημο κυριαρχεί, όμως η νευρικότητα δεν λείπει. Ειδικότερα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει άλμα 6,52%, ενώ και η Λάμδα συνεχίζει την έντονα ανοδική αντίδραση, σημειώνοντας σήμερα κέρδη 5,14%, στον απόηχο των πληροφοριών για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Πειραιώς, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Τιτάν και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, ενώ στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ πιέζεται καταγράφοντας απώλειες 2,55%, ο ΟΛΠ είναι στο -2,16% και η ΕΕΕ στο -0,29%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/to-pirama-tis-exaoris-ergasias-peticheni-ke-ta-apotelesmata-ine-entiposiaka/48144
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/i-proti-kiria-tis-kiprou-konta-sta-pedia-tis-elpidas/48150