Ολοένα και συχνότερα έλληνες επιχειρηματίες με βαριά ή μη επώνυμα κοσμούν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τα κατορθώματά τους. Μας κάνουν δηλαδή όλους αυτό που λέμε «υπερήφανους» αφού διαφημίζουν παγκοσμίως την Ελλάδα ως τόπο από τον οποίο κατάγονται άνθρωποι με μεγάλη ευρηματικότητα, ευφυΐα και κυρίως στοχοπροσήλωση στην «επιτυχία».

Ο λόγος βέβαια είναι σκωπτικός και αναφέρεται στις αλλεπάλληλες εμπλοκές ονομάτων Ελλήνων σε υψηλού προφίλ υποθέσεις κακοδιαχείρισης ή ακόμα και σε περιπτώσεις απατής ή και ποινικές υποθέσεις.

Αυτονόητα όλοι είναι αθώοι μέχρι της απόδειξης του αντιθέτου αλλά δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή της άμεσης και παγκόσμιας ενημέρωσης οι εντυπώσεις είναι εύκολες και μένουν στην συλλογική μνήμη συχνότερα από ότι η κατάληξη των υποθέσεων, η ζημία είναι συχνά μεγάλη στη φήμη της Ελλάδας.

Και αυτό σε μια εποχή που η χώρα αγωνιά και οι Έλληνες έχουν πιεστεί οικονομικά πρωτοφανώς προκειμένου να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία και να έρθουν εκ νέου άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αυτές οι λίγες υποθέσεις, με ενόχους ή αθώους πρωταγωνιστές (αδιάφορο για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές) έχουν επηρεάσει το κόστος πρόσβασης σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις για όλους τους ελληνικούς ομίλους.

Όποιος αμφιβάλει για αυτό ας απευθυνθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στα Road shows στις ΗΠΑ και στην Βρετανία πέρυσι στον απόηχο του σκανδάλου Κουτσολιούτσου.

Οι συζητήσεις τους με τους διαχειριστές κεφαλαίων συχνά κατέληγαν στο ερώτημα «πως ξέρουμε πως δεν είστε και εσείς μια Folli Follie;»

Τα σκήπρα 

Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρατούν αδιαμφισβήτητα τα σκήπτρα των «Ελλήνων που μας έκαναν υπερήφανους» αφού η συμμετοχή των ξένων επενδυτών τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο όσο και στα ομόλογα της πάλε ποτέ κραταιάς ελληνικής πολυεθνικής (sic) ήταν πολύ μεγάλη.

Έτσι όταν το fund QCM ξεμπρόστιασε κυριολεκτικά την διαχείριση Κουτσολιούτσων.

Τώρα όμως η επικαιρότητα φέρνει στο προσκήνιο άλλους δυο επώνυμους έλληνες επιχειρηματίες γόνους πολύ επιτυχημένων επιχειρηματιών που σε δύσκολα χρόνια έφτιαξαν πραγματικές παραγωγικές βιομηχανίες.

Ο Γιώργος Νίκας 

Ο ένας είναι ο Γιώργος Π. Νίκας της οικογενείας που δημιούργησε την ομώνυμη αλλαντοβιομηχανία η οποία όμως δε βρίσκεται πια στα χέρια τους. Αντιθέτως είδαμε τον κ. Γ. Νίκα ως επιτελικός στέλεχος σε επιχειρήσεις όπως η Mega Gyros και η προσωπική του αλυσίδα με σουβλατζίδικα στις ΗΠΑ. Τώρα οι αμερικανικές αρχές πέτυχαν εντολή παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters. Οι αμερικανικές Αρχές αναζητούν τον Έλληνα επιχειρηματία για την διαβόητη υπόθεση του κυκλώματος «εσωτερικής πληροφόρησης» που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Τι έκανε; Έχτιζε θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες που επρόκειτο να εξαγοραστούν , που δεν γνώριζε το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, αλλά αυτός πληροφορείτο από τραπεζίτη της Goldman Sachs, και τις πουλούσε με κέρδος μόλις γινόταν γνωστή η θετική είδηση .

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

 Την ίδια ώρα, έχουν ήδη συλληφθεί για την ίδια υπόθεση ο Τηλέμαχος Λαβίδας και ο τραπεζίτης της Goldman Sachs, Bryan Cohen. Ο Τηλέμαχος Λαβίδα είναι γιος της οικογενείας Θανάση Λαβίδα που ελέγχει την φαρμακευτική Lavipharm.

Το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα των αμερικανικών αρχών αναφέρει πως στις 7 Οκτωβρίου, οι αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του όπως και εναντίον του Γιώργου Νίκα για συνωμοσία προκειμένου να υποκλέψουν απόρρητες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals, από τον πατέρα του πρώτου Αθανάσιο Λαβίδα, ο οποίος συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016. Να σημειωθεί ότι η Takeda Pharmaceutical συμφώνησε να εξαγοράσει την Ariad, που ειδικεύεται σε αντικαρκινικά φάρμακα, για 4,66 δισ. δολάρια, το 2017.

Στον Τ. Λαβίδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή και κρατήθηκε χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης, λόγω του πιθανού κινδύνου να φύγει από τη χώρα αεροπορικώς.

Πριν από την υπόθεση αυτή είδαμε σε ξένα πρωτοσέλιδα τον Έλληνα επιχειρηματία ανάπτυξης ακινήτων στις ΗΠΑ Φώτη Ντούλο να σύρεται σιδηροδέσμιος στα αμερικανικά κρατητήρια κατηγορούμενος για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την υπόθεση έρευνας εξαφάνισης της γυναίκας του την οποία πιθανολογείται πως σκότωσε.

Μια πολύ υψηλού προφίλ υπόθεση στις ΗΠΑ, η οποία και αυτή… «διαφήμισε» την Ελλάδα.

Διότι μπορεί οι κκ. Ντούλος, Λαβίδας, Νίκας, Κουτσολιούτσος κλπ να είναι αθώοι (μπορεί και όχι) αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα στη σύγχρονη εποχή. Αυτό που μένει είναι Έλληνας ύποπτος.

Δυστυχώς δεν είναι και εντελώς μεμονωμένες περιπτώσεις. Το 2015 η Globo, εταιρεία συμφερόντων του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου και εισηγμένη στην βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας έπειτα από κατηγορίες για συστηματική παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων.