Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στο Ελληνικό αγοράζοντας οικόπεδα και κτίρια

Πεδίο επέκτασης των δραστηριοτήτων ακόμα και «παλαίμαχων» εκπροσώπων του ελληνικού επιχειρείν γίνεται το Ελληνικό, αφού εγχώριοι όμιλοι δίνουν το παρών σε έργα από τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έως τα ξενοδοχεία.

Η τελευταία είδηση ήρθε από τον Δημήτρη Κούτρα, γνωστό από τις κατασκευές, εταιρεία του οποίου συμμετείχε στο διαγωνισμό της Lamda Development για την απόκτηση οικοπέδων στο Ελληνικό, όπου θα κατασκευαστούν κατοικίες. Η Daedalus Development, οικογενειακή εταιρεία του Δημήτρη Κούτρα, είναι μία από τις ιδιοκτήτριες των πέντε οικοπέδων, που πωλήθηκαν αντί 106 εκατ. ευρώ ή 2.100 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε κατοικίες αλλά και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα επενδύσει και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Ένα από τα σενάρια αξιοποίησης της έκτασης που εξαγόρασε ο εφοπλιστής στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου σχετικού με τη ναυτιλία και τη ναυπήγηση, αλλά η συμφωνία αφορά και σε αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του πρώην αεροδρομίου, που θα έχουν συνολική δόμηση 86.000 τ.μ.. Ο Γιώργος Προκοπίου έχει αποκτήσει μέσω της ίδιας συμφωνίας και το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, ποσοστό που αναμένεται ότι θα αυξηθεί προσεχώς.

Στον πολυτελή τουρισμό, όπου έχει ήδη εδραιωθεί, επενδύει μέσω Ελληνικού ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Στο τέλος της πρώτης φάσης του Ελληνικού θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα δύο ξενοδοχεία που αναπτύσσει η ΤΕΜΕΣ σε κοινοπραξία με τη Lamda. Το έργο για τα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 350 κλειδιών θα φτάσει σε περίπου 405 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των θερέτρων θα λειτουργούν και παραθεριστικές κατοικίες, των οποίων οι αγοραστές θα έχουν την επιλογή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενοικίασης των ακινήτων. Το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, όπως και τις κατοικίες και το spa του, θα διαχειρίζεται η Mandarin Oriental, αλυσίδα που λειτουργεί ήδη ένα θέρετρο στο Costa Navarino. Συμφωνία έχει επέλθει και για τη διαχείριση του δεύτερου παραθαλάσσιου θερέτρου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών που θα δημιουργηθούν.

Στις δομές ιδιωτικής υγείας που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό επενδύει ο όμιλος Αποστολόπουλου. Η Lamda και η κοινοπραξία του Ιατρικού Αθηνών (70%) και της Βιοϊατρικής (30%) έχουν υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Healthcare Park διεθνών προδιαγραφών εντός της ανάπτυξης. Το Healthcare Park θα αναγερθεί σε προνομιακή και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία δίπλα από το Ellinikon Mall και θα εκτείνεται σε επιφάνεια χώρου κύριας χρήσης περίπου 6.000 τ.μ.. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει ρήτρα αποκλειστικότητας και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπεται να λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ η λειτουργία του Healthcare Park προβλέπεται εντός του 2027.

Στους εμπορικούς χώρους του Ελληνικού θα αποκτήσει παρουσία η Trade Estates που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει συναφθεί, προβλέπεται η ανάπτυξη retail park μεγέθους 30.000 τ.μ., ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ. Στο χώρο έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση ενός μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, ενός καταστήματος Intersport κι ενός LeRoy Merlin, ενώ στον υπόλοιπο ελεύθερο εμπορικό χώρο προβλέπεται η δημιουργία περί των 10 καταστημάτων, επιφάνειας 1.500 έως 2.000 τ.μ. τα οποία θα μισθωθούν σε τρίτους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών

Παράλληλα, μεγάλα ονόματα του επιχειρείν έχουν αποφασίσει να… μετακομίσουν στο Ελληνικό, αφού έχουν επενδύσει σε πολυτελή οικιστικά ακίνητα, την ώρα που ο πύργος στο παραλιακό μέτωπο έχει ξεκινήσει ήδη να κατασκευάζεται. Μονοκατοικίες έχουν αγοράσει ο Απόστολος Κάκκος, ιδρυτής της Lamda Hellix, την οποία πούλησε στην αμερικανική Digital Realty και τώρα δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική και το asset management, οι Γεώργιος και Στέλιος Κοτιώνης, που δραστηριοποιούνται στη διαφημιστική αγορά και τις τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς είναι επικεφαλής των Ogilvy και Foss Productions, αντίστοιχα.

Επίσης, ιδιοκτήτης οικοπέδου είναι ο Μάριος Σταυρόπουλος, ιδρυτής της Softomotive κορυφαία εταιρείας στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών, την οποία σύστησε ο επιχειρηματίας από την Καβάλα το 2005 και πούλησε στη Microsoft έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας 6ης Τάξης Ιντερκάτ, μέτοχος του Star Κεντρικής Ελλάδος, του ΠΑΣ Λαμίας και δήμαρχος Λαμίας, οι αδελφοί Κωνσταντακόπουλου, Αχιλλέας και Κωστής (επικεφαλής των ΤΕΜΕΣ και Costamare, αντίστοιχα) και ο fund manager, Τρύφων Νάτσης, βασικός μέτοχος της Orilina Properties.